2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvenli Bir Mesafeden İletişimi Devam Ettirmenin Yolları
MAKALE #21744 © Yazan Psk.Fatma Nihal ADA | Yayın Eylül 2020 | 1,384 Okuyucu
‘Karakter; zor zamanların erdemidir.’ der Charles de Gaulle. Zor zamanlar, sadece karakteri inşa etmez, aynı zamanda ortaya da çıkartır. Karşımızda COVID-19 gibi binlerce insanı öldüren, milyonlarcasına bulaşan ve milyarlarcasının günlük rutinini baştan ayağa değiştiren görünmez, yaygın ve güçlü bir evrensel salgın varken, karakterimizi nasıl kullanacak ve inşa edeceğiz?

İnsanlık tarihçesi içerisinde bu zorlu durum maalesef yeni bir şey değil. Doğal afetler, felaketler ya da geçmiş salgınlar gibi birçok afet daha önce de bireyleri, aileleri ve toplumları derinden etkilemiştir. Doğaldır ki; bu öldürücü virüsün yayılması kaygı, korku, huzursuzluk ve karmaşa hissettirmektedir. Günlük rutinimizin tamamen değişmesiyle, devamlı konuyu işleyen medyayı takip etmek de bizi çaresiz hissettirebilir. Bununla beraber söz konusu salgın aynı zamanda farkında olmasak da, bize karakterimizi inşa için bir imkan olabilir. Kriz zamanları, bize sahip olduğumuz kaynaklarımızı kullanarak becerilerimizi geliştirmek için eşsiz imkanlar sunarlar. Bizden önceki nesiller; dünya savaşları, kıtlıklar ve salgınlarla karşılaştılar ancak cesaret, umut ve takım ruhu ile üstesinden geldiler. Bu salgın da bizim neslimizin üstesinden gelerek yükselebileceği bir imkandır.

ÖZÜNÜZÜ TEMSİL EDEN 5 KARAKTER GÜCÜNÜZÜ KEŞFEDİN

Güçlü yönlerimiz, bizi insan yapan şeyin de özünü oluşturan kişilik özellikleridir. İnsan olarak da özümüz; kaygılarımız, endişelerimiz, kararsızlığımız, öfke ve üzüntülerimizden değil de umut, cesaret, merak, şefkat, sevgi ve hazdan beslenir. Güçlü yönlerimiz, varoluşumuzun ve evrimsel gelişimimizin de temel parçasıdır. Güçlü yönlerimizi görmezden gelmek yerine; zor süreçler, küresel çaptaki felaketler ve doğal afetler de dahil görmek üzere, bu tür mücadele talep eden zorluklarla başa çıkmak için kullanılabilir. Örneğin; tedbir ve irade yönlerimizi kullanarak ve geliştirerek kaygılarımızı ve endişelerimizi yönetebiliriz.

GÜVENLİ BİR MESAFEDEN İLETİŞİMİ DEVAM ETTİRMENİN YOLLARI

1. Aile üyelerinizle egzersiz yapın.

2. Yakındakilere onları neyin/nelerin korkuttuğunu sorun; yargılayıcı olmadan kaygılarını yatıştırmaları için sakinleştirici cümleler kurun.

3. Atık malzeme ve materyallerden ev inşa edin.

4. Hazırladığınız yemekten komşunuza da ikram edin.

5. Herhangi dijital ya da elektronik araç olmadan sessizlikten keyif almayı keşfedin.

6. Sıkıcı bir ev işi yaparken arka planda çalan keyifli müziğin tadını çıkartın.

7. Markete giderken, komşunuza marketten istediği herhangi bir şey olup olmadığını sorun.

8. Haftada en az bir saat konuştuğunun, en az iki katını dinlemeyi deneyin.

9. Balkonundaki ya da açık pencerenin önünde bir koltuğa oturup gökyüzünü seyredin.

10. Masa ya da odanızı eski halinden farklı olarak, yeniden düzenleyin.

11. Ailen için bir sabah kahvaltısı hazırlayıp, geçmiş yıllarda kutlanmayan bir doğum günü ya da yıl dönümünü hep birlikte kutlayın.

12. Saksı ve çiçeklerle meşguliyet, evdeki kumaş ya da eşyalardan bir şeyler yapmayı deneyin.

13. Kitap okumanın, temizliğin, yazı yazmanın ya da internette gezmenin hız ve temposunu azaltıp; bunun yerine günlük hız ve tempo yoğunluğu talep etmeyen bir şey bulup gün içerisinde en az bir kez onunla meşgul olun.

14. Yemek yerken tıka basa karnını doyurmayıp, sofradan tam doyuma ulaşmadan kalkmayı deneyin.

15. Sizde çok güzel anıları bulunan üç yerin fotoğraflarını ya da videolarını aile üyelerinize göstererek onların hikayelerini paylaşın.

16. Yakın bir arkadaşın ya da aile üyelerinden herhangi bir üyesi için Spotify ya da Youtube’da müzik ya da video listesi oluşturup online olarak gönderin.

17. Herhangi bir yeni malzeme almadan, eldeki malzemelerle yeni bir yemek yapmayı deneyin.

18. Son altı ay içerisinde hiç giymediğin kıyafetleri ayırıp ve bağışlamak için bir kenara koyun.

19. Online platformlar üzerinde konser izleyin ya da bu konser verenlere sizde katılın.

20. Evde bulunan alet çantasını ya da başka malzeme çantalarını temizleyip, yeniden düzenleyin.

Öğretim Görevlisi Psikolog Fatma Nihal ADA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güvenli Bir Mesafeden İletişimi Devam Ettirmenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatma Nihal ADA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatma Nihal ADA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Nihal ADA Fotoğraf
Psk.Fatma Nihal ADA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatma Nihal ADA'nın Makaleleri
► Ebeveyn Ergen İletişimi Psk.Namık ACAR
► Erkek ve Kadının Etkin İletişimi Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
► Sağlıklı İletişimi Neler Engeller? Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Güvenli Bir Mesafeden İletişimi Devam Ettirmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:55
Top