2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütmede Gerçekler
MAKALE #22083 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Ocak 2021 | 1,089 Okuyucu
Meme büyütmede ameliyat dışı yöntemler de var
Türk ve Amerika Plastik Cerrahi dernekleri resmi internet sayfalarında meme büyütme tanımını ve kullanılan yöntemleri açıklamışlardır. Amerika Plastik Cerrahi (http://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-augmentation.html) sitesinde meme büyütmede bilimsel olarak 2 girişim detaylı anlatılmıştır. Bunlar silikon protez ve yağ transferi ile meme büyütmelerdir.

Küçük memelerin büyütülmesinde bilimsel olarak kanıtlanmış tek yöntem silikon protezle büyütmedir. FDA onaylı protezlerin kullanımı ile ömür boyu arzu edilen meme büyüklüğü sağlanabilir. Yağ transferi ile büyütme seçeneği uzun yıllardır bilinen bir yöntemdir. Ancak memelerde küçük (en fazla yarım beden) hacimli büyüme sağlayabilmesi, yüksek kist ve enfeksiyon oranları ile mikro kalsifikasyon oluşumu nedeniyle (ilerde bu oluşum görüntüleme tekniklerinde meme kanseri ile karışabilmektedir) artık kullanımı çok nadirdir. Aynı zamanda yağ hücrelerinin bir kısmı da vücut tarafından emilecektir. Bu da girişimin tekrarını gerektirecektir. Tüm bunlardan dolayı ufak asimetrilerin düzeltilmesi dışında önermiyoruz. Ameliyat dışı yöntemler içinde dolgu maddeleri, kremler, hatta inanılması güç ama ne yazık ki bazı internet sitelerinde hala yazılı olmak ile birlikte bazı egzersizlerin ve masajların önerildiği görülmektedir. Dolgu maddelerinin bugün FDA (Amerika ilaç dairesi) ve Bakanlık onayları bulunmamaktadır. Silikon protez kullanımı üzerine avantajları ispatlanamamış ve ortaya bilimsel bir veri konulamamıştır. Vücut tarafından emildiği için kalıcılığı olmadığı gibi silikon protez gibi de dramatik bir sonuç sağlayamaz. Bilimsel veriler ile avantajları ispatlandığı anda bunu ilk kullananlar yine Plastik ve Estetik cerrahların kendileri olacaktır. Aksi takdirde yılda ortalama 300 bin sayısından fazla silikon ile meme büyütme ameliyatı sadece Amerika’da yapılmazdı. Özellikle bu dolgu maddelerinin plastik cerrahlar dışındaki branş veya uzman olmayan hekimler arasında kullanılmaya başlandığı dikkate alınırsa durumun vahimliği de ortaya çıkacaktır. Şimdilik uzak durulmasında yarar görmekteyiz. Masaj, ilaç veya hareketler ile ilgili burada yazmaya bile gerek duymuyoruz.

İstediğim boyutta memelerimi büyütebilirim
Genel anlamda protezin büyüklüğüne kişinin vücut yapısı, kilosu, boyu belirleyicidir. Yaşa ve hamilelik sayısı ve süt verme süresine bağlı olarak yapıdaki değişiklikler, memenin bollaşma ve sarkma derecesine bakılarak da karar verilmektedir. Aslında belli sınırlar içinde, ister kas altı ister kas üstü olsun, oluşturulan cep genişliği buraya sığacak silikonun hacmini de belirler. Silikon protezin, özellikle tabanının oluşturulan bu cebe tam olarak oturması ve katlanmaması gereklidir. Bir bayanda 275 cc sığabilirken bir diğer bayanda ise 350 cc rahat yerleştirilebilir ve doğal bir sonuç da verebilir. Ama ilerde silikon hacmini de (2-3 yıl sonra önermekteyiz) arttırabilirsiniz.

Büyütme sonrası memeler dışa bakar veya çok ayrık dururlar
Her zaman söylediğimiz gibi, her ameliyatın planlaması kişiye özeldir ve sonuçları da doğal olarak kişiler arası farklılık gösterecektir. Vücut yapısı, derinin kalitesi (gerginlik derecesi), memelerin ameliyat öncesi şekli ve her iki meme arasındaki kemik yapının kalınlığı ameliyat sonrası meme duruşunda belirleyicidir. Sternum dediğimiz bu kemik yapı bazı kişilerde yapısal olarak içe çökük veya dışa doğru bombeli de olabilmektedir. Silikon yerleşimi için oluşturulan cepte bu kemik iç sınırı oluşturarak protezin içeri kaymasını sınırlamaktadır. Bunun yanında her insanda normal olarak meme uçları belli derecede dışa bakmaktadır. Memeler birbirine bitişik başlamazlar, aralarında bu kemik yapı (sternum) vardır ve dolayısıyla biraz ayrık dururlar.

Küçük silikon protez memeleri daha doğal gösterir
Çok küçük veya büyük değil, oluşturulan cebe sığabilecek, yeterli doku tarafından rahatça etrafı kapatılabilecek hacimli silikon protezlerin kullanılmasını öneriyoruz. Doğal görünüm insanlar arası göreceli bir kavramdır. Silikon ile meme büyütme ameliyatı sonrası kişiler arası sonuçlar, yine kişiler arası vücut yapı ve oranı farklılıklarından dolayı aynı olmayacaktır.

Silikon protez kanser yapar
Protez ile meme büyütme ameliyatlarında silikonun kanser yaptığına dair bugüne kadar bir bulgu elde edilememiştir. FDA özellikle bu konuda yıllarca Üniversite Hastanelerinden veri toplamıştır. Nihayet 2006 yılında jel dolu protezlere tekrar onay vermiştir. Kesinlikle kanser yapmaz diyebiliriz rahatlıkla.

Silikon protez hamilelikte çıkartılmalıdır
Protezlerin anne sütünü engellemediği tespit edildiği için protezli kadınlar da normal bir hamilelik ve emzirme dönemi geçirebilir. Hamilelik nedeniyle silikon protezlerin çıkartılmasına gerek yoktur.

Silikon protez süt vermeyi engeller
Ameliyat öncesinde bebeğini emzirdiği bilinen hastalar ameliyat sonrasında da bebeklerini emzirebilir.

Silikonlarım uçakta patlar
Bu olay bir fantezidir aslında. Gerçekle alakası yoktur. Günümüzde kullanılan (bizim de tek kullandığımız) içi jel protezlerin patlama olasılığı yoktur.

Silikon protezi olanlar mamografi çektiremezler
Meme içinde silikon protez varlığı mamografi ve/veya USG için sorun teşkil etmez.


Silikon protezlerimi 10 yıl sonra değiştirmem lazım
Günümüzde kullanılan son jenerasyon silikon protezler ömür boyu kalabilir. Protezlerin değişik nedenlerle deforme olması ve protezin değiştirilme ihtiyacı çok nadir bir sorundur. Çok uzun vade kullanılması planlanan bu ameliyatın sonucunun bu nedenle doğal sınırlar içinde olması gerekliliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Unutmayın meme dokusunu, hacmini ve ağırlığını taklit eden silikonların büyük tercih edilmesi ilerde derinin incelmesi, ağırlığa bağlı olarak memelerde daha hızlı ve fazla sarkma, hatta omuzlarda ağrı demektir. Bu konuda cerrahınızın tecrübesine ve aldığı olumlu sonuçlara da bakarak dikkat etmeniz önemlidir.

Ameliyat sonrası memelerim hiç sarkmayacak
Silikon protez yerleştirilen memelerde büyüklük ve bir miktar dikleşme olacaktır. Yaşa ve yer çekimine bağlı olarak memelerdeki görülen deformasyonlar silikon yerleştirilmiş memeler için de geçerlidir. İlerde mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme ameliyatı olmanız gerekebilir. Bunun yanında meme dokusunun olmaması nedeni ile doğal ölçüler dışına çıkmama koşulu ile silikon protez ile meme büyütme ameliyatı olmuş memelerde bu ihtiyaç daha az görülmektedir.

Damla silikon daha doğal görünüm sağlar
Günümüzde artık son nesil protezler kullanılmaktadır. Bunlar koheziv jel (akışkan olmayan, belli şekli koruyabilen) içeren ileri teknoloji ürünü protezlerdir. Yuvarlak, yüksek profilli ve göz yaşı (anatomik) damlası şeklinde iki ayrı biçimde olan protezlerden hangisinin kullanılacağına göğüs yapısının şekli ve beklentilere göre karar verilir. Aralarında en temel fark olarak, yuvarlak proteze kıyasla göz yaşı damlası şeklindeki protezler göğsün üst yarısında daha az dolgunluk sağlarlar. Memede bazı etkenlere bağlı olarak protezin dönmesi ile oluşan şekil bozuklukları en çok damla şekilli protezlerde görülmektedir. Bu nedenle kas altına konulmazlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütmede Gerçekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütmede Gerçekler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Ameliyatı Aralık 2012
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
► Yüz Germe Estetiği Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:11
Top