2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Almanya'da Terapi ve Psikoterapi Hizmetleri. Almanya'da Psikoterapist Nasıl Olunuyor?
MAKALE #21934 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Kasım 2020 | 3,816 Okuyucu
Almanyada Terapi ve Psikoterapi hizmetleri. Almanya'da Psikoterapist nasıl olunuyor?

Almanya'da Psikoterapi farklılıkları nelerdir?

Psikoterapi nedir?

"Psikoterapi, kendini disiplinler arası olarak uygulamalardan ve teorilerden geliştiren bağımsız bir Bilimdir. Bilgilerini, kendi anlayışına, kendi konsept ve teori oluşumlarına entegre ettiği Tıbbın, Psikolojinin, Sosyolojinin, Pedagojinin ve bununla birlikte Doğa Bilimi, Kültür bilimi ve Beşeri bilimlerin temelinden faydalanır. Bir Bilim olarak, insana yönelik olan Psikoterapi , bakışını her zaman, sağlıklı ve hasta görünümünde, insan hayatının fenomenleri üzerine yöneltmiştir." İsviçre Psikoterapi Birliği (Schweizer Charta für Psychotherapie)

Psikoterapist kimdir?

Almanya'da psikoterapist meslek tanımı korunmuş bir ünvandır, yani herkes bu ünvanı kullanamaz. Özellikle Psikoterapi yasasının varoluşundan itibaren bu ünvana ulaşmanın koşulları yıllara dayanan, çok yoğun bir eğitimdir. Almanya'da iki tane farklı Psikoterapist modeli vardır ve buna bağlı olarak iki farklı psikoterapist olma seçeneği vardır.

1.) Sağlık kasaları ile çalışabilen Psikoterapist ve buna bağlı olarak belirli Psikoterapi ekolleri ile çalışabilen Psikoterapist: (Sağlık sigortaları ile çalışabilen Psikoterapist)

Yeni Psikoterapi Meslek Yasası 22 Kasım 2019'da kabul edildi ve 1 Eylül 2020 itibariyle Almana'da yürürlüğe girdi. Buna göre artık Almanya'da Üniversite'de Psikoterapi Lisans ve Psikoterapi Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Psikoterapi eğitimi alınabiliniyor.

Eğitim süreci:

a.) Lisans (en az üç yıl - Psikoterapi Lisans)

b.) Yüksek Lisans (en az iki yıl - Psikoterapi Yüksek Lisans)

c.) Seçtiği Psikoterapi ekolün eğitimi (üç ile beş yıl arası, seçtiği psikoterapi ekolüne bağlı)

Hangi Psikoterapi ekolün eğitimini alabilir:

- Psikanalitik yönelimli Psikoterapi (bunlar Psikodinamik yönelimli Psikoterapi
ve Analitik Psikoterapi olarak ikiye ayrılıyor.)
- Davranışçı Psikoterapi (Verhaltenstherapie)
- Sistemik Terapi

Toplam: 8-10 yıl arası bir eğitim.

Daha sonra Eyalet Hekimler Odası (Landesärztekammer) tarafından başarılı sınavlar sonucu Psikoterapistlere Approbation (Hasta görebilir onayı) denilen muayene açma ruhsatı verilir.

Bu Psikoterapistlerin tedavi ettiği hastaların tedavi ücretlerini sağlık sigortaları üstelenir. (Türkiye'de ki Bağ-Kur, SSK gibi ya da özel sağlık sigortaları vb. düşünebiliriz.) Psikoterapi seansı sonra hasta seans ücreti ödemez, zorunlu sağlık sigortası seans ücretini karşılar.

Avantajları:

* Sağlık sigortası olduğu için hastalar Psikoterapiste ücretsiz tedavi olabiliyor.

Dezavantajları:

* Sigorta sadece belirli sayıda seans ücretini karşılıyor.
* Sadece belirli Psikoterapi ekolleri ile çalışılabiliyor.
* Hastalar çok sıra bekliyor. Kimi eyaletlerde hastalar bir yıl Psikoterapi seansı beklemektedir.

2.) Sağlık kasaları ile çalışamıyan Psikoterapist ve buna bağlı olarak istediği Psikoterapi ekolleri ile çalışabilen Psikoterapist. (Sağlık sigortaları ile çalışamıyan Psikoterapist)

Bu Psikoterapi Meslek Yasası 21 Ocak 1993'de kabul edildi ve 17 Şubat 1939 yılına ait Heilpraktikergesetz yasalarına dayanmaktadır (Heilpraktiker = Alternatif Tıp Uzmanı). Buna göre Almanya'da hiç bir Üniversite mezunu olmadan sadece 9. sınıf mezunu (Hauptschule mezunu omak yetiyor, Türkiye'de meslek lisesi çıkışlı diyebiliriz) olmak Psikoterapi eğitimi almaya hak kazandırıyor.

Eğitim süreci:

a.) Lise diplomasına sahip olmak.

b.) Seçtiği Psikoterapi ekolün eğitimi (üç ile beş yıl arası, seçtiği psikoterapi ekolüne bağlı)

Hangi Psikoterapi ekolün eğitimini alabilir:

- Psikanalitik yönelimli Psikoterapi (bunlar Psikodinamik yönelimli Psikoterapi ve Analitik Psikoterapi olarak ikiye ayrılıyor.)
- Davranışçı Psikoterapi (Verhaltenstherapie)
- Gestalt Terapi
- Psikosentez
- Pozitif Psikoterapi
- Transanksiyonel Analiz
- Logoterapi/Varoluşçu Analiz
- Varoluşçu Psikoterapi
- Beden odaklı Psikoterapi
- Danışan odaklı Psikoterapi
- Autogenes Training
- Katatimik İmge Terapisi
- Nöro Linguistik Programlama Terapisi (NLP'den farklıdır)
- Entegratif Psikoterapi
- Psikodrama
- Personale Varoluşçu Analiz
- Dasein Analizi
- Sistemik Terapi

Toplam: 3-5 yıl arası bir eğitim.

Daha sonra Gesundheitsamt (yaşamış olduğu şehirde Sağlık il müdürlüğü) tarafından başarılı sınavlar (yazılı ve komisyon önünde sözlü) sonucu Psikoterapistlere Heilpraktiker für Psychotherapie (Psikoterapötik anlamda hasta tedavi edebilme onayı) denilen muayene açma ruhsatı verilir.

Bu Psikoterapistlerin tedavi ettiği hastaların tedavi ücretlerini sağlık sigortaları üstelenmez. (Türkiye'de ki Bağ-Kur, SSK gibi ya da özel sağlık sigortaları vb. düşünebiliriz.) Psikoterapi seansı sonra hasta seans ücretini kendisi karşılamak zorundadır.

Avantajları:

* Hasta bir çok Psikoterapi ekolünden faydalanabiliyor.
* Psikoterapi Ekollerinde sınırlama yoktur.
* Hastanın hastalık seyri sağlık sigortaları ile paylaşılmıyor.
* Sağlık sigortaları ile zorunlu yazışmalar olmuyor.
* Sıra bekleme olmuyor. Hastalar hemen psikoterapi hizmetine başlayabiliyor.

Dezavantajları:

* Her hasta kendi seans ücretini karşılamak zorunda. Sağlık sigortaları psikoterapi masraflarını üstlenmiyor.

Görüldüğü gibi Almanya'da Psikoterapist olarak farklı Psikoterapi Uzmanları bulunmaktadır.

Peki Türkiye’de Psikoterapi meslek yasası varmıdır?

Türkiye’de bugüne kadar Almanya’daki veya Avusturya’daki gibi bir Psikoterapi yasası bulunmamaktadır. "Psikoterapist" ünvanı da korunmamaktadır ve herkesin kendini Psikoterapist olarak adlandırması mümkündür.

Türkiye’de sadece Hekimler hastalara bakabilir ve tedavi uygulayabilir. 90’lı yıllarda Avusturya ve Almanya’da Psikoterapinin anlamı kabul edilmiş ve buna göre yasal olarak düzenleme yapılmıştır. Almanya'da en son Psikoterapi düzenlemesi 2020 yılında yapılmıştır.

Türkiye’de Psikoterapi alanında telafi talebi çok fazladır. Almanya ve Avusturya’daki gibi, yasal bir Psikoterapi Eğitimini sağlayan ve "Psikoterapist" Ünvanını koruyan kanunlar çıkarılmalıdır.

Abdullah ÖZER

Sosyal Hizmet Uzmanı, Klinik Psikoloji Uzmanı, Aile Danışmanı

(Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Almanya'da Terapi ve Psikoterapi Hizmetleri. Almanya'da Psikoterapist Nasıl Olunuyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Almanya'da Terapi ve Psikoterapi Hizmetleri. Almanya'da Psikoterapist Nasıl Olunuyor?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:17
Top