2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lazer Lipoliz (Lazerle Yağ Eritme İşlemi ve Sellülit Tedavisi)
MAKALE #2199 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ocak 2009 | 20,132 Okuyucu
Estetik cerrahide son yılların trendi olan lazer lipoliz, bölgesel yağ fazlalıklarından kurtulmanın emin ve kestirme yollarından birisi olarak öne çıkıyor. Kısaca lazer lipo olarak da bilinen yöntem lazer enerjisinin yağ dokusu içerisine bir fiberoptik aracılığıyla gönderilip; parçalanması ve hasarlanması esasına dayanır. Gevşek deriyi de bir miktar toparlama özelliği nedeniyle, bu bölge için ideal bir yöntem gibi görünüyor. Bu özellik kollajen üretimini uyarmasına bağlanır. Bu etki ve parçalanan yağların emilmesi ile sonuçlar 6 hafta sonra görünmeye başlar ve 4 ay boyunca gelişme devam eder. Lokal anestezi altında yapılabilmesi, işlem sonrası morluk ve şişliğin az olması yanında hızlı bir işlem olarak çağımızın gereklerine uygun bir yöntem olduğu da söylenebilir. Her bir bölge için bir seans yeterli olmakta, işlem süresi her bir bölge için yaklaşık 15-60 dakika arasında değişir. Bir seansta birkaç bölge yapılabilir. İşlem sonrası 10 gün kadar korse kullanımı söz konusu.
Yapılan çalışmalar yağ hücrelerinin lazer enerjisi ile fonksiyon göremeyip, dağıldığını gösteriyor. Bu sırada alt deriyi etkileyen lazer enerjisinin kollajen ve elastik lifleri etkileyerek doku kalitesini arttırdığı belirlenmiştir.

Özellikleri dokunun gevşek olduğu yerler, daha önce liposuction yapılmış bölgeler, liposuction için uygun olmayan sırt ya da erkek meme dokusu gibi sert yerler bu yöntem için uygun görünüyor. Yağ dokusu kalıcı olarak eritildiği için işlemin etkileri de kalıcı. Lazerle aynı zamanda koltuk altı terlemelerini de kalıcı olarak ortadan kaldırmak mümkün.

İşlem bölgesel yağ fazlalığı olan yerlerin işaretlenmesi ile başlar. Ardından lazerin çıkardığı ısı enerjisinden kişinin etkilenmemesi için tedavi yapılacak bölgeye içinde bölgesel uyuşturma sağlayan bazı maddeler olan bir karışım enjekte edilir. 10-15 dakikalık bir bekleme süresi sonrası lazerin fiberi, yağ dokusu içine gönderilir. Yağ dokusunun bütün katmanlarında gezdirilir. İşlem sırasında kişi bir miktar ısı artışı dışında bir şey hissetmez. Belirli bir miktar enerji dokuya bırakıldıktan sonra işlem sonlandırılır. Dikiş gerektirmez. İşlem yapılan yere baskılı bandaj yapılıp, kişi evine gönderilir.

Bölgesel yağları eritme yanında, ikincil sellülit tedavisinde de doku sıkılaştırma etkisi nedeniyle yararlı bir yöntemdir. Birincil sellülit tedavisinde ise, etkili yöntemlerin başında gelir. Birincil sellülitte yüzeyel yağ dokusunu eriterek ve elastik liflerin yapımını uyararak etki gösterir.Unutulmamalıdır ki, sellülit tedavisi yaşam tarzı değişikliği de gerektirir.

Yöntemin eksilerine gelince, özellikle bu konuda eğitimli ve uzman estetik cerrahlar tarafından yapılınca oldukca güvenlidir. Ancak aşırı gevşekliğin olduğu durumlarda yararı sınırlı olup, “ lifting” işlemleri ile birlikte yapılması uygun olacaktır. Lazer lipolizle tedavi edilmiş aşırı sarkmanın ve doku gevşekliğinin olduğu bölgelerde, yapılacak cerrahinin daha basit ve kolay olmasını da sağlayabilir. Lazerle yağ dokusu parçalandığı için bölgedeki yağlar, yağ transferi için uygun olmaz. Bölgedeki yağın alınıp başka bir yere aktarılması planlanıyorsa, enjektör liposuction tercih edilir. Büyük ve geniş alanlarda bir seanstan fazla işlem gerekebilir.

İşlemin çabukluğu ve kalıcılığı, sosyal yaşamla uyumu, liposuction işleminin yeterli olmadığı durumlarda etkisi ve doku sıkılaştırıcı özelliği nedeniyle bilimsel bir yöntem olarak öne çıkıyor. Yağ dokusu üzerinde bıraktığı etki ve elde edilen sonucun kalıcılığı yöntemi öne çıkarıyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lazer Lipoliz (Lazerle Yağ Eritme İşlemi ve Sellülit Tedavisi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
► Lazer Lipoliz Op.Dr.Diren ÇELİK
► Lazer Lipoliz Dr.Yasin ÜNAL
► Lazer Yağ Aldırma, Lipoliz Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Dövme Sildirme İşlemi - Lazerle Dövme Silme Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Lazerle Varis Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Lazer Lipoliz (Lazerle Yağ Eritme İşlemi ve Sellülit Tedavisi)' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:26
Top