2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Döneminde Korkular ve Kaygılar
MAKALE #21857 © Yazan Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ | Yayın Ekim 2020 | 1,450 Okuyucu
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KORKULAR VE KAYGILAR

Çocukluk döneminde korkular ve kaygılar çocuk gelişiminin bir parçası olarak görülebilir. Çoğunlukla bu duyguyu yaşayan çocuklar veya çevresindeki kişiler için korkular veya kaygılar tatsız ve can sıkıcı bir durum gibi algılansa da, aslında kişinin güçlenmesine ve gelişmesine katkı sağlar.

Özellikle çocuklar kaygı ve korku yaratan durumlarla baş ederek yaşamda karşılarına çıkabilecek güçlüklerle baş etmekle ilgili deneyimler kazanırlar. Hiçbir şeyden korkmamak aslında riskli de bir durumdur. Bir çocuğun uyum ve sosyal becerisinin gelişebilmesi için kaygı ve korkuları bazı dönemler içerisinde yaşamış olması gerekir.
Bazı durumlarda da çocuklarda tedirginlik ve destek arayışı gözlemlenebilir. Genellikle bu tablo, durumun değişmesi ve çocuğun güvendiği bir bireyle yakınlaşması ile son bulur. Böylece çocuk kendini rahat ve güvende hisseder. Kaygı azalır veya son bulur.
Çocuklarda neden-sonuç bağlantısının kurulmaya başlandığı 9 ay sonrasından özellikle 2 yaşına kadar süren yoğun bir bağımlı olma dönemi yaşanır. Bu dönemde korku ve kaygı hali gözlenebilir.

Çocuklar hangi yaşta nelerden korkarlar?

0-2 yaş: yüksek ses, yabancılar, bakım veren kişilerden ayrılma, yaralanma, hayali varlıklar, tuvalete oturmak
3- 6 yaş: hayvanlar, böcekler, yalnızlık, karanlık
7- 12 yaş: yeni ortamlar, sosyal ortamlarda reddedilmek, okul, hastalık, yaralanma
13- 18 yaş: yeni ortamlar ( lise, üniversite…) hastalık, cinsellik ile ilgili korkuların görülmesi normal kabul edilebilir.

Kaygılı Çocuk Ne Gibi Davranışlar Sergiler?

Anneden veya bakım verenden ayrılmak istemezler, uyku veya yemek yeme sorunları yaşanabilir ve yabancılarla yakın ilişkiler kurmak istemeyebilirler.
3 yaş sonrası anaokulu deneyimi ile birlikte dış dünyayı tanıyan çocukta tanımlanamayan korkular üretme sıkça görülür. Hayali kötü kahramanlarla sıkça karşılaşılan 6 yaş sonrasında soyut düşünmeye başlaması ile yaşama ait gerçek korkuları anlamaya başlar. Ölüm kavramı bu dönemde sıkça düşünülen bir konudur.
Savaşlar, parasız kalmak, anne-babasını kaybetmek onun için yaşamını tehdit eden gerçek unsurlardır. Okul öncesi dönemde sağlıklı anne-çocuk ilişkisinin kurulduğu durumlarda çocuğun kaygı ve korkularının onun gelişimini olumsuz etkilemediği görülmektedir.


Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

- Öncelikle çocuğunuzun kaygısını da korkusunu da ifade etmesine izin verin.

- Çocuğun dinlediğini ve anlaşıldığını hissetmesi rahatlamasını sağlayacaktır.

- Korkuyu ve onun duygularını küçümseyici cümleler kurmayın.

- Önce çocuğun sıkıntısının ne olduğu sorulmalı, ebeveyn bunu kendisi algılamalı ve bu konuda ona yardım edebileceği anlatılmalıdır.

- Korku yaratan durum ve nesneden uzak durmak kalıcı bir çözüm değildir. Ona destek olarak cesaretlendirme ve olumlu rol model olma yöntemi işinizi kolaylaştıracaktır.

- Ebeveynler çocuklarının kaygılarını ve korkularını anladığını, bu kaygıların zamanla geçeceğini önemle vurgulama, ve çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamalıdır.
Aşırı tepki vermeyin. Kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi kaygıyı pekiştirebilir.

- Aşırı korumacı davranmayın, korktuğu şeyden kaçmasına izin vermeyin. Aksi takdirde çocuk kaçtığı şeyin sandığı kadar tehlikeli olmadığını, sandığından daha güçlü olduğunu fark etme fırsatı olmayacaktır.

- Cesur ve kaygısız davranışlarını ödüllendirilme: ne kadar küçük olursa olsun çocuğunuzun cesaret gerektiren davranışlarını ödüllendirin.


**Problemin ne olduğunu hızlı fark etmek ve doğru müdahale etmek, çözümü de çabuk getirecektir.

*Eğer çocuğunuzda kaygı ve korku durumları şiddetli ise, ve bu davranışlarınızın hiç birinin işe yaramadığını fark ediyorsanız o zaman bir uzmandan terapi desteği almanız gerekebilir.
Üzerinde çalışılmayan korkular veya kaygılar geçmeyeceği gibi ilerleyen zamanlarda çocuğunuzun iç dünyasını daha da etkileyebilir. En etkili yöntem çocuğun iç dünyasını keşfetmek, nedeni ve sorunu ortaya çıkardıktan her çocuk için farklı bir yol haritası çizmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Döneminde Korkular ve Kaygılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Benan ŞAHİNBAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın Makaleleri
► Çocukluk Döneminde Korkular Psk.Senem ÖZDEMİR
► Kaygılar ve Korkular Psk.Hülya SİPAHİ
► Çocukluk Döneminde Aşk Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çocukluk Döneminde Mastürbasyon Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukluk Döneminde Cinsel Merak Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Döneminde Korkular ve Kaygılar' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Nedir ? Şubat 2020
► Wısc-R Zeka Testi Eylül 2019
► Otizm Ağustos 2019
► Depresyon Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:07
Top