2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alzheimer Tedavisi
MAKALE #21705 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Ağustos 2020 | 1,547 Okuyucu
Alzheimer hastalığı olan birisine bakmanın en büyük zorluklarından biri, hastalık ilerledikçe kişinin günlük aktivitelerini yönetmektir. Nasıl mı? Kişiler bu hastalığın etkisi ile benlikleri kaybetmekte ve bakım verenlerine daha çok ihtiyaç duymaktadır. Ergoterapist muazzam bir yardım kaynağı olabileceği yer burasıdır.

Ergoterapistler, hastalığın getirdiği değişikliklerle başa çıkmak ve hayatı olabildiğince dolu hale getirmek için sizinle ve ailenizle birlikte çalışmaya odaklanır. Ergoterapistler Alzheimer hastalarına, mevcut fonksiyonu mümkün olduğu kadar uzun süre korumalarına yardımcı olur. Ergoterapist hastanın hafıza, dil, problem çözme, oryantasyon (yer yön kavramları), düşünme becerileri, duyguları ve ilişkilerini uzun süre korumasını sağlamaktadır. Bunları kişilere her hangi bir cihaz veya ilaç kullanarak değil ergoterapi uygulamaları ile yapmaktadır. Bu yöntemlerin içerisinde bilişsel ve davranışsal müdahaleler de dâhildir. Hastaların başa çıkma davranışlarını geliştirme ve bilişsel gerilemeyi ilerlemesini kontrol etmeyi içermektedir. Ergoterapistler bakım verenlerin günleri verimli geçirmeleri, doğru davranışları sergilemeleri ve en iyi yöntemleri kullanmaları konusunda eğitimini de verecek donanımlı sağlık profesyonelleridir.

Bu özel yöntemleri içeren ergoterapi seansları belki sizin için şuan bir anlam ifade etmemiş olabilir. Sizlere uzun süredir takip ettiğim bir hastam ile terapinin içerisinde geçen küçük bir kesiti paylaşmak istiyorum. Kişinin problem çözme yeteneğini etkilenmiş ve doğru şekilde çalıştırmakta zorlanmaktadır. Bu beceriyi ona bir örnek vererek beraber çalışmayı sağlıyorum. Kişiye anlattığım kısa bir hikâye ve bu hikâyedeki kahramanın sevdiği kadına ulaşması için zorlu ve uzun bir yolcuğu veriyorum, hastamız kahramanımıza birçok alternatif düşünmesine ve paylaşmasını sağlıyorum. Tabi bu sırada birçok beceriyi çalıştırıyoruz. Ancak benim en sevdiğim sonunda kahramanımızı sevdiği kadına ulaştırmanın verdiği mutluluğu yaşamak oluyor.

Alzheimer hastaları, davranışları, çoğu zaman ilişkileri ve iletişim kayıpları ile karakterizedir. Ergoterapist sorunlu davranışları, kişinin hastalıkla olan ilişkilerini ve sosyal etkileşimlerini nasıl etkilediğine bakacaktır. Bu davranışları tetikleyen şeyleri tespit edecek ve çözümlemeye çalışacaktır.

Ergoterapist, ailelere ihtiyacı olan eğitimi ve desteği vererek sevdiklerinize daha iyi yardımcı olmazını sağlamaktadır. Günlük aktivitelerde sevdiklerinize yardım etmeyi kolaylaştıran öğrenme tekniklerinden yararlanabilir. Ergoterapist size alzheimer hastasına daha faydalı olmanız konusunda rehberlik edebilir. Ailenin alzheimer hastasına bakmadaki rolü sürekli ve ezici olabilir. Ergoterapist, bağımsızlığı teşvik ederek bakım yükünü hafifletmeye odaklanmaktadır.

Bilimsel olarak Alzheimer hastalarında Ergoterapinin kanıtlarını sorgulayanlarınız elbette olacaktır. Cevabı sizlere bilimsel çalışmaların en güvenilir verileri veren, iyi planlanmış ve iyi yapılmış Randomize Kontrollü Klinik Araştırma ‘dan vereceğim.

“Çalışma kısa süre önce yapılan bir araştırma, beş hafta boyunca 10 seans ergoterapi uygulamasının motor fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini ve günlük faaliyetlerde bağımsızlık kaybını yavaşlattığını buldu. Bakım verenler, sevdiklerinin günlük işleyişinin, tedavinin sona ermesinden üç ay sonra bile daha iyi olduğunu bildirdi.”

Çok sevdiğiniz ebeveyninizin hayattan zevk almaya ve bağımsız yaşamaya devam etmesine yardımcı olmak için Ergoterapist ile görüşünüz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alzheimer Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Alzheimer Tedavisi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:31
Top