2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsist Kişilerle Yaşamak – Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız? Nasıl Davranmalısınız?
MAKALE #22100 © Yazan Uzm.Psk.Beliz EREREN | Yayın Ocak 2021 | 2,255 Okuyucu
Bazı kişiler çevresindeki insanların hayatlarını kolaylaştırıp onlara pek çok açıdan iyi gelirler. Bazı kişiler ise tam tersi etki yaratırlar. Çevresindeki insanların eşinin, iş arkadaşlarının, aile bireylerinin, arkadaşlarının ve daha pek çok kişinin hayatlarını kolaylaştırmaktansa çeşitli yönlerden daha zor hale getirir. Bunu yapan zor kişiliklerden bir tanesi narsist kişilerdir.

Narsist kişiler, kendilerini hayatın merkezi olarak görürler. Sadece kendi hayatlarında değil, dahil oldukları ya da bir şekilde dahil olabilecekleri her şeyin ve herkesin hayatının merkezinde olmak isterler. Aslında istemekten çok, böyle olması gerektiğine inanırlar. Ortada bir ayrıcalık, kayırılacak ya da özel ilgi görecek biri varsa bu kişinin kendisi olduğunu düşünürler. Kendisinin olduğu bir ortamda bunları sadece kendisinin hak ettiğine inanırlar. Beklentileri her zaman bu yöndedir ve insanlarla bu doğrultuda ilişki kurarlar.

Narsist kelimesi, günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerden biri haline geldi. Kendisini beğenen, kendisine değer veren ve bu yönde hareket eden kişilere genellikle narsist benzetmesi yapılıyor. Ancak narsist kişilik kendini beğenmekten çok daha öte bir durumdur.

Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız?

Narsist kişiler dışarıdan bakıldığında kendisine hayran, hatta aşık ve kendisini inanılmaz değerli gören kişiler olarak gözükürler. Çünkü davranışları ve insan ilişkileri genel olarak bu yöndedir. Ancak içsel duygu ve düşünceleri bu şekilde değildir. Davranışlarının nedeni kendilerine hayran olmaktan çok kendilerini sevmemekten, kendilerini değersiz ve yetersiz bulmalarından kaynaklanmaktadır. Bu düşünceleri de dışarıdan sürekli onaylanma, doğrulanma ve takdir edilme ihtiyacını doğurur. Dışarıdan görülen kırılmaz yapıları bu ihtiyaçları giderilmediğince kırılabilir.

Kendilerini dünyanın merkezinde gören narsist kişilikler, herkesin ona hizmet etmek, ona istediklerini vermek ve kendisini iyi hissettirmek için var olduklarını düşünürler. Çünkü kendilerini herkesten ve her şeyden üstün ve özel görürler. Bu üstünlüğün her şeye yansıması gerektiğine inanırlar. Örneğin herkesin uymak zorunda oldukları kuralların, dikkat etmeleri gereken sınırların kendileri için geçerli olmadıklarını düşünürler. Eğer bir kural varsa ya kendisi için geçerli değildir ya da sadece onun için genişletilebilir. Bu nedenle bu kişilerin sık sık kuralları ihlal ettiklerini, yok saydıklarını görebiliriz. Kendilerinde birçok şeyi hak olarak görmeleri onlara yapılan iyilikleri iyilik olarak görmelerini engeller, zaten olması gerekenin bu olduğunu düşünürler. Bu nedenle kendilerine yapılan iyiliklere karşılık verme gereği duymazlar.

Narsist kişiler için en önemli şeylerden bir tanesi her şeyin “en” olanına sahip olmaktır. Daha azı onlar için kabul edilebilir bir şey değildir. Bu nedenle içinde insanların, mevkilerin, kişisel özelliklerin, eşyaların ve bunlar gibi birçok şeyin dahil olduğu geniş bir listeleri vardır ve bu listelerin en üst sırasındakine sahip olmak isterler. Ortamdaki en yakışıklı ya da en güzel kişi olmak, en prestijli iş, en lüks araba, en yakışıklı ya da en güzel partner, en dikkat çekici görünüş, en pahalı aksesuarlar… Liste bu şekilde uzar gider. En büyük amaçları her şeyin “en” olanına sahip olmaktır. Bunlara sahip olmanın onlar için doğuştan gelen bir hak olduğunu düşünürler.

Narsist kişilerin kendilerine odaklı yaşamaları ve diğer kişileri gerçekten görmemeleri empati becerilerinin gelişmemesine neden olur. Her zaman ve her durumda kendi istek ve ihtiyaçlarını ön planda tutarlar. Bu nedenle diğer insanların ihtiyaçlarını fark etmezler. Bu tutumları, aynı zamanda davranışlarının diğer insanlar üzerindeki etkilerinin fark etmelerini de engeller. Her zaman öncelik kendileri ve kendi ihtiyaçlarıdır. Aksi bir tutumla karşılaştıklarında manipülasyona başvururlar. Bu kişiler gerçek birer manipülasyon ustasıdır. Bu yetenekleri sayesinde ne yapıp edip bir şekilde istediklerini karşı tarafa kabul ettirirler. Bunu gerek o kişiyi överek, gerek mantıklı açıklamalar yaparak, gerekirse de onu korkutarak yaparlar. İstediklerini elde etmelerinde kendilerinden emin duruşları da etkilidir. Çeşitli yöntemler kullanırlar ama genellikle istediklerine ulaşırlar.

Narsist bir kişinin, birine nasıl yaklaşacağı onu nasıl gördüğüyle doğrudan ilişkilidir. Eğer birini kendisinden aşağıda görüyorsa o kişiyi tutum ve davranışlarıyla aşağılar, değersizleştirir. Ancak tam tersi bu kişiyi kendisinden bir nedenle üstün görüyorsa o kişiye ilgiyle yaklaşır. Üstün gördüğü bu kişiyi kendi içinde idealize eder ve bu kişiyi ulaşmak istediği hedef için aracı olarak görür. O hedefe ulaşmak için bu idealleştirdiği kişiyi kullanır. İlişkilerindeki partnerlerini de genellikle bu yaklaşımla seçer.

Romantik İlişkilerde Narsist Kişiler

Narsist kişiliklerle yaşanan romantik ilişkilerin belirli bir gidişatı vardır. Narsist biriyle yaşanan ilişkinin başlangıcı hayallerdeki gibidir. Bu kişi, ilişkinin başında partnerini el üstünde tutar, hayatının merkezinde o varmış gibi davranır. Partnerine kendisini dünyanın en mükemmel, eşsiz insanıymış gibi hissettirir. Bu dönemde partner, hayallerini yaşıyormuş gibi hisseder. Narsist kişinin partneri ilişkilerinin başlangıcını genellikle şu şekilde anlatır: “Başlangıçta her şey o kadar büyüleyiciydi ki! Bana sürekli sürprizler yapıyor, benim bile aklıma gelmeyen şeylerle beni mutlu ediyordu. Hayatındaki en önemli şey benmişim gibi davranıyordu. Daha önce kimse tarafından böyle sevildiğimi hissetmemiştim.” Gerçekten narsist kişiliktekiler ilişkilerinin başında partnerlerine kendilerini tam olarak bu şekilde hissettirirler. Bu dönemin etkisi uzun süre devam etse de sürecin kendisi uzun süre devam etmez.

Narsist kişi, partnerini elde ettiğini düşündükten sonra ilişkide değişimler yaşanmaya başlar. Başlarda ilişkide partnerini merkeze alırken artık ilişki kendisinin çevresinde kurulmaya başlamıştır. Kendi istek ve ihtiyaçlarını önde tutar ve partnerinin ihtiyaçlarını önemsizleştirmeye başlar. Partnerinin isteklerini küçümseyerek görmezden gelir. Sadece istek ve ihtiyaçlarını değil, partnerinin kendisini de küçük görür ve bunu ona da hissettirir. Örneğin eşinin kendi uzmanlık alanıyla ilgili söylediği bir şeyi bile “Sen nereden bileceksin ki!” gibi sözlerle aşağılar. İlişkide bu denli hızlı ve kökten bir değişim olmasına rağmen ilişki hemen bitmez. Çünkü ilişkinin başındaki o büyülü dönem hala bir şeylerin eskisi gibi olabileceği umudunu verir. İlişkinin hemen bitmemesinin bir diğer nedeni de bu süreçte narsist kişinin, partnerini kendisine bağımlı hale getirmesi ve onu sosyal çevresinden uzaklaştırmasıdır. Bir bakıma partnerini yalnızlaştırmıştır. Bunu süreç içerisinde yavaş yavaş fark ettirmeden yapar.

Narsist biriyle ilişki yaşayan kişilerin davranışlarında ve özellikle kendilerini algılama biçimlerinde ciddi değişimler yaşanır. Sürekli küçümsemeye ve aşağılamaya maruz kalmak, partnerin kendisinden şüphe duymasına ve kendisini değersiz hissetmesine neden olur. Bu da kişinin benlik saygının sarsılmasına yol açar. Bunları yaşarken yakın çevresinde destek alabileceği insanların kalmaması da başka sorunlara neden olur. Özetle narsist biriyle ilişki yaşamak partneri için oldukça tüketicidir.

Narsist Kişilere Nasıl Yaklaşmalısınız?

•Başarıları ve güzel davranışları için onu takdir edin. İşindeki bir başarısı, güzel bir hareketi, şık kıyafeti ve benzeri konularda onu olabildiğince övün. Ancak bunu sadece onu övmüş olmak için yapmayın. Gereksiz pohpohlamalardan kaçının. Hak ettiğini düşündüğünüz davranışları için gösterin takdirinizi. Bu davranışınız içten içe ihtiyacını duyduğu onaylanma ve takdir edilme gereksinimlerini karşılayacaktır.

•Yaptığı bir davranışı ya da aldığı bir kararı sadece zorunda olduğunuz zamanlarda eleştirin ve bu eleştirinizi açık bir şekilde yapın. Narsist kişilerin alıngan bir yapıları olduğu için eleştiriye çok açık değillerdir. Bu nedenle yapacağınız zorunlu eleştiriyi olabildiğince yumuşak ve suçlamadan uzak bir şekilde yapın. Bu eleştirinizi onun güçlü imajını daha iyi olması için yaptığınız mesajını verin.

•Narsist kişiyle birlikteyken kendinizden emin bir imaj çizmeniz önemlidir. Kararlarınızın arkasında durun. Kendinizden şüphe ettiğinizi gördüğünde bunu bir zayıflık olarak görür ve sizi yönetme girişiminde bulunabilir.

•Narsist kişiler iyi birer gözlemci oldukları için karşı tarafı nasıl tavlayacaklarını ve onları nasıl etkileri altında bırakacaklarını iyi bilirler. Bu nedenle bu kişilerin sizi kullanmasına karşı dikkatli olun. Siz farkında olmadan yönlendirmelerine göre hareket ediyor olabilirsiniz.

Narsist Kişilerle İlişki İçindeyken Nelerden Kaçınmalısınız?

•Narsist bir kişiyle ilişki içerisindeyken kaçınmanız gereken ilk şey başkalarının yanındayken onu eleştirmektir. Etrafınızda başkaları varken yaptığınız eleştiri, yapıcı bir eleştiri de olsa, hedefine ulaşmaktansa bambaşka bir sonuç doğurur. Bu davranışınızı narsist kişi bir saldırı olarak görür ve karşı saldırı için harekete geçer. Çünkü yaptığınız şey onun gözünde onu başkalarının yanında küçük düşürmektir.

•Hayatınızdaki güzel gelişmelerden, sahip olduğunuz ayrıcalıklardan ya da başarılarınızdan bahsetmekten olabildiğince kaçının. Burada narsist kişiyi rahatsız eden; sahip olduğunuz ayrıcalığı o varken başkasının sahip olmasıdır. Yani aslında konu birebir sizinle ilgili değildir, kendisiyle ilgilidir. Sahip olması gereken haklarıyla alakalıdır.

•Narsist kişiyle çatışmaktan ve kavga etmekten kaçının. Bu kişiler kavga ve gürültüden beslenirler ve bunu nasıl yöneteceklerini çok iyi bilirler. Eğer bir narsistle kavgaya girecekseniz büyük ihtimalle kazanan o olacaktır.

Beliz EREREN
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Narsist Kişilerle Yaşamak – Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız? Nasıl Davranmalısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Beliz EREREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Beliz EREREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beliz EREREN Fotoğraf
Uzm.Psk.Beliz EREREN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Beliz EREREN'in Makaleleri
► Narsist Kişileri Anlamak Psk.Deniz AKINCI
► Partneriniz Bir "Narsist" mi? Psk.Dila HOTLAR
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Narsizm Ne Demek?Narsist Kimdir? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Narsist Kişilerle Yaşamak – Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız? Nasıl Davranmalısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:55
Top