2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Benliğin Ayrımlaşması
MAKALE #21686 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ | Yayın Ağustos 2020 | 2,631 Okuyucu
Benlik bireyin kendisini algılayış ve kavrayış biçimi olarak açıklanmaktadır. Kişiliğin çekirdek alanını benlik oluşturur. Benlik bir bakıma kişiliğimizin öznel tarafı olarak nitelendirilebilir. Başka bir yönüyle bireyin kendini diğerlerinden farklı olarak keşfedebilmesi, kendisine ilişkin iç görü geliştirebilmesidir.


Birçok akademik disiplin farklı başlıklar altında benliği ve benliğin başka kişilerden ayrımlaşmasını incelemektedir. Benliğin ayrışmış olup olmadığı kişilerin kişilerarası ve içsel dünyası açısından oldukça önem taşımaktadır. İçinde yaşanılan kültür ve aile de benliğin gelişimine oldukça etki etmektedir (Kağıtçıbaşı, 2000). Benliğin farklılaşması kavramı aile terapisi kuramlarından olan Murray Bowen’in geliştirdiği kuşaklararası aile terapisinin önemli kavramlarından biridir. Bu sebeple benliğin farklılaşması kavramının daha iyi anlaşılması için Bowen’in kuramından yararlanmak gerekmektedir.
Kuramın önemli temsilcileri Murray Bowen ve Michael Kerr’dir (Gladding, 2012). Kerr ve Bowen’a (1988) göre benliğin farklılaşması iç ve dış duygusal baskılara otomatik olarak tepki vermeme becerisidir. Aynı zamanda kaygı durumlarında bile esnek ve akıllıca olabilme yeteneğidir. Ayrımlaşma düzeyi yükseldikçe grup içinde duygusal temaslarda bulunsa bile kişi daha çok birey olabilecektir. Başka bir ifadeyle benliğin farklılaşması ‘ sağlıklı duygusal mesafede durabilme ve duyguları düşüncelerden ayıracak kadar objektif kalabilme yetisi ’dir (Gladding, 2012).


Acar ve Acar’a (2013) göre benliğin farklılaşması bireyin kendini değerli görmesi ve kendi seçimlerini yapabilmesini içeren bir kavramdır. Ayrıca bireyin hem bireyselleşmesi hem de aile bağlarıyla bireyselliği arasında bir denge sağlayabilmesidir. Bireyin kendisini ailesinden duygusal ve bilişsel yönden ayrı tutabilmesi ve kendi duygusal ve bilişsel süreçlerini ayrı tutabilmesi de benliğin farklılaştığının göstergeleridir (Polat, 2014).
Bireylerde ve ailelerde benliğin farklılaşması bir süreçtir ve zaman içinde değişebilmektedir. Bir ailedeki bireylerin farklılaşma düzeyi arttıkça aralarındaki işbirliği de o derecede artar. Benliğin farklılaşması azaldıkça ailenin birbirine olan bağlılığı, işbiliği ve fedakârlık davranışları azalacaktır (Kerr ve Bowen, 1988). Bireylerdeki benliğin farklılaşma düzeyi azaldıkça duygusal ve düşünsel iç içe geçmeler yaşanma ihtimali ters orantılı olarak artmaktadır. İç içe geçen bireyler psikolojik olarak bir başkasıyla karışıp birleşmeyi isterler ve düşüncelerinin de o kişiyle farklı olmasına tahammül edemezler. Esnek değildirler ve daha az uyum sağlama yeteneğine sahiptirler. İç içe geçmiş ailelerde yetişen çocuklar da benliklerini daha az farklılaştırabilirler (Gladding, 2012).



Benliği farklılaşmamış insanlar duygusal süreçlerden kolayca etkilenirler. Yakınlarındaki insanlara verdikleri tepkiler hayatlarını şekillendirebilir. Aynı zamanda çevrelerine karşı ya kabul edici ya da reddedici şekilde hemen tepki verme eğilimindedirler. Özellikle kaygı duydukları konularda özerkliklerini koruyamayabilirler. Farklılaşmamış insanlar düşünceleri sorulduğunda duygularını açıklayabilirler. Ya insanlarla tamamen hem fikir olup onaylayabilir ya da tamamen zıt yönde olup tartışabilirler. İnandıkları şeyler sorulduğunda duyduklarını tekrarlarlar (Nichols, 2013).


Kaynak: Değirmenci, E , Demirli, C . (2019). Çekirdek veya Geniş Ailede Yetişen Bireylerde Sosyal Onay İhtiyacı ile Benliğin Farklılaşması Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Akademik Platform Eğitim ve Değişim Dergisi , 2 (1) , 79-95 .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Benliğin Ayrımlaşması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEĞİRMENCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'nin Yazıları
► Benliğin Yapısal Modeli Psk.Enes KUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Benliğin Ayrımlaşması' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Onay İhtiyacı Ağustos 2020
◊ Neden Terapi Ağustos 2020
◊ İlişki Bir Danstır Ağustos 2020
◊ Evde Sesler Yükseliyorsa Temmuz 2020
◊ Kendini Tanımak ve Anlamak Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:36
Top