2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuru İğneleme(Dry Needling) Nedir?
MAKALE #21937 © Yazan Fzt.Deniz İŞÇİ | Yayın Kasım 2020 | 1,187 Okuyucu
Kuru İğneleme, ağrıyı azaltmaya ve miyofasiyal tetik noktalarının (kastaki düğümler) serbest bırakılması yoluyla fonksiyonu iyileştirmeye yardımcı olmak için kas içine steril, tek kullanımlık, ince bir filament iğnesinin (akupunktur iğnesi) sokulduğu bir tedavi tekniğidir.

Kuru İğne ve Akupunktur Arasındaki Fark Nedir?
Kuru İğneleme, akupunktur ile aynı değildir, ancak iki teknik arasında benzerlikler vardır. Kuru İğneleme ve akupunktur arasındaki temel fark, tekniklerin neden çalıştığının arkasındaki teoridir. Kuru İğneleme, öncelikle kastaki miyofasiyal tetik noktalarının serbest bırakılmasıyla ağrının azalması ve fonksiyon restorasyonuna odaklanır. Buna karşılık, akupunktur, dengeyi yeniden sağlamak için enerji akışını (Qi) vücuttaki ana noktalardan (meridyenler) geri alarak tıbbi koşulların tedavisine odaklanır.

Myofascial Tetik Nokta Nedir?

Aynı zamanda kasta bir düğüm olarak da bilinen miyofasiyal bir tetikleyici nokta, aktive edildiğinde kısalmış fakat kullanımdan sonra rahat bir duruma geri dönemeyen bir kas lifleri grubudur. Miyofasiyal bir tetikleyici nokta, kasta hassas bir nodül gelişimi ile ortaya çıkar.Bu, kas lifleri o kadar sıkıştıkça, kılcal damarları ve bunları besleyen sinirleri sıkıştırarak meydana gelir. Sonuç olarak, kas normal bir şekilde hareket edemez, oksijen ve besin içeren taze bir kan akımı elde edemez veya ilave asidik kimyasalları. Bu nodüle ek olarak, kasın geri kalanı da telafi etmek için daha fazla yorulmasına sebep olur.kasta miyofasiyal bir tetikleme noktasının varlığı, dokunma, hareket ve gerilme ile rahatsızlığa neden olabilir; Eklemdeki hareketi azaltmak; ve hatta geçici bir koordinasyon kaybına sebep olabiliyor.

Miyofasiyal Tetikleme Noktasına Ne Sebep Olur?

Miyofasiyal bir tetikleyici nokta, vücudun aşağıdaki koruyucu tepkisinin bir parçası olarak gelişir:

Yaralanma - kas, yaralanma ciddiyetini azaltmak amacıyla sıkılaştırılır;
Beklenmedik hareketler, örneğin. başlangıçta beklenenden daha düşük bir basamağın inmesi;
Hızlı hareketler, ör. sürüş esnasında omzunuzun üzerinden bakmak;
Düzenli aktivitede veya kas yüklenmesinde değişiklik, ör. spor için antrenman seanslarının sayısında veya yoğunluğunda bir artış;
Sürekli aynı pozisyonda örneğin. iş veya çalışma için uzun süre oturma;
Sinir sıkıntısı - kas, siniri korumak için sıkılaştırır;
Stres;
Hastalık (bakteriyel veya viral);
Beslenme yetersizlikleri veya;
Metabolik ve Hormonal durumlar.

Kuru İğne Nasıl Başarılı Oluyor?

Kuru İğneleme, yerel kas ağrısının azaltılmasına ve kasın, normal miyofasiyal tetik noktalarını serbest bırakarak normal olarak uzatma ve kısaltma kabiliyetini yenileyerek işlevini geliştirmeye yardımcı olur.
Miyofasiyal bir tetikleme noktasının ortasına ince bir filament iğnesi sokulduğunda, kanın etrafındaki kan havuzları, bu liflere taze oksijen ve besinler sağlayarak ve ayrıca ilave asidik kimyasalları akıtmak suretiyle gevşemeleri için gevşemeyi tetikler. Bu da, yerel kan ve sinir kaynağının dekompresyonuna yol açar.

Kuru İğneyi Tedavi Şekli Olarak Ne Zaman Kullanmaya Uygundur?

Kuru İğneleme tedavide kullanılabilir:
Miyofasiyal tetik noktalarının serbest bırakılmasına yardımcı olmak için (kas düğümleri);
Ağrı yönetimine yardımcı olmak ,ve; Myofascial tetikleme noktaları tarafından engellenmişse, bir eklemde hareketi eski haline getirmek.
Kuru İğne Tedavisi Sırasında Ne Hissedeceksiniz?
Kuru İğne işlemi sırasında, iğne takılıp çıkarılırken hafif bir acı hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, bu rahatsızlık yerleşmeden önce bir saniyeden fazla sürmemelidir.Dry Needling tedavisi sırasında kısa bir kas seğirmesi de yaşanabilir. Bu, tedavi sırasında iğne miyofasiyal bir tetikleme noktasına sokulduğunda ortaya çıkabilir.


Kuru İğne Rehabilitasyon Programınız İçin Nereye Uygundur?

Kuru İğneleme, rehabilitasyonunuza yardımcı olmak için doktorunuz veya fizyoterapistiniz tarafından kullanılabilecek birçok teknikten biridir. Kuru İğneleme genellikle masaj, manuel terapi ve egzersiz reçetesi dahil diğer tekniklerle birlikte kullanılır.

Kuru İğnenin Yan Etkileri Nelerdir?

Her tedavi şekli ilişkili risk taşıyabilir. Doktor veya fizyoterapistiniz riskleri açıklayabilir ve Kuru İğnenin yaralanmanıza ve genel sağlığınıza göre sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilir. Kuru İğne işlemi yapıldığında, tek kullanımlık steril iğneler her zaman kullanılır ve kullanımdan hemen sonra sertifikalı bir bileme kabına atılır.En fazla 4 saati bulan hafif derecede ağrı ve hassasiyet şikayeti olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kuru İğneleme(Dry Needling) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Deniz İŞÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Deniz İŞÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz İŞÇİ Fotoğraf
Fzt.Deniz İŞÇİ
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Deniz İŞÇİ'nin Makaleleri
► Kuru İğneleme (Dry Needling) Fzt.Sedat BAYRAK
► Kuru İğneleme (Dry Needling) Tedavisi Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Kuru İğne Tedavisi Nedir? Fzt.Akın ÖZKAHYA
► Ağrı Tedavisinde Kuru İğne Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kuru İğneleme(Dry Needling) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bel Ağrısı ve Siyatik Kasım 2020
► Manuel Terapi Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:33
Top