2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
MAKALE #21981 © Yazan Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ | Yayın Aralık 2020 | 1,513 Okuyucu
Kardeş kıskançlığı ve bunun sonucunda çatışması son derece doğal ve evrensel bir süreçtir. Herhangi bir kültüre ait bir ailede kardeşler arası kıskançlığı gözlemlemek mümkündür. Bu çatışma kişinin direnç, dayanıklılık, sabır, uzlaşma, sorun çözme becerilerinin gelişmesini sağlar. Yine de bu durum ebeveynleri çokça telaşlandırmaktadır.

Peki bu noktada ebeveynin tutum ve davranışları nasıl olmalı?

Öncelikle çocuk ilk doğduğu andan itibaren büyük çocuğa kardeşine alışması için zaman tanımak gerekir. “Bak kardeşin oldu. Ne kadar şanslısın! Abi/abla oldun.” gibi bir yaklaşım gösterilmemeli. Böyle hissetmesi gerekiyormuş gibi algılayıp, aksi olduğu için suçluluk duygusu duyabilir. Her zaman olduğu gibi duygularını anlamaya yönelik bir yaklaşımla, şefkatli bir yerden çocuğunuzu kucaklamak iyi olacaktır.
Hiçbir şekilde karşılaştırılma yapılmamalı. “Ne kadar küçük değil mi? Senin gibi güzel konuşamıyor.” Bu kıyaslama ilk etapta büyük çocuk için keyif verici olacağı düşünülse de uzun vadede sürekli kardeşiyle kıyaslandığı fikri onun kardeşine karşı düşmanca duygular beslemesine sebep olabilir. Zamanla sadece ebeveyninden onay almak için, sanki sadece onaylandığında sevileceğini ve kabul göreceğini düşüneceği için gerçek olmayan bir benlik geliştirebilir.
Özellikle ilk zamanlarda büyük çocuğun küçük kardeşi için söyleyebileceği “ondan nefret ediyorum.” “Onu çöpe atacağım.” Gibi sözlere yine duygularını anlaşıldığı bir yerden bakılmalı. “Aaa kardeşe öyle denmez.” gibi tamamen yargılayıcı bir tavır takınmak çocuğun daha da kötü hissetmesine sebep olur. Çocuğun anlaşıldığını hissetmeye ihtiyacı var. Ebeveyn de onu anladığını, duygusu her neyse onu öyle kabul ettiğini her fırsatta dile getirmelidir.
Büyük çocuğa özel zamanlar yaratmak da çok kıymetli. Anne-çocuk, baba-çocuk etkinlikleri yapmak ona kendini özel hissettirecektir. Bununla beraber ailecek birlikte geçirilen keyifli vakitler de aile içi huzuru arttıracaktır.
Eşitlik mi adalet mi sorusu aile içi ilişkilerde de gündeme gelecektir. Burada önemli olan çocuğumun neye ihtiyacı var onu anlıyor muyum? İlk iki yılında bebeğin özbakım ihtiyaçları açısından bakımverene muhtaç olması önemlidir. Aynı şekilde okula yeni başlayan çocuğun yakınlık ihtiyacı karşılanması gerekir. Ebeveyn çocuklarına da bu şekilde yaklaştığını açıklayabilir. “Şu an kardeşini emzirmem gerekiyor. Hemen sonra seninle istediğin oyunu oynayabiliriz.” “Ablanı jimnastik kursuna götürdükten sonra beraber alışverişe gidebiliriz.”
Ikili tartışmalara mümkün mertebe müdahil olmamak gerekir. “Siz bunu kendi aranızda çözebilirsiniz.” Ancak bazen durum fiziksel zarar verme noktasına gelebilir. Bu noktada “bu evde kimse kimseye vuramaz.” Gibi net bir ifadeyle şiddetin kesinlikle kabul görmeyeceği ifade edilmelidir. Şiddet uğrayan tarafa ilk müdahale yapılmalı (yara bandı, krem vb). Ardından olayı tasvir edebilirsiniz. Duygularını ifade edebilirsiniz. “Birbirinize öfkelendiğinizi görüyorum. Sanıyorum bu konuda anlaşamamışsınız.” Uygun olan bir sakinleşme tekniği kullanılabilir. “Haydi şimdi derin nefes alalım.”vb. Sakinleştikten sonra her iki çocuğu da dinleyip ne yapmak istediklerini söyleyebilirsiniz. “Oyuncak bebekle tek başına oynamak istedin.” “Ablanla birlikte oyuncak bebekle oynamak istedin.”vb. Yaşlarına uygun şekilde birbirlerini anlamalarını sağlayabilirsiniz. Çözümü onlara bırakmaya çalışın. Kendi duygunuzdan bahsetmekten çekinmeyin “Bu duruma ben de üzüldüm ve şaşkınım. Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız?”
Sakinleşme teknikleri çocuklara öğretilmelidir. Hangi teknik çocuğa iyi geliyor bilinmesi iyi olur.
Kardeşler arası çatışma konuları ne üzerine analiz edilmelidir. Görünürde gözüken sorun altında yatan farklı sebepler olabilir.
Ev içindeki kurallarla ilgili çocukların fikirleri alınmalıdır. Aile içi toplantılar düzenlenebilir. Hatta toplantıda alınan kararlar yazılıp altına herkesin imzası alınabilir.
Ebeveynin çocuklarıyla kurduğu iletişime zemin hazırlayan ebeveynin kendi çocukluğunda maruz kaldığı iletişim şekli olur genelde. Bu bağlamda ebeveynin kendi çocukluğu ile ilgili farkındalığının olması çok kıymetlidir. Kendi kardeşi var mı? Varsa kaçıncı cocuktu? Ebeveyni bu durumu nasıl ele aldı?
Tüm bunlara rağmen kardeş kıskançlığının aile huzurunu bozduğu ve ebeveynin durumu iyi yönetemediği durumlarda bir uzman desteğine başvurmak iyi olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kıskançlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'un Makaleleri
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Yeşim KURUÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukluk Çağı Yası Temmuz 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top