2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı?
MAKALE #21787 © Yazan Psk.Dnş.Nurullah SARI | Yayın Eylül 2020 | 1,669 Okuyucu
Ergenlik döneminde gence yaklaşım nasıl olmalıdır?
Ergenlik dönemi hepinizin malumu çalkantılı fırtınalı ve dalgalı bir dönem.Gencin duyguları jet hızıyla iniş ve çıkış gösterebilmekte, kendini arama ve kendini bulma yada kendini bulamama dönemi de diyebileceğimiz bu dönemde genç olağan duyguları olduğundan daha derin ve içten yaşayabilmekte, özellikle arkadaş ortamında "varsak beraber varız batarsak beraber batacağız" nevinden bugünde siyasi söylemlerde sıkça duyduğumuz duygu durumlar içerisinden gidip gelebilmektedir genç. Bu dönemin temel problemetiği 'ait olmaktır' öncelikle genç nereye yada nelere ait olduğunu bilmek ister, bu kabul gördüğü bir grup, bir futbol takımı ,aile yada bir kız arkadaş olabilir, kişi aidiyet ihtiyacının ölçüsünde arayış ve kabullenme süreci uzayacaktır. Kendini anlamlandırması içine bulunduğu grup yada kliği anlamlandırmasına bağlıdır. Kişinin içinde bulunduğu grup ne kadar fazla anlam ve değer üretebilirse genç de bu anlam ve değerler doğrultusunda kişiliğini şekillendirecektir grup yada aile bu süreçte anlam ve değer üretmezse yada grubun değerleri "anlamsızlık yada değer tanımama" üzerine kurulursa ergende bu süreci içselleştirerek benzer değer yargılarına sahip olacaktır. o yüzden bu süreçte en önemli şey ergenin anlam ve değer üretebilen bir aile ve arkadaş grubu içerinde olmasıdır. Genç kimliğini ancak bu şekilde destekleyebilecek ve anlamlandırabilecektir. Sevgi,adalet ,eşitlik, insan haklarına saygı gibi temel değerler aile toplum ve gencin yakın çevresinde yoksa genç için bu değerler anlamsızlıktan öte gitmeyecektir.
Bir diğer konuda gencin davranışlarının sorumluluğunu almasıdır. Bu sürecin gelişimi de aile ve okulun iş birliğine bağlıdır.genç okul içinde sorumluluklarını yerine getirmediğinde aile,aile içi sorumlulukları yerine getirmediğinde okul devreye girmeli ve gence davranışlarının sorumluluğunu alması gerekliliği öğretilmelidir.yalnız bu süreçte gencin benliğine,kişilik haklarına saldırılmamlı sadece davranış kusurları ikaz edilmelidir, benliğine saldırılan genç kendini tehdit altında hissedecek ve tüm sistemi kapatarak iletişimden vazgeçeçektir.
Gencin delikanlı olduğu kanının deli aktığı unutulmamalı,aşırı uçtaki davranışları kabul edilebilecekse onaylanmalı kabul edilemeyecek davranışlar ise görmezden gelinerek hiç bir şekilde onaylanmamalıdır. Hata yapan genç suçlanmamalı hatalı davranışı izah edilerek geri bildirim verilmeli hatadan dönmenin erdemi üzerine desteklenmelidir. genç sorumluluklarını yerine etmiyorsa güzel bir dille düzenli olarak uyarılmalı,davranışının sorumluluğu hatırlatılmalı kesinlikle hakaret,öfke,şiddet vb.. tarzda ikaz edilmemelidir.
Gencin arkadaş ilişkileri hissettirilmeden gözlenmeli, yanlış durumlar güzel bir şekilde ikaz edilmeli.
Gencin arkadaş çevresi özenle seçilmeli ve zaman zaman çeşitli etkinliklerle desteklenmeli
Gencin libidinal enerjisini boşaltacak fırsatlar oluştırulmalı(spor yürüyüş judo vb..) ,Libidinal enerjisinin yüksek olduğu dönemlerde yakın markaj ve destek içinde olunmalı.Eğer genç libidinal enerjiyi Doğal yol ve yöntemlerle boşaltamazsa doğal olmayan (Mastürbasyon,öfke patlamaları)vb..yöntemlere başvurabilir ve bunun sonucunda yoğun suçluluk duyguları yaşayabilir.
Gencin kendini bulma sürecindeki soruları cevaplanmalı cevap verilmiyorsa gencin sorunlarını çözebilecek kişilerle tanıştırılmalı(arkadaş ,abi ,amca öğretmen) ,Genç sıkboğaz edilmemeli anlamsız çıkışları anlayışla karrşılanmalıdır,gençlerin özellikle karşı cinsle ilişkilerinde mantık çerçevesinden ziyade duygusal olarak hareket edecekleri ve duygularını çok yoğun yaşayabilecekleri unutulmamalıdır.
Nurullah sarı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nurullah SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nurullah SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurullah SARI Fotoğraf
Psk.Dnş.Nurullah SARI
Karabük (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nurullah SARI'nın Yazıları
► İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Okula Uyum Sürecı Nasıl Olmalı? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Panik Atağı Tanımak Ekim 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:52
Top