2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Nedir?
MAKALE #21642 © Yazan Uzm.Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ | Yayın Temmuz 2020 | 1,262 Okuyucu
EMDR NEDİR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme olarak Türkçeye çevrilen, etkililiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir terapi tekniğidir. Başta psikolojik travmanın tedavisi için geliştirilmiş olsa da sonrasında yapılan araştırmalarla pek çok stres yaratan durumun tedavisinde etkililiği bulunmuştur. Kaza, afet, taciz, yas, kaygı bozuklukları, stres yaratan durumlar, panik atağı, öfke problemi, bağımlılık, obsesyon ve kompülsiyon, depresyon, özgüven eksikliği, migren, fibromiyalji gibi durumlarda kullanılan çok geniş bir tedavi skalası vardır.

EMDR neyi amaçlamaktadır?

EMDR beyni çift yönlü uyararak, kişiyi yaşanan olumsuz olaya karşı duyarsızlaştırmanın yanında o anıyı ve o anının tetiklediği durumların sebebi olan anı ağlarını dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

EMDR geçmiş, şimdi ve gelecek üzerinde çalışır. Geçmişteki anılarımızın günümüzde bizi nasıl etkilediğini ve gelecekte nasıl etkileyebileceğini araştırır. Bugünümüzü etkileyen olumsuz durumların geçmişteki izlerini bulmak ve bunlar üzerinde çalışmak önemlidir. Çünkü olumsuz anı ağları bugün sahip olduğumuz inançlar, tutumlar, algılar ve davranışlarımızın temelini oluşturur. Geçmiş ve şimdiyi çalıştıktan sonra geleceğe yönelik beceri geliştirmek de terapinin amaçlarındandır.

Özetle EMDR kişinin olumsuz etkilendiği anılar, inançlar, duygular, düşünceler ve bedensel semptomlara karşı kişiyi duyarsızlaştırıp bunları yeniden işlemleyerek, kişinin ihtiyacı olan işlevsel inançları yerleştirmeyi hedefler.

EMDR nasıl etkili oluyor?

EMDR’nin nasıl işe yaradığını ve genel olarak deneyimlerimizin bizi nasıl etkilediğini anlamak için kısaca beynin nasıl çalıştığından bahsetmenin faydalı olacağını düşünüyorum.

EMDR’nin etkili olmasını sağlayan şey beynin çift yönlü olarak uyarılması. Yaşadığımız deneyimler beyinde nöral ağlarla kaydedilir ve depolanır. Beynin sağ tarafı duygusal, sezgisel, görseldir. Sol tarafı ise beynin konuşma ve dil merkezidir, mantıksaldır ve sebep sonuç ilişkisi kurabilmemizi sağlar. Sağ taraf olayların duyumunu saklarken, sol taraf olayları kelimelere dökülmüş haliyle saklar.

Beynin çalışma sistemi normalde adaptiftir, kişiyi korumaya yöneliktir. Fakat travmatik bir durum beynimizde yaşandığı andaki haliyle, donmuş olarak kaydedilir ve beynin mantıklı açıklamalar yapan sol tarafını baskılar. Bu da o anki duygularımızı ve düşüncelerimizi kelimelere dökemememize sebep olur.

EMDR’de kişinin gözleri sağa ve sola hareket ettirilerek beyin iki yönlü uyarılır, bu sayede olumsuz anının sadece sağ tarafla değil sol tarafla da algılanması, kişinin olumsuz duygular yaşadığı anılarla ilgili işlemleme yapabilmesi amaçlanır. Bu yeniden işlemleme ile anı ağlarının uyarılması ve işlenmemiş, kişinin ketlenmesine sebep olan anı ağlarının dönüştürülmesi sağlanır. Burada kişinin iyileşmesini sağlayan şey terapistin telkinleri değil, kişinin kendi zihni içinde gerçekleşen adaptif bilgi işleme sürecinin aktifleşmesidir.

Neden olumsuz anılarımızı beynimizden tamamen silmiyoruz?

Çünkü bir anının silinmesi mümkün değildir. Bir anıyı hafızamızdan silerek değil, o anıya farklı bir çerçeve geliştirebildiğimizde onun olumsuz etkisini değiştirebiliriz.

Bir anıdan ve onun hissettirdiği kötü duygu ve duyumlardan kaçındığımız sürece o anının verdiği rahatsızlık devam eder. EMDR ile bu anıya güvenli bir ortamda yeniden bakabilme şansı elde edilir. Bu sayede kişi o anının üzerine gitme, değişim için adım atma cesareti geliştirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayza SEKİZKARDEŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ'in Makaleleri
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Emdr Nedir? Psk.Dnş.Gülsen MURAT TAŞYÜREK
► Emdr Nedir Psk.Zeynep KAYA
► Emdr Nedir? Psk.Sündüz ATAY
► Emdr Nedir? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Emdr Nedir? Psk.Belma ZİREKOĞLU
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Emdr Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:12
Top