2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğim Neden Yürümüyor?
MAKALE #21694 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Ağustos 2020 | 2,403 Okuyucu
Bebeğiniz kendi yaşındaki diğer bebekler yürürken onun emeklemeye, sürünmeye, veya kaymaya devam ederse, motor gelişimi hakkında endişeleniyor olabilirsiniz. 18 ayda yürümemenin “alışılmadık ama muhtemelen normal” kategorisine girebilir, ancak aynı zamanda bir şeylerin yanlış olduğuna da işaret edebilir.

Bebeği Yürümüyor Nedeni Nedir?

Yeni yürümeye başlayan bebeğin normal olarak başka şekillerde gelişiyorsa, yeterince cesaretlendirmemiş veya fırsat bulmamış olabilir.

Bebeğiniz yürümüyorsa Ergoterapist Sefa Turan öncelikle her zaman ailevi veya çevresel faktörlere bakar. Ailenizin gerçekten meşgul olduğunu fark edebilirsiniz. Bebek yürüteç veya diğer aletler ile çok zaman geçirir, bu yüzden parmak uçlarında zıplamayı veya yürümeyi öğrenir. Ayakta durma aşamasına geldiğinde, gövdesi ve pelvik kasları olduğu için sorun yaşar. Çünkü yeterince çalışılmadı.

Aynısı, bir bebeğin yürümeyi öğrenmesine yardımcı olacak gibi görünen ama tam tersini yapan bebek yürüteçleri için de geçerlidir ve tehlikelidirler. Ergoterapist Sefa Turan, ebeveynlere, güvenli olmadıkları ve bebeklerin yürüme becerisinde ustalaşmak için gereken kasları geliştirmelerine yardımcı olmadıkları için bebek yürüteçleri kullanmamalarını tavsiye ediyor.

Ek olarak, dikkate alınması gereken başka çevresel faktörler de vardır. Bebeklerin çoğu çaresizce yürümek ister. Ancak sırt çantasında veya araba koltuğunda her yere taşınan ve istediği her şeyi veren bir bebek, kendini göstermesi için pek bir neden göremeyebilir. Yani bebeklerinizi ve çocuklarınızı kendinize bağımlı hale getirmeyiniz.

Bebeğinizin yürüme becerilerini geliştirmeye teşvik etmenin başka yollarını bulabilirsiniz



Hem düşük kas tonusu (hipotoni) hem de yüksek kas tonusu (hipertoni) yürümeyi zorlaştırabilir. Kas tonusu çok düşükse, bebek denge ve yerçekimi üzerinde kontrol elde etmekte zorlanacaktır çünkü uzuvları sarkıktır. Kas tonusu çok yüksekse veya bazı kas grupları aşırı aktifse, bacakları sertleşebilir ve dengeyi sürdürmekte zorlanabilir . Nadir durumlardan biri olana, bebek zamanında yürümediğinde kalça problemlerini teşhis edilir.

Geç yürüme, zihinsel engellilik veya gelişimsel gerilik gibi gelişimsel sorunlarla da ilişkilendirilebilir.

Uzmanlar ne önerebilir?


Bebeğim yürümeye geç başlamasından endişe ediyorsanız, ilk adım, nörolojik muayene ve bebeğinizi reflekslerinin, duruşunun ve kas tonusunun değerlendirilmesini içeren tıbbi bir muayenedir. Ergoterapist ayrıca dil, ince motor ve sosyal beceriler gibi diğer gelişimsel sorunları da dikkate alacaktır.

Geç yürüyüş genellikle birden bire ortaya çıkmamaktadır. Geç yürüyen bir bebek muhtemelen geç oturdu ve geç emeklemiştir. Bu muhtemelen fark edeceğiniz ilk kilometre taşı değil. Bu nedenle, ergoterapist veya doktorunuz muhtemelen bebeğinizin yürüyüşüne diğer beceriler bağlamında bakacak ve motor gelişimin sürekliliği üzerinde nerede olduğunu anlamaya çalışacaktır.

Bebeğinizin ergoterapist veya doktoru, bebeğinizin bacaklarının sert veya sarkık olduğunu fark ederse, sizi bir pediatrik nöroloğa (bebeklerin ve çocukların beyin gelişimi konusunda uzmanlaşmış bir doktor) yönlendirebilir. Bebeğinizin dili veya ince motor becerileri gibi diğer alanlarda gecikmeler varsa tedavisini ergoterapist ile sürdürecektir, ancak tanı veya teşhis için sizi gelişimsel bir çocuk doktoruna yönlendirebilir. Bir neden belirlenirse, uygun bakım, fizik tedaviden gücü ve esnekliği artırmaya veya cerrahiden fiziksel bir sorunu düzeltmeye kadar değişebilir.

Bebeğinizin doktoru, bebeğin yürümemesinin bir nedenini belirleyemezse, cesaretlendirme ve pratik içeren bazı aktiviteler için ergoterapis önerebilir. Daha sonraki bir tarihte bir takip muayenesi için geri gelmenizi sağlayabilir. Ayrıca eğitimli bir profesyonelin yürümeye başlayan bebeğinizin ilerlemesini yakından izlemesine izin verecek ergoterapi uygulamarı ve fizik tedavi önerebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğim Neden Yürümüyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bebeğim Neden Yürümüyor?' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:15
Top