2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kısırlık Nedenleri ve Tedavisi
MAKALE #2194 © Yazan Op.Dr.Burcu ARSLAN | Yayın Ocak 2009 | 6,623 Okuyucu
KISIRLIK NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Kısırlık her iki eşe ait nedenlerden dolayı görülebilir.

Erkeğe ait nedenler : Ereksiyon kusuru, sperm sayı ve hareketlerinde azalma ,sperm yapısı bozukluğu bağışıklık sisteminde direnç sayılabilir.

Kadına ait nedenler : Yumurtlama bozukluğu, kanallarda tıkanıklık, rahme ait yapısal bozukluk, yapışıklık, enfeksiyon , endometriozis sayılabilir bunun dışında % 15-20 olguda nedeni belirsizdir.

Kısırlık tedavisinde nedenlere göre yönlenilir. Erkeğe ait sorunlar tıbbî ve cerrahi yönden düzeltilemiyorsa İnseminasyon (İUİ - aşılama) veya tüp bebek / mikroenjeksiyon düşünülebilir. Kadına ait nedenler yumurtlama ilaçları ve cerrahî girişimlerle düzeltilemiyorsa yine aşılama , Laparoskopi / Hîstereskopi operasyonları veya tüp bebek / mikroenjeksiyon düşünülebilir.


BAŞARI:


Başarı kısırlık nedenine göre değişir, yumurtlama bozukluğunda %50 - 60 kanalların açılmasında, % 30 - 50 erkekte varikosel ameliyatından sonra, %50 aşılama ,%15-20 tüp bebek / mikroenjeksiyon,%35 - 40 canlı gebelik oranlandır.


Yumurtlama tedavisi sonucu yumurta üretilemiyorsa kanallar cerrahî girişimle açılamıyorsa , sperm sayı , hareket ve yapısı istenilen düzeye çıkarılamıyorsa 4-6 kez İnseminasyon ve ortalama 4 kez tüp bebek girişiminden sonra gebelik oluşamıyorsa tedavi başarısız olmuş kabul edilebilir.

Erkek Kısırlığı


Kısırlık tarif olarak, çiftlerin bir yıl boyunca korunma olmadan, istemelerine rağmen çocuklarının olmaması olarak tanımlanır. Toplumda görülme oranı % 15 civarındadır.

Erkek ve kadın arasındaki dağılıma gelince, 1/3 erkek sorunlu, 1/3 kadın sorunlu, 1/3 ise erkek ve kadın birlikte aynı anda sorumludur. Yani yaklaşık % 50 -% 50 bir dağılım gösterir.
Erkek kısırlığının en sık görülen nedenleri arasında % 42 ile Varikosel bulunur. Varikosel’i , enfeksiyonlar, hormonal nedenler, genetik nedenler, inmemiş testis, testis yetmezliği, cinsel fonksiyon bozuklukları izler.

Erkek kısırlığında tedavi nedene yönelik olarak düzenlenir. Amaç sperm sayı ve kalitesini normale yakın hale getirebilmektir. Varikosel tespit edilen hastalarda ameliyat mikroskobu altında ameliyat yapılır. Hormon yetmezliklerinde gerekli hormon takviyesi yapılabilir yada enfeksiyon varsa antimikrobik tedavi yapılır. Sigara ve yoğun alkol alımı olumsuz etkileri kanıtlanmış olduğundan kullanımları engellenir.

Eğer semen analizinde sperm yok ise doğrudan kaynağından yani testisten sperm elde etmeye yönelik yöntemlerden biri seçilebilir ( tese , tesa , mesa ). Elde edilecek spermler bir daha bulabilme güçlüğü nedeniyle çok kıymetli olduğundan bu spermleri dondurarak saklayabilecek klinikler bu alanda daha yararlı olur.

Kadın Kısırlığı


İnfertilite düzenli ve korunmasız olarak, haftada en az 2-3 kere olacak şekilde girilen cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl sonunda gebelik olmamasıdır.
Yaklaşık olarak evli çiftlerin % 15 infertil olup bunların % 30unda kadın, % 30 unda erkek ve yaklaşık %40 oranında hem erkek hem kadın kısırlıktan sorumludur.

Bayana ait kısırlık nedenleri:

Gebeliğin oluşabilmesi icin kadından ovulasyon ile yumurta hucresinin batın bosluğuna atılması , bunun sağlam tüpler tarafindan yakalanması, tüplerde erkekten gelen sperm ile karşılaşarak döllenmesi ve bu döllenen yumurtanın rahim icine gelerek endometrium dediğimiz rahim iç tabakasına yuvalanması gerekmektedir.Basitce buradaki olaylardan birinde aksaklık oluşursa gebelik meydana gelmez ve kısırlıktan söz edilir.

Bu hastalarda İlk görüşmede bazı noktaların araştırılması yol göstericidir; adet düzensizliği, kıllanma, obezite, geçirilen karın içi veya pelvik operasyonlar, daha önce kemoterapi veya radyoterapi tedavisi alınması, adet sırasında veya ilişki esnasında ağrı olup olmadığı,daha önce spiral (RIA) ile korunma, memelerden süt gelmesi, sigara içimi, tiroid hormonu ile ilgili bozukluklar ve guatr hastalığı sorgulanır.

Anovulasyon (Yumurtlamanın olmaması):

Kadın infertilitesinin en yaygın nedeni ovulasyon (yumurtlama) olmamasıdır. Ovulasyonun olup olmadığını gösteren en önemli işaret adet düzenidir. Bir çok faktör kadınlarda yumurtlama bozukluğuna neden olabilir. Çeşitli organlara bağlı gelişebilen hormonal düzensizlikler , PCOS , aşırı egzersiz, düzensiz diyet, stress , sigara, alkol yumurtlamayı etkileyebilir.

Tuba-peritoneal Faktörler:

Geçirilmiş enfeksiyon, operasyon, karın içine kanama veya endometriozis nedeniyle yumurtalıklar ve tüpler içinden hasar görmüş olabilir.

Hormonal bozukluklar:

Hormonal bozukluklar yumurtlamayı engelleyerek ve rahim içi tabakasının gelişmesini engelleyerek kısırlığa neden olabilir.

PCOS (Polikistik over sendromu), tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıklarında oluşan hormonal bozukluk fertiliteyi etkilerler.

Endometriosis : Rahim içi mukozası olan endometriumun rahim dışında yerleşmesi ve fonksiyon göstermesi olan endometriosis -çukulata kisti hastalığı- daha çok yumurtalıklarda yerleşir. Endometriozisin yumurtlama , döllenme ve döllenmiş yumurtanın ekilme aşamasında olumsuz etkileri olabilmektedir.

Düşükler : Daha önceki düşükler veya isteğe bağlı kürtajlar rahim iç tabakası olan endeometriumda ve rahim ağzında (serviks) hasarlara neden olabilir. Aynı zamanda döllenmiş yumurtanın uterus içine ekilmesini (implantasyon) bozabilir. Tekrarlayıcı düşükler ve kürtajlar rahim içinde ciddi yapışıklıklar oluşturabilir. Bu yapışıklıklar sonucu adet kanamasının hiç olmaması veya azalması (Asherman Sendromu, Intra uterin sineşi) mümkündür. Bu durumda hiç gebelik olamayacağı gibi (rahim içinde gebeliğin tutunması ve beslenmesi için gerekli olan alanın azalması sonucu) tekrarlayan düşükler de görülebilir.

Rahim anormallikleri : Rahimdeki doğumsal yapı ve şekil bozuklukları infertiliteye yol açabilir. Bu yapısal bozukluklarda rahim içi dokusunun (endometrium) kanlanmasında azalma ve gebelikle birlikte rahmin yeterince büyüyememesine neden olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kısırlık Nedenleri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Burcu ARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Burcu ARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu ARSLAN Fotoğraf
Op.Dr.Burcu ARSLAN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Burcu ARSLAN'ın Makaleleri
► Kısırlık (İnfertilite) ve Nedenleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kısırlık (İnfertilite) Nedenleri Dr.H.Yeşim YERÇOK
► Kısırlık ve Akupunkturla Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kısırlık Nedenleri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebe Kalma Günleri Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:57
Top