2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rorschach ve Tematik Algı Testleri
MAKALE #21796 © Yazan Uzm.Psk.Irmak Güneş SARAÇ | Yayın Ekim 2020 | 2,300 Okuyucu
Rorschach ve Tematik Algı Testleri

Rorschach Testi ve Tematik Algı Testi klinik çalışmalarda, bilimsel araştırmalarda ve psikoterapötik süreç öncesinde sıkça kullanılan, 12 yaş ve üzeri herkese uygulanabilen projektif testlerdir. Projektif testler kişiye sunulan malzemenin belirsizliği ve yanıtlarda kişiye tanınan serbestlik ile diğer testlerden ayrılırlar. Test malzemesi, somut ve elle tutulur bir gerçeklik teşkil eder; ancak bununla birlikte içerdiği belirsizlik ve yönergeye bağlı olarak kişi, bu malzemeye çağrışımları sonucu kendi düşlemlerini, içsel yaşantılarını yansıtır. Projektif yöntemlerde yansıtma adı verilen savunma mekanizması sayesinde kişinin bilinçli olan ruhsal yaşantısının da ötesinde bilinçdışı süreçleri hakkında da bilgiye ulaşılabilmektedir.

Rorschach Testi, ilk olarak Hermann Rorschach tarafından geliştirilmiş olup; I., IV., V., VII. kartlar siyah, II. ve III. kartlar siyah ve kırmızı, VIII., IX. ve X. kartlar pastel renkli olmak üzere, simetrik ve bir eksen etrafında oluşmuş olan mürekkep lekeleri içeren 10 adet karttan oluşmaktadır. Uygulama sırasında kişiye kartlarda gördüğü her şeyi söylemesi belirtilir ve kişinin yanıtlarının yanı sıra; yorumları, davranışları ve yanıt süresi not edilir. Rorschach Testi’nin Türkiye standardizasyonu ergen, yetişkin ve yaşlı normları başlıkları altında Prof. Dr. Tevfika Tunaboylu İkiz ve ekibince gerçekleştirilen çalışmalar sonucu tamamlanmıştır. Testin değerlendirilmesinde bu standardizasyona bağlı kodlamalar ile bir Psikogram oluşturulmakta ve bu veriler Fransız Okulu’nun ortaya koymuş olduğu dinamik yorumlama yöntemi ile gerçekleştirilen içerik analiziyle birlikte raporlaştırılmaktadır.

Tematik Algı Testi (TAT), Morgan ve Murray tarafından geliştirilmiş 31 karttan oluşmakla birlikte; yapılan çalışmalar sonucunda bugün 16 kartı kullanılmakta; 6BM, 7BM, 8BM kartları sadece erkeklere; 6GF, 7GF, 9GF kartları ise sadece kadınlara verilmektedir. Yönerge olarak kişilerden her bir karta bakarak bir hikaye oluşturması; testin boş olan son kartında ise kişinin kendisinin bir hikaye anlatması istenmekte ve bu şekilde görünür malzeme dışında duygulanımları, tasarımları ve düşlemleri de açığa çıkabilmektedir. Rorschach testinden farklı olarak gerçeklik ilkesine daha uygun belirlenmiş resimlerden oluşan ve Rorschach testi ile birlikte uygulandığında tamamlayıcı bir biçimde kişinin ruhsal yapısı hakkında daha zengin bir içeriğe ulaşmayı sağlayan Tematik Algı Testi; nesne ilişkileri başta olmak üzere kişilik yapılanması, agresif ve libidinal dürtüler, ödipal çatışma, özdeşimler, kullanılan savunma mekanizmaları gibi çeşitli alanlarda bilgi sunabilmektedir.

Projektif testler sadece uzun süreli eğitimlerini tamamlamış uzmanlar tarafından uygulanabilmekte ve rapor düzenlenebilmekte olup; kısaca bilinçdışı süreçler, savunma mekanizmaları, nesne ilişkileri, kişilik yapılanması ve psikopatolojik durumlar hakkında bilgi vermektedirler. Teşhise yönelik de bilgi veren projektif testlerin sonucunda düzenlenen raporlar, tek bir teşhisin ötesinde kişinin ruhsal dünyasına dair zengin veriler içerebilmekte ve bu veriler kişiyle gerçekleştirilecek olan terapötik çalışmalarda da kullanılabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar:

Anzieu, D., Chabert, C. (2011). Projektif Yöntemler, Çev. Kolbay, B., İstanbul, Bağlam Yayınları.
Tunaboylu İkiz, T. (2001) Rorschach Testinin Psikanalitik Yorumu I, İstanbul, Bağlam Yayınları.
Tunaboylu İkiz, T. (2011) Tematik Algı Testi (TAT): Psikanalitik Yönelimli El Kitabı, İstanbul, Bağlam Yayınları.

Uzm. Psk. Irmak Güneş SARAÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rorschach ve Tematik Algı Testleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Irmak Güneş SARAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Irmak Güneş SARAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Irmak Güneş SARAÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Irmak Güneş SARAÇ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Irmak Güneş SARAÇ'ın Makaleleri
► Algı Yanlılıkları Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Görsel Algı Veli DERİN
► Beden Algı Bozukluğu Psk.Damla KANKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Rorschach ve Tematik Algı Testleri' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:53
Top