2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
MAKALE #21757 © Yazan Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2020 | 1,358 Okuyucu
Tuvalet eğitimine çocuğun ve bakım veren kişinin hazır olduğu bir dönemde başlanması çok önemlidir. Yanlış bir zamanlama ile çok sorunlu bir dönem ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olması demek; hem fizyolojik, hem psikolojik, hem de gelişimsel olarak bu eğitime hazır olması demektir. Tuvalet eğitimi verilecek çocuğun kas gelişimini tamamlamış ve kendini ifade edebiliyor düzeyde olması önemlidir. Fizyolojik gelişimde kız ve erkek çocuklarının farklı olgunlaşma hızına ve hazır oluşluğa sahip olduğunu unutmamak gereklidir. Çocuğun tuvalet eğitimi ile bezden kurtulması, hem çocuğun kendisi hem de çocuğa bakım veren kişiler için önemli bir gelişimsel aşamanın tamamlanmasıdır.

Genel olarak tuvalet eğitimi annelerin oldukça kaygı duyduğu ve zaman zaman stres yaşadığı bir konudur. Bu dönemde eğitime ne zaman başlamaları ve nasıl davranacaklarını konusunda kararsızlık yaşarlar. Kararsızlık yaşayan kimi ebeveyn oldukça aceleci davranabilir. Süreci bir an önce bitirmeye çalışmak ve eğitime hazır olmayan çocuğa bu konuda baskı yapmak, çocuğun ruhsal sorunlar yaşamasına neden olabilir. Kimi ebeveyn ise baskı yapacağı, çocuğunu olumsuz etkileyeceği korkuları; zamanı gelince çocuğun kendiliğinde halledebileceği bir süreç olduğuna dair düşünceleri nedeniyle eğitim sürecini erteleyebilmektedir. Süreci ertelemek, geciktirmek, kendi söyler diye bırakmak ve hiç eğitim vermemek de çocuğun normal gelişim sürecinin gecikmesine ve duygusal anlamda zedelenebilmesine neden olur.
Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24 ve 36 aylar arasındadır fakat şunu da unutmamak gerekir ki tuvalet eğitimi süreci çocuktan çocuğa değişebilmektedir. Sağlıklı bir çocuk 3 yaşına girdiğinde, tuvalet eğitimini tamamlamış olur. Yapılan yanlışlıklar nedeni ile bazen bu eğitim 4 veya 5 yaşa kadar sürebiliyor.

Peki, çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarsınız?

Eğer çocuğunuz yürüyebiliyorsa, kendi kıyafetlerini çıkarabiliyorsa, “Oyuncağını annene verir misin?” gibi basit yönergeleri yerine getirebiliyorsa, isteklerini düzgün bir şekilde konuşarak ifade edebiliyorsa, genellikle gün içinde 2-3 saat kuru kalabiliyorsa, tuvalete çıktığı saatlerin bir rutini oluşmuşsa, altının ıslaklığından rahatsızlığını ifade eder hale gelmişse çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir.
Fakat çocuğunuz bu şartları yerine getirebiliyor dahi olsa, içinde bulunduğu durum bu eğitimi engelleyebilir ya da zorlaştırabilir. Örneğin, evde bir bakıcının olması, annenin tekrar hamile olması, tuvalet eğitimini birden çok kişinin vermeye çalışması, eğitimi verecek olan kişinin gergin, sinirli olması, yeterli zaman ayıramayacağını düşünmesi, çocuğun sürekli kabızlık problemi yaşaması gibi durumlar bu eğitim sürecini sorunlu hale getirebilir. Bu gibi durumlarda tuvalet eğitimine başlanmamalıdır.

Tuvalet Eğitiminde Anne-Babanın Rolü

Tuvalet eğitiminde çocuk kadar anne ve babanın rolü de çok büyüktür. Tuvalet eğitimine başlamaya karar verdiğiniz de bunu büyük bir sorun haline getirmemeye özen gösterin. Unutulmamalıdır ki tuvalet eğitimi doğal sürecin bir parçasıdır. Çocuk, bu eğitimin anne ve babası için büyük ve çözülmesi gereken bir konu olduğunu hissederse, bu süreç hem aile hem de çocuk için zorlaşacaktır ve çocuğun stres yaşamasına neden olacaktır. Bu nedenle eğitim sürecinde çocuğunuzun davranışlarına aşırı tepki göstermekten kaçının. Çocuk bu davranışı er ya da geç öğrenecektir bu yüzden doğal davranmaya çalışın.
Tuvalet eğitiminde aileye düşen en büyük görev, eğitim konusunda istikrarlı davranmaktır. Eğitim sürecinin ilk haftası çok uyumlu ve güzel geçebilir fakat daha sonra problemler yaşayıp en başa dönebilirsiniz. Bu süreci sabırla ve sevgi içerisinde geçirirseniz, sonunda istediğinizi elde edeceksinizdir. Sabır bu dönemin anahtar sözcüğüdür. Bir adım ileri, bir adım geri gidilmesi en sık rastlanan durumlardan biridir.

Ebeveynlerin tuvalet eğitimi konusunda sıklıkla karşılaştıkları durumlardan biri ise, tuvalet eğitimini almayı reddeden çocuklardır. Anne ve babalar tuvalet eğitimi konusunda çocuğun hazır olduğunu düşünebilir fakat çocuğunuz bu duruma kesinlikle karşı çıkabilir. Eğer çocuk aşırı tepkiler veriyor ve tuvaletini yapmayı kesinlikle reddediyorsa eğitim sürecine çocuk hazır olana kadar ara vermek, aşırı ısrarcı olup bu süreci inatlaşma ile geçirmemek son derece önemlidir. Bu konuda çocuğunuzun yanında olun ve ona destek olmaya çalışın.

Tuvalet eğitimi ile birlikte çocuk yeni bir alışkanlık edinecektir ve bunun için çocuk önceden hazırlanmalıdır. Eğitime başlamaya karar verdiğinizde çocuğunuzun tuvalete ya da lazımlığına alışmış olması önemlidir. Eğitime başlamadan önce kendiniz bir rutin belirleyip, belirli aralıklarda tuvaletin olsun ya da olmasın çocuğunuzu tuvalete ya da lazımlığa alıştırmaya çalışın. Eğitim öncesinde alıştırmalar yapmak süreci kolaylaştıracaktır. Bazen çocuklar tuvaletin pis bir yer olduğunu düşünürler ve tuvaletten korkarlar. Yapacağınız alıştırmalarla da çocuğunuza tuvaleti tanıtmış olursunuz.
Eğitime başlamaya karar verdiğinizde, bir daha mecbur kalmadıkça beze geri dönmeyin. Bez her zaman kolay yolu seçmektir. Gün içerisinde çok yoğun olduğunuz dönemlerde sizin kurtarıcınız olabilir, ya da kış döneminde bezsiz çocuğunuzun üşüyeceğini düşünebilirsiniz fakat sabretmeden sonucu göremezsiniz.

Tuvalet eğitimi süresince çocuğun kıyafet olarak kendini rahat hissetmesi de önemlidir. Altını ıslattığında kendi değiştirmek istediğinde kolay hareket etmesini sağlayacaktır.
Çocuğunuz tuvaletinin geldiğini söylediğinde hemen tuvalete götürmelisiniz çünkü çocuklar tuvaletlerini birkaç dakikadan fazla tutamazlar, bu nedenle de lazımlığın çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği yerde olması önemlidir.
Eğitim sürecinde çocuğa sık sık tuvaletinin olup olmadığını sormak yerine belirli bir rutin içerinde tuvalete götürüp kontrol etmek daha sağlıklı olacaktır. Örneğin, her yemekten sonra kakası için tuvalete götürmek eğitimi kolaylaştırır.

Tuvalet eğitimde ödül çok önemlidir. Çocuğunuza “aferin” demekten kaçınmayın.
Eğitimi kolaylaştırmak için, tuvaleti çocuğunuzun aynı zamanda eğlenebileceği hale getirin. Çeşitli, sevdiği karakterlerin yapışkanlarını alın ve her tuvalete gittiğinde onları yapıştırmasına izin verin.
Ebeveynler çocuklarını büyütürken uzmanlar ve kitapların dışında bu süreci yaşamış diğer anne babalardan da bilgi almaya daha meyillidir. Her ailenin yöntem ve çözümü birbirinden farklı olsa da aynı deneyimi yaşamış birinden tavsiye almak her zaman için rahatlatıcı bir yoldur. Türkiye’ de tuvalet eğitimi konusunda yapılan bir araştırma sonucunda; anneler tuvalet eğitimine başlayacak olan diğer anne babalara çocuklarına tuvalet eğitimi verirken sabırlı olmaları, çocukları zorlamadan, ödül yolu kullanarak ve kitap okuyup araştırarak tuvalet eğitimine başlamaları yönünde önerilerde bulunmuşlardır (Bolat, 2015). Tuvalet eğitiminde zorlanan çocuklar için yaşlarına uygun eğitici kitaplar da bu süreç için oldukça etkili araçlardan biridir.

Bolat, Y. E. (2015). 1-4 Yaş Arası Çocuğa Sahip Annelerin Tuvalet Eğitimi Kazandırma Konusunda Tutum ve Görüşlerinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 53-67.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Can ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif Can ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Burçak DEMİRKAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Sümeyye BÜYÜK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2020
► Wısc-4 Zeka Testi Eylül 2020
► Yetişkinlerde Panik Atak Eylül 2020
► Algı Yanlılıkları Aralık 2015
► Çocuğu Kabul Etmek Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:20
Top