2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ereksiyon Probleminde Ne İşe Yarar?
MAKALE #21654 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Temmuz 2020 | 1,464 Okuyucu
Mevcut ilişkinizde ya da yeni başlamış olan ilişkinizde ereksiyon problemi yaşama durumu:

Erkekler çoğu zaman ilk defa cinsel ilişkiye girdikleri sırada yaşanan ereksiyon bozukluklarından bahsetmektedirler. Ereksiyonun gerçekleşmemesi durumunda ilgili kişinin aklı karışır ve bu durumdan korkar. Çoğu kadın bunun nedenini kendi hareket ve davranışlarına arar veya yeterince çekici olmadığını düşünür ya da cinsel ilişkiye girdiği partnerini yeterince tahrik edemediğinden kaygılanır. Bu tip ereksiyon problemleri, oldukça deneyimli erkeklerde, genç yaştaki erkeklerde ve bazı erkeklerin daha ilk seks deneyimlerinde bile baş gösterebilmektedir.

İki insan, birbirlerine seks sırasındakinden daha yakın olmaları mümkün değildir. Elbette, karşılıklı güven ve birbirini iyi tanıma durumu başlangıçta henüz mevcut değildir ve ilişkinin sürmesi durumunda, bunlar zamanla gelişecek olgulardır. Eşlerin her ikisinin de farklı tecrübeleri ve beklentileri vardır. Her birinin farklı davranış kalıpları, arzuları ve fantezileri vardır. Erkek, partnerine elbette cinsel açıdan farklı bir şeyler sunmak ister. Bu da partnerinin beklentilerini karşılayamama korkusu ve stres oluşmasına neden olur. Zevk ve istek ne kadar artarsa artsın, penisin bunu ereksiyon bozukluğuyla cevaplaması mümkündür.

Özellikler genç erkeklerin ilk cinsel deneyimlerinde korkuya kapılma veya prezervatif kullanımı gibi diğer bazı etkenler de problemin daha da güçlenmesine neden olabilmektedir. Başarısız bir tecrübe yaşanması, bir sonraki deneyim öncesinde de stres yaşanmasına ve sürekli penisinin tepkilerini izlemesine ve kontrol etmesine yol açmaktadır. Bu istemsiz gerçekleştirilen davranış da tam aksine ereksiyonun oluşmasının engellenmesine neden olmaktadır. Erkeklerin büyük çoğunluğunda, bu korkunun eşe veya partnere karşı duyulan güvenin artmasıyla birlikte kaybolmakta ve söz konusu ereksiyon bozukluğu kısa sürede kendiliğinden yok olmaktadır. Ancak erkeğin kendisini bir kısır döngü içerisinde bulduğu sürekli başarısızlık yaşanması durumu da söz konusu olabilmektedir.

Mevcut bir ilişkinin üzücü bir şekilde sonlanmış olması durumunda, ardından yaşanan yeni bir ilişkide ereksiyon bozukluğu yaşanması durumuyla, özellikle eski ilişkideki problemlerin cinsel bozukluklara neden olmaya başlamış olduğu durumlarda, karşılaşılmaktadır. Bu tip olumsuz cinsel deneyimler, genellikle bilinçdışında gelişir ve yeni ilişkilere aktarılır.

Neler yardımcı olabilir?

Eşler arasındaki açık ve net konuşmalar, bozuklukların giderilmesine yönelik en önemli şart ve koşuldur. Problemlerin giderilmesi bakımından, susmanın ve sessiz kalmanın hiçbir faydası ve yararı yoktur. Aynı zamanda, her şeyin kendiliğinden düzeleceğini ümit etmek de çoğu zaman yanıltıcı olabilmektedir. Kendi duygularınızı, isteklerinizi, beklentilerinizi, kaygılarınızı veya korkularınızı, kolayca anlaşılabilir şekilde formüle ederek eşinizle veya partnerinizle konuşmak, eşlerin arasında başarılı, sevgi ve güven dolu bir ilişkinin oluşturulmasını ve ereksiyon problemlerinin kendiliğinden ortadan kaybolmasını sağlayacaktır.

Ancak söz konusu bozuklukların tüm bunların gerçekleştirilmesine rağmen halen devam etmesi durumunda, eş veya partner olan taraf için onun üzerindeki baskıyı hafifletmeye yönelik olarak yapabileceği bazı şeyler vardır. Seks, geniş bir yelpazeye yayılan bir çok farklı oyun ve tecrübeye keşfedilen davranış şekillerinden oluşur. Cinsel temas, bir başka deyişle penisin vajinanın içerisine sokulması (penatrasyon) ise bu oyunların arasından sadece bir tanesidir. Ereksiyon sadece penatrasyon için gereklidir. Diğer oyun çeşitlerinde ise, ereksiyon mutlaka gerekli olan bir unsur değildir. Çiftler, ellerini, dudaklarını, ağızlarını ve dillerini kullanarak birbirlerine dokunup, birbirlerini okşayarak arzu edilen haz ve zevki yaşayabilir ve eşlerine yaşatabilirler. Bu haz ve zevkler, her iki partnerin de orgazma ulaşmasını sağlayan seviyelere ulaşır. Orgazm için mutlaka penisin erekte olmasının gerekmediğini bilmek, ereksiyon problemi yaşayan erkeğin rahatlamasını ve üzerindeki baskının zamanla yok olmasını sağlar.

Bu gevşeme ve rahatlama durumu erkek olan tarafın muhtemelen kaybetmiş olduğu özgüvenini yeniden kazanmasını sağlar. Eşin veya partnerin vücudunu keşfetmek, özellikle zevk aldığı noktaları bulmak, onun zevk aldığını hissetmek ve bunları birlikte keşfetmek, oldukça heyecan verici olabilmektedir. Genç erkeklerde nadir görülen herhangi bir organik kaynaklı problem bulunmadığı sürece, cinsel ilişkiyi kolaylaştıran bu oyunların yardımıyla, ereksiyonlar da zaman içerisinde tekrardan gerçekleşecektir.

Eşlerin, cinsel ilişkilerini bir süreliğine ereksiyon gerektirmeyen bu tür oyunlarla sınırlandırması yararlı olabilir. Bu süreç içerisinde cinsel birliktelikte ana hedef, penisin vajinaya girmesi olarak düşünülmemelidir.

Cinsel Danışmanlık ve Cinsel Terapi hizmeti

Danışmanlık hizmetleri, başarılı ve huzur veren bir cinsel hayat yaşayabilmenin önündeki engellerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılmanın yöntemleri üzerine odaklanır. Bu tip engellerin arasında, cinsel yaşama ilişkin gerçekle bağdaşmayan düşüncelerin oluşturulması, performansının yetersiz olacağından korkulması, eşin istek ve arzularına ilişkin yanlış modellerin oluşturulması, eşlerin kendi aralarında birbirlerinden ilişkiye yönelik beklentilerini konuşmamış olması ve aralarında bazı anlaşmazlıkların bulunması gibi, nedenler yer alabilmektedir. Danışmanlık hizmetleri kapsamında, ayrıca eşlerin arasındaki ilişkiyi ve cinsel yaşamı kolaylaştırabilecek ve zenginleştirebilecek hedef odaklı tavsiye ve öneriler de sağlanmaktadır.

Cinsel danışmanlık, seanslara çiftlerin bir arada katılmaları durumunda daha faydalı ve etkili olmaktadır. Ancak danışman tarafından bazı durumlarda eşlerden sadece biriyle görüşme yapılmasını da önerebilmektedir. Aynı zamanda, sabit ve kalıcı bir ilişkisi olmayan kadınlar ve erkekler de, cinsel danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Cinsel danışmanlık uygulamasında (cinsel terapide de olduğu gibi), öncelikle danışmanlık hizmetinin amacı ve danışmanlık hizmetinin kapsamı açık ve net olarak tespit edilir. Bu sürenin yarısına gelindiğinde, bir ara değerlendirme yapılmasında fayda vardır. Başarılı bir cinsel danışman, danışmanlık hizmetinin tek başına yeterli olup olmayacağını veya problemlerin bir terapi programını gerektirecek kadar daha derin ve yoğun olup olmadıklarını hızlı kısa bir şekilde teşhis ederler. Ne tip bir terapi programının uygulanacağı, tespit edilen problemlere bağlıdır. Ayrıca uygulanması gereken terapi, her zaman cinsel terapi olmayabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ereksiyon Probleminde Ne İşe Yarar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Terapi Ne İşe Yarar Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Psikoterapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Betül ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ereksiyon Probleminde Ne İşe Yarar?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:23
Top