2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Sitilleri
MAKALE #22115 © Yazan Uzm.Psk.Sema TURSUN | Yayın Ocak 2021 | 1,314 Okuyucu
ÖĞRENME STİLLERİ
Bireyin etkin öğrenmesi için gerekli beceri, tutum ve davranışları kazanması, yaşadığımız dönem içerisinde zorunlu hale gelmektedir. Çocukluk çağından itibaren belirlenebilen öğrenme stili, ebeveynin çocuğuna nasıl bir yol çizeceği ile ilgili bilgi verir. Öğrenme stilini bilen bir öğrenci, yeni bir bilgiyi öğrenirken ve hatırlarken kendine özgü yollar kullanarak işini kolaylaştırabilir.
Üç çeşit öğrenme stili vardır. Bunlar görsel, işitsel ve kinestetik öğrenmedir. Çocuk her 3 öğrenme stiline de sahip olabilir; fakat bir tanesi genellikle daha ağır basar ve daha çok tercih edilir.
Öğrenme Stili Görsel olan çocuklar; tertipli ve düzenlidir.
Ders materyallerini kendileri planlamalı ve organize etmelidirler.
Kurallara uymak ve disiplinli olmak en büyük özellikleridir.
Mükemmellik onlar için önemlidir. Okul kıyafetleri düzenlidir. Gözlem yetenekleri gelişmiş olduğu için aynı düzeni öğretmenlerinin kıyafetinde de görmek isterler. Sözlü yönergeleri takip etmekte zorlandıkları için, tahtaya yazılmasını isterler. Ayrıca, bilgi ve kavramları sembolize etmek, resimlere dönüştürmek bilgiyi daha kolay hafızaya atmalarına ve hatırlamalarına yardımcı olacaktır. Kelimeler yerine sembol, işaret ve grafikleri kullanmayı tercih etmekte fayda vardır. Görsel araçlar kullanılmalıdır. Ders dinlerken not almalı, okurken önemli yerlerin altını çizmelidirler. Problem çözerken istenilen ve verilenler renkli kalemle yazılabilir. Okudukları şeyleri görüntü olarak belleğe kaydederler. Örneğin, hatırlamak istedikleri telefon numarasını, numaranın yazdığı yerdeki görüntü ile hatırlarlar.
Öğrenme Stili İşitsel olan çocuklar; ses ve müziğe duyarlıdırlar. Sohbet etmeyi, birileri ile çalışmayı severler. Daha çok konuşarak ve tartışarak öğrenirler bu nedenle sınıfta son derece aktiftirler. Bir bilgiyi hatırlamak istediklerinde bilgiyi aktaran kişinin anlatım tarzını hatırlamaya çalışırlar. Gruptaki arkadaşlarına göre daha çok konuşabilirler. Oyunlarını kendi başlarına oynuyor bile olsalar, sanki yanlarında birileri varmış gibi konuşarak oynarlar.
Konuşmalarında bir ahenk, melodi vardır ve yaşlarına göre daha anlamlı cümleler kurarlar.
Sözcük kapasiteleri geniştir. Konuları tekrar ederken yüksek sesle okumalıdır fakat kendi sesi haricinde konsantrasyonunu bozabilecek başka hiçbir ses olmamalıdır. Sessiz okudukları takdirde okuduklarını anlamada zorlanırlar. Düşünürken de düşündüklerini sesli hale getirirler bu yüzden problem çözerlerken akıldan geçenleri sesli olarak anlatmalıdırlar.
Anlatırken iyi öğrendiklerinden, çalışırken anlatım yöntemini de kullanabilirler. Ders çalışma grupları veya arkadaşlarıyla çalıştıklarında bilgiyi daha kolay hafızaya atabilir ve hatırlayabilirler. Panel ve seminerlere katılım sağlamasının da işitsel öğrenen çocuk için faydalı bir etkinlik olacağı öngörülmektedir.
Öğrenme Stili Kinestetik olan çocuklar; doğdukları günden beri sürekli hareket halinde oldukları için kendilerini belli ederler. Koşmak, itmek, çekmek, çarpışmak bu çocuklar için son derece doğal eylemlerdir. Ellerini kullanabilecekleri etkinlikler yapılmalıdır. Bu çocuklar el şakası yaparlar, konuşurken el ve kollarını bol bol kullanırlar. Dokunsal çocuklar daha çok ellerini kullanarak öğrenirler. Bu stille öğrenen çocukların olumlu davranış kazanmasını istiyorsanız; öncelikle o davranışı onunla beraber yapmalısınız. Derse odaklanabilmeleri için, ön sıralarda oturmalıdırlar. Laboratuvar çalışmalarına daha çok zaman ayrılmalıdır. Plan ve programdan fazla hoşlanmazlar.
Her çocuk başka bir dünyadır. Bir çocukta olumlu sonuç verebilen yöntem, diğeri için doğru olmayabilir. Bu sebeple, erken yaşta çocuğun öğrenme stili belirlenmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Burada verilen öneriler, tüm çocuklara aynen uygulanamayabilir. En iyi öğrenme yolunu keşfetmeye teşvik edilmeli ve geliştirmede yardımcı olunmalıdır.
Kaynakça
1. Boydak, A. (2008). Öğrenme Stilleri. (12. Basım). İstanbul: Beyaz Yayınları.
2. Dunn, Rita&Dunn, Kenneth “Bringing out the giftedness in your child”, Willey, New York, 1992
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Sitilleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sema TURSUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sema TURSUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sema TURSUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Sema TURSUN
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sema TURSUN'un Makaleleri
► Çocuk ve Öğrenme Psk.Alev AKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Sitilleri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:11
Top