2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teleterapi
MAKALE #21634 © Yazan Neşe ÖZTÜRK | Yayın Temmuz 2020 | 1,193 Okuyucu
Bir veya iki seans sonra gelişiminde ritim yakaladığımız danışanlarımla, yurt dışına da gitseler, araya tatiller bayramlar da girse terapilerimize devam edebilmek amacıyla online terapiler yapıyorduk. Son dönemde de mecbur kalarak bu şekle evrilen yeni normal benim için yeni değildi. Sevgili danışanlarımla hem birbirimizi tanıdığımız hem de çalışma sistemine alıştığımız için teleterapiye de çok kolay adapte olabiliyorduk.
Ancak Şimdi mecburen online'a dönme konusu bazı kişilerde biraz tedirginlik yarattı. Bu işin verimli olması için kapısı kapalı, içeride terapist ve danışanın olduğu bir odada gerçekleşmesi gerektiğine dair yargılarla karşılaştım. Bu yargının doğru olup olmadığını anlamanın da tek bir yolu var; denemek... İlk defa gelecek olan, nasıl çalışıldığını bilmeyen, terapisti tanımayan kişiler her şeyin normalleşmesini beklemeyi tercih edebiliyorlar. Oysa sorularını ve çekincelerini konuştuğumuzda durumun beklemeye uygun olmadığı, müdahale gerektirdiği sonucuna varan ve online terapi talep eden de yine kendileri oluyor.
Online terapi kimlere uygundur?
6 yaşın üzerinde, dikkatini en az yarım saat kadar sürdürebilen, işbirliğine açık herkesle dil ve konuşma terapileri online olarak da yapılabilir.
Artikülayon ve fonolojik bozukluk durumunda eğer çocuk birinci sınıfa başlayacaksa erken müdahaleyi öneririz. çünkü okuma yazmayı öğrenebilmesi için zihninde o harflerin karşılığı olan seslere sahip olması gerekir. aksi takdirde akademik hayatının ilk yılı çok zorlayıcı geçebilir. Online terapide kullandığımız materyaller ve mobil cihaz uygulamaları (ör; söylehaydi applikasyonu) bu durumun iyileştirilmesinde son derece etkili olabilir.
Kekemelik; bu konu bilinmediği, yanlış tutum ve davranışlarla istenmeden de olsa körüklendiği için yine beklenmeden bilgilenmek, dil ve konuşma terapistinden danışmanlık almak önerilir. zaman geçip aile terapiye geldiğinde "keşke daha önce bunları öğrenseydik, yanlış yapıyormuşuz" cümlesini duymaktansa yorulmadan uyarmaya devam ediyorum. Ne olduğunu bilmediğiniz bir şeyle baş edemezsiniz. Önce doğru bilgi kaynağına ulaşarak veri toplamak sonra ne yapılması gerektiğine karar vermek gerekir. Beklemek ise bazen en kötü karardan daha kötü olabilir.
Vokal kord nodülü; ses telleri üzerinde oluşan nasırımsı yapıyı kbb doktorları operasyonla almayı tercih edebilir. sesin kötü kullanımına bağlı olarak oluşan bu vokal nodüllerin tedavisi terapilerle mümkündür. kronikleşmeden önce terapiye başlanması, operasyona karar verildiyse bile sesin doğru kullanımını derhal öğrenilmesi gerekir. aksi takdirde nodülün kendini tekrarlama riski daima vardır. online çalışmalara uygun olan bu durumun tedavisi için de beklenmemesi gerekir.
Mutasyonel falsetto, erkeklerde ergenlik itibaren kendini gösteren ses bozukluğu da online terapilerde bir veya iki seansta düzelebilir.
Çeşitli sendromlara sahip (otizm, down, sp..gibi) bireylerle de dil ve konuşma becerilerini destekleyen çalışmalar yapılabilir ancak fiziksel müdahale ihtiyacı daha fazla olan danışanlar için önce ailelerle görüşme yapıp durumu istişare ederiz. Çocuk için en yararlı olacak yöntem neyse o şekilde terapi planlanır.
Bazen de aile ısrarla online terapi isteyebiliyor ancak terapist olarak bunun yararlı olmayabileceğini düşünüyorsam gerekli yönlendirmeler ve farklı çözüm önerileri sunuyorum. Yaptığım işten sonuç alacaksam, özenerek ve adanarak çalışmayı seviyorum. Bilgi isteyen, danışan, yardım isteyen herkese ulaşabilmek için telefon numaram da sosyal medya hesaplarım da daima açık. Yalnız değilsiniz, danışmaktan çekinmeyin. Sağlıkla.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teleterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Neşe ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Neşe ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neşe ÖZTÜRK Fotoğraf
Neşe ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Neşe ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Teleterapi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kekemelik Aralık 2015
► Sesletim Nedir? Eylül 2015
► Afazi Mart 2015
◊ Mutasyonel Falsetto Eylül 2019
◊ Sesiniz Karizmanızdır. Temmuz 2017
◊ R Sesi Kabusu Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:22
Top