2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lgbti+ Bireyler Kimlerdir?
MAKALE #21892 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Kasım 2020 | 1,927 Okuyucu
Eşcinsellik (Homoseksüellik) nedir?

Homoseksüellik, aşk, romantizm ve cinsel arzular kapsamında, sadece kendi cinsiyetinden kişilere karşı hissedilen cinsel yönelimdir.

"Homoseksüellik" tabiri, yazar olan Karl Maria Kertbeny öncülüğünde, 1868 yılında oluşturulmuş yeni bir sözcüktür. Homoseksüellik kelimesi, Yunanca’daki “homoios” (anlamı: "benzer, aynı türden") ile Latince’deki "sexus" (anlamı: “eril ve dişil cinsiyet”) kelimelerinden türetilerek oluşturulmuş yeni bir kelimedir. Kentbeny, aynı zamanda, bu terimin karşı anlamlısı olan "Heteroseksüellik" terimini de oluşturmuş. Bunların ve diğer yeni kelimelerin oluşturulmasının nedeni, modern çağda 19’uncu yüzyılın ortalarına kadar, eşcinsiyete karşı duyulan his ve duygular için, henüz eş değerlikli bir tabirin mevcut olmamasıydı. 1886 yılından itibaren, Richard von Krafft-Ebing, "Cinsel Psikopati" (Psychopathia sexualis) isimli eseriyle, Homoseksüellik teriminin yayılması için büyük, çaba sarf etti. Türkçe konuşulan ülkelerde, "Homoseksüel" terimi yerine "Eşcinsel" kelimesi, kullanılmaktadır.

Heteroseksüellik nedir?

Heteroseksüellik (Yunanca’da heteros Kelimesi = farklı anlamına gelmektedir, bu kapsamda, Latince’de cinsiyet anlamına gelen "sexus" kelimesiyle birlikte kullanıldığında, farklı cinsiyete karşı duyulan eğilim anlamına gelmektedir). Heteroseksüellik, kişilerin sadece karşı cinsiyete karşı duydukları cinsel kimliği, tanımlamaktadır. Heteroseksüellik, cinsel eğilimin en yaygın şeklidir. Heteroseksüellik terimi ise, 20’inci yüzyılın başlarından beri, Homoseksüellikten ayrımını göstermek üzere, kullanılmaktadır.

Biseksüellik nedir?

Biseksüellik: Biseksüellik terimi ise, Latince iki anlamına gelen “bi-” önekini alarak, her iki cinsiyete karşı da cinsel eğilim hisseden kişilerin cinsel eğilime veya yöneliminin tanımlanması için, kullanılmaktadır. Prensip olarak, sadece her iki cinsiyetten insanlarla cinsel ilişki veya birliktelik kurmaya hazır kişiler, tanımlanır. Sigmund Freud, her insanın biseksüel olduğu tezini, ortaya atmıştır. Ancak, toplumsal zorlama ve tabular, insanların bu özelliklerini ekseriyetle baskı altına almalarına, neden olmuştur.

Kadınlarda Homoseksüellik

Homoseksüel kadınlar için, Türkçe konuşulan ülkelerde, “lezbiyen” terimi kullanılmaktadır (Yunanistan’ın kadınlara aşık olan kadın şairi Sappho’nun anavatanı olan Lesbos adasının ismidir). Diğer dillerde de, örneğin Almanca’da "lesbisch" veya İngilizce’de "lesbian" olarak bu terimin varyasyonları kullanılmaktadır.

Erkeklerde Homoseksüellik

Homoseksüel erkekler, Türkçe’de "Gay" terimi ile tanımlanır. Bu terim, lisan içerisinde "Gey" olarak, telaffuz edilir. Bu terim, Fransızca’daki "gai" kelimesinden, gelmektedir.

Cinsel kimlikle ilişkili problemler: Transseksüellik (Transgender) ve Transvestizm

Birbirinden farklı iki temel terim vardır:

1.)Transseksüellik (Transgender)
2.)Transvestizm

Transseksüellik tabiri ile biyolojik olarak erkek olan bir kişinin, bir kadın olmaya karşı ya da biyolojik olarak kadın olan bir kişinin erkek olmaya karşı duyduğu çok yoğun bir istek anlaşılır. Buna karşın, transvestizmde (Latince’de trans: karşı, vestire: giyinmek ) karşı cinsiyetin elbiselerini giymek ve onların rolünü üstlenmeye karşı şiddetli bir arzu söz konusudur. Dünya Sağlık Örgütünün Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasının ICD-10’una göre, transvestizm bir psişik bozukluk olarak sınıflandırılmaktadır.

Kişilerin büyük bir çoğunluğunun tamamen normal bir hayat sürüyor olmaları nedeniyle, bu teşhis konusunda tartışmalar mevcuttur. Transvestitlerin büyük bir çoğunluğu evlidir, işe gitmeye devam etmektedirler ve giysilerini sadece kendi özel hayatlarında değiştirmektedirler. Bu gibi nedenlerden dolayı kişi, klinik anlamda önemli zorluklar yaşıyorsa, psişik (ruhsal) bir bozukluk teşhisi yapılır.

Abdullah ÖZER
Sosyal Hizmet Uzmanı, Klinik Psikoloji Uzmanı, Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lgbti+ Bireyler Kimlerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lgbti+ Bireyler Kimlerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:01
Top