2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Nedir?
MAKALE #21624 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer DEMİRHAN | Yayın Temmuz 2020 | 1,269 Okuyucu
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, alanında uzman bir psikolog ile birlikte kendi iç dünyasını anlamak isteyen bir bireyin yaptığı yolculuktur. Bu yolculukta kişi kendisini anlar, tanır ve hayatta gitmek istediği yolları belirler. Terapi aslında bir sanatsal yaratım süreci gibidir. Terapide kişi geçmişten bu güne dek oluşturduğu “kendi hayatının tablosuna” uzaktan bakar ve bu tabloda neleri değiştirmek istediğine, bu tabloya hangi renkleri ve figürleri eklemek istediğine karar verir. Terapi, bu tablo üzerindeki sürekli bir yaratım sürecidir.
Terapinin bu şekilde işleyebilmesi, güvenli olarak yapılabilmesi ve hedefine ulaşabilmesi için terapinin belirli bir çerçevesi, kuralları vardır. Bu çerçeve terapinin yapılacağı alanın ve süresinin belli olmasını, hangi günlerde terapi yapılacağının net olmasını gerektirir. Terapist ve danışan birlikte hangi gün ve saatlerde görüşeceklerini belirler ve böylece her hafta aynı gün ve saatte terapi gerçekleşir.

Terapide Ne Hakkında Konuşulur?
Terapideki süre tamamen başvuran kişiyi anlamak üzere ayrılmıştır. Terapide gizlilik ilkesi esastır ve konuşulanlar sadece terapist-danışan arasında kalır. Danışan terapide istediği her şeyi anlatabilir. Hayatındaki güncel bir problemi, geçmişte kendisini etkileyen bir konuyu, geleceğe dair hedeflerini, korkularını, uykusunda gördüğü rüyaları vb. terapide anlatabilir. Terapist danışanı dinler ve danışana faydalı olacağını düşündüğü noktalarda danışana bazı sorular sorabilir, ona bazı yorumlar yapabilir ve danışanın farkında olmadığı bazı noktaları danışana fark ettirmeye çalışabilir.
Terapi, özünde kişinin kendisi ile buluşması, kendisini tanıması, problemleri üzerinde düşünüp bir çözüm bulması için gerekli ortamı sağlar. Gündelik yaşamımızda her an bilinçdışı savunma mekanizmalarımızı kullanırız; kendimizi güvende hissetmek için genellikle aynı şekilde davranır, düşünür ve hissederiz. Çünkü yeni bir şeyi denemek ve kendimize yeni bir bakış açısı ile bakmak zordur. Kendimize karşı kör noktalarımız vardır. Terapide terapistin ayna tutması ile birlikte kendimize dair yeni bakış açıları kazanmak mümkündür.

Terapide Terapist ve Danışan Arasında Nasıl Bir İlişki Olur?
Terapide etik kurallar temel alınarak, danışanın haklarının ve sağlığının gözetildiği, danışana faydalı olmanın amaçlandığı bir ilişki vardır. Bu ilişki diğer her tür ilişki gibi kendine has özelliklere sahiptir. Nasıl ki anne-çocuk; öğretmen-öğrenci; işveren-çalışan ilişkilerinin kendine has özellikleri vardır; aynı şekilde terapist-danışan ilişkisinin de kendine has ve diğer ilişkilerden farklı bir biçimi vardır. Bu ilişkide sınırlar bellidir. Terapist danışanın sınırlarına girmez, danışana bir otorite olarak davranmaz ya da ona ebeveynlik yapmaz. Terapide, terapist danışanın kendi ihtiyaç, duygu ve düşüncelerini hayata geçirebilmesini desteklemek için danışana gerekli yakınlığı gösterir; ama aynı zamanda danışanın bireyleşmesini ve sorumluluk almasını kolaylaştırmak için de onun sınırlarına saygı duyar.

Terapinin Sonlanması Ne Zaman Olur?
Terapi kişiye özgü bir çalışmadır. Herkesin geçmişi, deneyimleri, travmaları, kişilik özellikleri ve baş etme kapasitesi farklıdır. Bu nedenle terapilerin ne zaman sonlandırılacağına dair bir şey söylenemez. Benim çalıştığım analitik kökenli ekolde terapiler uzun sürmektedir. Bu birkaç yıl olabilmektedir. Ancak terapi sonunda varılan noktada, kişide meydana gelen değişimler artık onun bir parçası haline gelir.

Uzman Psikolog Nilüfer Demirhan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer DEMİRHAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer DEMİRHAN'ın Makaleleri
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemen YARALI
► Psikoterapi Nedir Psk.Aybüke AKDENİZ
► Psikoterapi Nedir Psk.Doğancan GÖKÇE
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Psikoterapi Nedir? Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:14
Top