2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



EMDR Terapisinin Acı Anılara Etkisi
MAKALE #21630 © Yazan Uzm.Psk.Serap BİLGEN | Yayın Temmuz 2020 | 1,554 Okuyucu
EMDR ile anılar silinir mi?
Anıların bizi etkilememesi için silinmeye mi ihtiyacı var?

Anıların silinmeden de bireyi etkilememesi ve şimdiki ana bir etkisinin olmaması mümkün...

EMDR;*Eye Movements Desensitization Reprocessing* kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır.*Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme*anlamına gelir. EMDR; çift yönlü göz hareketleri, işitsel ya da dokunsal uyarım kullanılarak yürütülen bir bilgi işleme yöntemi ve beyin temelli bir terapidir. Beynin iki yarım küresi, aynı anda uyarılarak yarım küreler arasında iletişim kurulması sağlanarak iyileşme sağlanır. Soruna neden olan anı ağına ait travmatik anılar, EMDR ile çalışıldıktan sonra kişiyi ve kişinin yaşamını etkilememeye, mevcut sorun azalmaya ve ortadan kalkmaya başlar. Kişinin şu anki yaşamında belirgin değişimler olur.

Terapi esnasında, EMDR’nin uygulanmasıyla, zihne, şu anki soruna neden olan olumsuz yaşantılar, duygular, beden duyumları ve düşünceler gelir. Rahatsız eden olumsuz duygu ve duyumlara duyarsızlaşma olurken aynı zamanda yeni bakış açıları, yeni farkındalıklar ve olumlu duyumlar oluşur. Anıların birbirini tetikleyip dönüştürmesi ile olumlu duygu, düşünce ve duyumlar olumsuzların yerini alır.

EMDR, geçmişle hesaplaşmayı kapatarak geçmişin şimdiyi etkilemesini engeller.

Emdr terapisi, hızlı ve etkili bir terapi modelidir.*

EMDR Terapisinin en iyi taraflarından biri de anılara duyarsızlaşmanın sağlanmasının yanında, bireyin unuttuğunu düşündüğü, hiç hatırlamadığı güzel anılarını da hatırlanmaya başlamasıdır. Bu şekilde, aslında kişinin geçmişiyle ilgili perspektifi değişir, yeni farkındalıklar oluşur ve olumlu duygular gelir.

Travmatik olmaları nedeniyle anda takılı kalmış olan anılar, EMDR ile travmatik olma özelliğini kaybederek geçmişte kalan nötr bir anıya dönüşür. EMDR sonrasında, kişiler, anıya ait görüntüleri aynı netlikte hatırlayamaz ve anıyla ilgili aynı duygusal tepkileri yaşamazlar.

EMDR hafıza kaybına neden olmaz; ancak görüntüler bulanıklaşabilir, silikleşebilir, çok uzaktaymış gibi hatırlanır. Sanki önünde bir perde varmış gibi kişi görüntüleri hatırlamaya çalışsa da görüntüler zihnine gelmeyebilir. EMDR, anının geçmişte kalmasını sağlar.

Temel mesele, anının silinmesi ya da anıyı hatırlamamak değil anının geçmişte kalmış olması ve artık rahatsız etmiyor oluşudur. Rahatsız etmediği için bugünü olumsuz olarak etkileyemez hale gelir.

Geçmiş Anıları* Çalışmak Şimdiki Sorunu Nasıl İyileştirir?

Bireyin başvurduğu sorunu, EMDR terapisi ile çalışırken, bu sorunla ilgili bellekte saklanmış anı ağları harekete geçer. Kendimizle ve dünyayla ilgili bakış açımızı şekillendiren anıları EMDR ile çalışmak, işlemlemek ve değiştirmek; hayata, ilişkilere, dünyaya ve diğerlerine olan bakış açımızı, düşüncelerimizi ve tutumlarımızı da değiştirir. Dolayısıyla, davranışlarımız, ilişkilerimiz,*performansımız ve ruh halimiz olumlu yönde değişmeye başlar.

Araştırmalar, EMDR’nin acı-travmatik anılara ait duyguların yoğunluğunu ve görüntülerin canlılığını azalttığını ortaya koymaktadır.

Yoğun sıkıntı, korku ya da acı veren deneyimlerimiz olduğunda beynin bilgi işleme kapasitesi bozulur. Beyin, anıyı işlemekte yetersiz kalır. EMDR Terapisi sonrasında, zihne gelen rahatsız edici görüntülerin canlılığının azaldığı ve bu görüntülerin silikleştiği, sıkıntının azaldığı, düşüncelerin olumluya doğru yöneldiği çalışmalarla gösterilmiştir. EMDR ile travmatik anıları*“yeniden işlemek”, uzun zamandır sıkışıp kalmış olan travmatik anıyı serbest bırakarak özgürleşmektir. Bu yeniden işlemleme, rahatsız edici semptomların azalmasına ve bitmesine izin verir, geçmişin şimdiki yaşamı engellemesi ortadan kalkar ve geçmişte kalmak yerine ileriye doğru hareket etmeyi sağlar.

EMDR terapisi esnasında uygulanan, çift yönlü uyarım ile işlemleme yapmanın, uykunun REM dönemindeki göz hareketlerine ve bu esnada beyinde gerçekleşenlere benzediği düşünülmektedir. Bu durum, beynin doğal iyileşme becerisini uyarmaktadır.

EMDR, travma sonrası stres bozukluğu için geliştirilen bir terapi yaklaşımı olmakla beraber araştırmalarla anksiyete (kaygı), her türlü fobiler, sosyal fobi, panik atak, öfke sorunları, depresyon, takıntılar (obsesif kompulsif bozukluk), tükenmişlik, bağımlılık ve bağlanma sorunları gibi ruh sağlığıyla ilgili pek çok durumda etkinliği kanıtlanmış, hızlı ve olumlu sonuçları olan beyin temelli bir terapi yaklaşımıdır.* Ayrıca, psikolojik kökenli olup yorgunluk, fibromiyalji ve migren ağrılarını azalttığına yönelik çalışmalar mevcuttur.

EMDR Terapisi kişiyi özgürleştirir, daha güçlü ve daha iyi hissetmeyi mümkün kılar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"EMDR Terapisinin Acı Anılara Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Serap BİLGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Serap BİLGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BİLGEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Serap BİLGEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Serap BİLGEN'in Yazıları
► Aile Terapisinin Amacları Psk.Duygu ÇİLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'EMDR Terapisinin Acı Anılara Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Başlamak Ağustos 2017
◊ Terkedilme Korkusu Ağustos 2017
◊ Onsuz Nasıl Olur? Ağustos 2017
◊ Mutlu Olmak... Temmuz 2017
◊ Özşefkat... Temmuz 2017
◊ Farkındalık Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:27
Top