2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fomo: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu  (Fear Of Missing Out)
MAKALE #21685 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ağustos 2020 | 1,808 Okuyucu
Gidemediğiniz, son anda kaçırdığınız bir etkinlik olduğunda kendinizi bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissediyor musunuz? Gündemden uzak kalınca merakta mı kalıyorsunuz? Gün içerisinde Instagram hesabınızı sık sık güncellemek bir alışkanlık haline mi geldi? O halde sizde ‘’FoMO’’ olabilir.

FoMO, (Fear of Missing Out) Türkçe adıyla ‘’Gelişmeleri Kaçırma Korkusu’’ (GKK) kişinin belirli ortamlardan uzak kaldığında eğlenceyi kaçırma kaygısından kaynaklanan bir sosyal anksiyete çeşididir. Bu terim günümüzde yapılan araştırmalarla gerçek bir fenomen haline gelmiştir. Özellikle teknolojinin gelişmesi, sosyal medya kullanımının yaygınlığının artması, bu kaygıyı arttırıcı yönde bir etkiye neden olmuştur. En son güncellemelerden haberdar olmak, son trendleri yakalama arzusu, yeninin çekiciliği, bize sayfayı yenileme dürtüsü veriyor ve zamanla alışkanlık haline gelen bu küçük hareket sosyal kaygıya sebep olabiliyor. Facebook, Twitter ve Foursquare gibi teknoloji araçları sosyal interaksiyon ve yeterli ölçüde sosyal bağlanmayı vaad ediyor (Ellison, Steinfield & Lampe, 2007).

Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (GKK) son yıllarda öne çıkan ve problemli internet-sosyal medya kullanımı ile ilişkili bir kavramdır. Özellikle genç bireylerde sosyal medya kullanılamadığı zamanlarda ortaya çıkan bir kaygı olarak tanımlanan GKK’nın çalışmalarda iyi oluşu da negatif yönde etkilediği bulunmuştur (Metin, Pehlivan & Tarhan, 2017). FoMO`nun belirtileri aşağıdaki eylemlerdir:

-********Sürekli sosyal medyaya girme arzusu

-********Sürekli paylaşım arzusu,

-********Bir kişiyi, sayfayı veya grubu takip etme ve sosyal medyada günde 1 saatten fazla harcama isteği.

Eğer bu semptomlar sizde de varsa, FoMO’nun varlığından söz edebiliriz. Lakin FoMO bir hastalık değildir. Gelişmeleri kaçırma korkusuna karşı adı konulmuş bir durumdur.

Peki bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? FoMO’nun ortaya çıkış nedenleri arasında kişiye bağlı pek çok faktör olabilir. Kişinin memnuniyetsizliği, mutsuz hissetmesi, sosyal medya ve telefon kullanımının artmasına sebep olabilir. Bu durumda problemin kaynağına inmek sorunu anlamak açısından bize çok yardımcı olacaktır.

Bir diğer faktör ise dikkatimizi çoğunlukla nereye verdiğimizle ilgili olabilir. Diğer insanların hayatlarından sürekli haberdar olmak, kendi hayatımızın niteliğiyle ilgili bizi ikileme sokabilir. Herkes paylaştığı hikayelerde ne kadar mutlu olduğunu gösterirken, kendimizi yetersiz hissedebiliriz. Ancak gerçek böyle değildir. Herkesin hayatında iniş çıkışlar olduğunu, sosyal medya profilinin kişi hakkında oldukça az bilgi verdiğini unutmamalıyız. Dikkatimizi sahip olduğumuz şeylere, ailemize, değer verdiğimiz yargılara ve güzelliklere yöneltirsek, son güncellemeleri görmek artık çok önemli bir şey olmaktan çıkacaktır. En önemlisi de FoMO’nun varlığını fark edebilmektir.

Sosyal Medya’ya girme sıklığının fazla olması kimi zaman insanlar tarafından fark edilemez ve/veya normal karşılanır. Bu noktada kendimize objektif davranıp bu durumdan muzdarip olma durumu gözlemlenirse ilgili bilirkişilerden yardım almak sağlıklı olacaktır. GKK günümüzde ufak bir problem olarak gözükse de ileride teknolojiye bağlı oluşabilecek rahatsızlıklar arasında yerini alabilir veya halihazırda olan bir sorunun büyümesine sebep olabilir (anksiyete, depresyon, vb.). Erken önlem ve farkındalık sorunların ilerlemesine engel olacaktır. Sizde de FoMO olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki ölçekle FoMO seviyenizi tespit edebilirsiniz.

Not: Ölçek İngilizcedir.

https://psychcentral.com/quizzes/fomo-quiz/


Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya
Klinik Psikolog Özge Taşkıran*

Kaynakça

Lampe, C., Ellison, N., & Steinfield,C. (2007).Afamiliar face (book):Profile elements assignals in an online social network. InCHI 2007 Proceedings .New York,NY:ACM.

Metin, B., Pehlivan, R., & Tarhan, N. (2017). Realiability and validity of Uskudar fear of missing out scale. The Journal of Neurobehavioral Sciences, 4, 43-46.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fomo: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu  (Fear Of Missing Out)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Damla KANKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Yazıları
► Siz de Fomo Hastası Olabilirsiniz Psk.Serap DUYGULU
► Dışkı Kaçırma Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Kaka Kaçırma Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Fomo: Gelişmeleri Kaçırma Korkusu  (Fear Of Missing Out)' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
◊ YENİAleksitimi (Duygu Körlüğü) Mart 2024
◊ YENİÇocuklar Neden Yalan Söyler? Mart 2024
◊ Ruminasyon Ekim 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:11
Top