2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baba İşlevi
MAKALE #21858 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN | Yayın Ekim 2020 | 1,021 Okuyucu
Anne ve bebeğin biyolojik, duygusal ve içgüdüsel bağı anne karnında oluşurken, baba ise anne karnındaki bebeği ile konuşarak, ona sesini duyurarak, eşinin karnına dokunarak baba olma serüvenine başlar. Doğum sonrasında anne bebek bağı çok güçlü olduğu için baba kendini dışarıda kalmış hissedebilir. Daha çok eşinin ve bebeğinin ihtiyaçlarını karşılama sorumluluğunu alır. Doğum sonrasındaki bu süreçte baba-bebek bağının kurulması ve baba olan erkeğin bebekle vakit geçirmesi oluşmaya başlayan bu bağ için güçlü temeller oluşturur.
Sosyal ve duygusal açıdan sağlıklı bir çocuk gelişimi için baba sistemin dengesini sağlayan ve koruyan üçüncü kişisidir. Ailede üçgen ilişki özelliği dengeyi korurken, babanın bu konumda kendi varlığını etkin şekilde hissettirmesi çocuk için güvende hissetmenin temelini oluşturur. Sağlıklı üçgenleşmenin olduğu aile sisteminin temelinde öncelikle güçlü bir eş ilişkisi vardır ve çocuk için çatışmanın olmadığı ebeveyn birlikteliği önemlidir. Sağlıklı üçgenleşmedeki anne-baba, anne-bebek, baba-bebek gibi ikili bağlar, diğer aile bireyi için bir tehdit oluşturmaz.
Baba ile çocuk ne kadar çok şey paylaşırsa aralarındaki bağ da o kadar güçlü olur. Bu konuda babaların çocuk gelişimindeki pozisyonlarının önemini bilmeleri ve sürece dahil olmaları önemlidir. Baba olmaya dair beceriler çocukla vakit geçirdikçe, çocuğu tanıdıkça, yaptıkça öğrenilen becerilerdir. Bu öğrenme sürecinin iniş çıkışlarının olması normaldir. Görece anneler bebek bakımında daha becerikli göründüğü için babalar sürecin dışında kalmış hissedebilir. Bu noktada annelere düşen sorumluluktan biri de eşlerine ve bebeklerine güvenmeleri ve onların vakit geçirmelerine alan açmalarıdır.
Geleneksel kültürlerde anne, bakıcı veya büyükannelerin baba ile çocuğun vakit geçirmesine fırsat tanımamaları; baba-bebek bağının kurulması sürecinin aksamasına sebep olmaktadır. Bu noktada annenin, eşinin babalık rolünü desteklemesi, bebek ile zaman geçirmesine fırsat tanıması önemlidir. Doğumundan itibaren baba tarafından ilgi gören, baba varlığını hisseden ve babayla yakın bağlar kuran çocukların çevreleri ile olan ilişkilerinin daha sağlıklı olduğu, zihinsel gelişimlerinin daha iyi olduğu, akademik olarak daha başarılı oldukları bilinmektedir.
Anne çocuk için daha içsel bir kaynakken, baba ise dış dünyanın temsilini oluşturur. Çocuğun nasıl sosyalleşeceği, toplumda nasıl bir birey olacağı ve gruplar içindeki güvenli tutumların temelinde baba ile kurulan güvenli ilişki bağı vardır. Benliği ile dış dünya arasında oluşturacağı sağlıklı ve güvenli sınırların oluşmasında babanın rolü çoktur. Çocuğun okula başladığı, sosyalleşmeye başladığı dönemde daha görünür hale gelen baba çocuk ilişkisinin temelleri, babanın anne karnındaki bebeği ile kurmaya başladığı ilişkiden beslenmektedir.
Çocuklarının gelişimdeki önemli pozisyonlarının farkında olan babalara bazı öneriler:
** Anne karnındaki bebeğinizle konuşun ve eşinizin karnına dokunun. (Anne karnındaki bebeklerin farklı sesleri ayırt ettiği bilinmektedir) Bu şekilde anne karnındaki bebeğinize varlığınızı hissettirin.
**Doğum zamanında koşullar uygun olduğu sürece eşinize destek olun ve yakınında olun.
**Doğum sonrasında bebeğinize bir şey olacak korkusuyla tutmaktan korkmayın.
**Eşinizin ve bebeğin günlük ihtiyaçlarının karşılama sorumluluğunuzun yanı sıra fırsatları değerlendirip, çocuğunuza temas edin ve onunla vakit geçirin.
**Bebeğiniz büyüdükçe onunla konuşun, oyun oynayın, besleyin, şarkı söyleyin.
**Büyüyen çocuğunuza sınırlar koyarken net ve sakin olun. Yargılayıcı olmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baba İşlevi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra KAHRAMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN'ın Yazıları
► Anne İşlevi Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Travmanın İşlevi ve İşleyişi Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Baba İşlevi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne İşlevi Ekim 2020
► Helikopter Anne Babalık Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:30
Top