2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Alt Islatma ve Dışkı Kaçırma
MAKALE #2174 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Ocak 2009 | 13,644 Okuyucu
Alt Islatma ( Enürezis Nokturna )

Alt ıslatma ( enürezis nokturna ) Çocuklarda sık görülen sorunlar arasındadır. Alt ıslatma sorunu sadece anne babaları mutsuz etmekle kalmaz. Altını ıslatan çocuğu da beklenenden fazla olumsuz etkiler.

Altını ıslatma sorunu yaklaşık 5 yaşlarına kadar normal görülebilir. Hemen her çocuk yaşamının ilk yıllarında böyle bir sorun yaşayabilir. Çocuğun gelişimsel özellikleri göz önüne alındığında en son gelişen kasları ince kaslarıdır. İnce kaslarının kullanıldığı yerlerden birisi de pelvik bölgedir. Çocuğun ince kaslarının kısmen de olsa gelişmemiş olması böyle bir sorunun oluşmasına neden olabilir.

Alt ıslatma sorunu daha çok erkek çocuklarında görülür. Ve genel anlamda bakıldığında iki ana nedeni olduğu bilinir. Birincisi; organik ya da fiziksel sebepler olarak açıklayabiliriz. İkinci neden ise; psikolojik nedenlerdir. Bu nedenle alt ıslama sorunu yaşayan çocuğun öncelikle bir üroloji veya Jinekoloji uzmanına muayene ettirilmesi gerekmektedir. Doktorun muayenesinden fiziksel ya da organik bir neden olduğu anlaşılırsa bunun tedavisine başlanır. Eğer sorun organik ya da fiziksel nedenlerden kaynaklanmıyorsa ihtiyacınız olan bir Psikolog /Psikolojik Danışman ya da psikiyatri uzmanıdır.

Altını ıslatan çocuğun anne babası bu durumdan ne kadar muzdaripse çocuğun kendisi de en az o kadar muzdariptir. Bu açıdan düşünüldüğünde çocuğun psikolojisine özen göstermek gerekir.

Altını ıslatan çocuk ile dalga geçilmemelidir. Onu hoşgörüyle karşılamak utanç duymasına engel olmak gerekmektedir. Ona kötü muamele edilmemelidir. Altını bağlamak, yatağının altına muşamba vb şeyler sermek doğru seçenekler değildir.. Yatağında yalnız uyutulmalıdır.

Altını ıslatma sorunu 5 yaşından sonra hala devam eden çocuklar için bir an önce önlem alınmalıdır.bu sorunu yaşayan çocuklar uzun süre bu duygularla yaşadıklarında utanç hissiyle dolabileceklerdir. Zamanla sosyal fobi, özgüven eksikliği, çekingen ve ilişkilerinde yetersizlik gösterebilektir. Alt ıslatma sorununun tedavisinde davranışçı terapi teknikleri ve hipnoz son derece olumlu sonuçlar vermektedir.

Dışkı Kaçırma ( Enkoprezis Nokturna )

Çocuklarda büyük tuvaletini yapma olarak bilinen Encoprezis nokturna organik bir neden olmaksızın çocuğun dışkısını kontrol edemeyip istemsiz olarak dışarıya bırakmasıdır. Genellikle 4 yaşında itibaren dışkı kaçırma olayı psikolojik bir sorun olarak değerlendirilir. Alt ıslatma vak’alarına kıyasla çok daha ciddi stres durumlarından kaynaklanır. Buna yeni bir kardeşin doğumu, anne-babanın ayrılığı, aile üyelerinden birinin ölümü, anaokuluna başlama gibi tedirginlik yaratan gelişmeler, fizikşel şiddete maruz kalma, annenin tizliği, ya da çocuğun daha önceki yıllara özlem duyan bir gerileme davranışı ( regresyon ) da ortaya çıkabilir. Bunun dışında hatalı tuvalet eğitimi (zorlayarak, korkutarak …) dışkı kaçırmanın ana nedenlerindendir. Aksi takdirde başka psikolojik sorunların da oluşmasına (sosyal fobi, içe kapanıklık, özgüven eksikliği vb) neden olabilir. Sonuç olarak; encoprezis kesinlikle ihmale gelmemesi gereken bir konudur.

Dışkı kaçırma, çocuğu utandıran, kendini diğerlerinden farklı hissettirebilecek, benlik saygısını zedeleyen, çocuğun kendini olumsuz değerlendirmesine neden olabilecek olan, sosyal yaşamını arkadaş ve aile ilişkilerini bozan bir durum olduğundan tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Çocuğun gelişme yıllarına tekabül eden dört yaş ve sonrasında, çocuğu kişilik gelişimi yönünden de etkileyebilecek olan dışkı kaçırma sonraki yıllarda da onu etkileyebilecek sonuçlara neden olabilir. Sonraki yıllarda bu utancı içinde taşıyan çocuk kendine güvensiz bir sosyal fobi hastası olabilir. Ya da özgüveni yetersiz bir birey olabilir.

Böyle bir çocuğu olan Anne babaya büyük görevler düşmektedir. Öncelikle eleştirmekten kaçınılmalıdır. Onu rencide edecek şekilde etrafta konuşmak onu olumlu değil sadece olumsuz etkileyecektir. Dışkı kaçırma olayı ile karşılaşan ebeveynlerin öncelikle çocuklarının fiziksel bir problem olup olmadığına dair doktor kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Organik bir sorun yoksa encoprezis sorununun var olduğu söylenebilir. Bu aşamadan sonra bçyle bir rahatsızlığa sebep olan stres faktörü belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında çocuk mutlu olabileceği ortamlar içinde bulundurulmalıdır. Bu sorun için ayrıca mutlaka bir uzmandan yardım istenmelidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Alt Islatma ve Dışkı Kaçırma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
► Dışkı Kaçırma Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Kaka Kaçırma Psk.Saadet ELEVLİ
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Mehmet ORAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Hülya TOPAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Merve SARAÇOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Alt Islatma ve Dışkı Kaçırma' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► Hipnoz ve Hipnoterapi Mayıs 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:39
Top