2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İşlev Bozuklukları
MAKALE #22161 © Yazan Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ | Yayın Şubat 2021 | 1,045 Okuyucu
Cinsel İşlev Bozuklukları denilince, erken boşalma, sertleşme problemi, vajinismus, orgazm bozukluğu, cinsel isteksizlik, geç boşalma gibi problemler ilgi alanına girmektedir.

Cinsel arzunun, üreme ve neslin devamını sağlamanın yanında, keyif ve mutluluk verme gibi işlevleri bulunmaktadır. Sağlıklı bir cinsel yaşamı olan kişinin cinselliği paylaştığı partneriyle aralarındaki sevgi ve yakınlık duygularının daha da derinleştiğini ve aralarındaki bağın kuvvetlendiğini de söyleyebiliriz

Buna karşılık, çiftler arasındaki cinsel problemler, hem kişisel hem de çiftin arasında ilişkisel zorluklara yol açmaktadır. Her cinsel bozukluğun kendi içinde ayrı dinamikleri olmakla beraber, bu makalede herhangi bir cinsel işlev bozukluğunun ilişkiye ne gibi yansımaları olabileceğinden bahsetmeye çalışacağım.

Günümüzde toplumumuzda görece cinsel sorunlar konusunda mesafe kat edilmiş olması beklenebilir belki ancak gerçekte pek de öyle olduğu söylenemez. cinsel bozuklukların yaygınlık oranı toplumumuzda oldukça yüksektir. Maalesef çitler bu konuda yardım alabileceklerinden haberdar olamayabilmektedir. Bazen de cinsel hayatıyla ilgili bir talep de bulunmak ve değişiklik yapmak isteğini ifade etmekte çekinmekte, bunun yanlış bir durum olabileceğini düşünmeye meyilli olabiliyor. Elindekiyle idare etmeli, daha fazlasını talep etmemeli gibi bir düşünce hakim olabiliyor. Bazı çiftlerde de cinsel hayatla ilgili bir talep veya eleştiri, kişisel algılanıp kırılma ve incinmelere yol açabileceği endişesi nedeniyle daha baştan süreç kesintiye uğrayabiliyor.

Günümüzde insanlar en çok çocuklarıyla ilgili konularda destek almaya yatkınlar diyebiliriz. çocukları için kolaylıkla terapist desteğine başvurabilmekteler. buna karşılık partneriyle ilişkisi veya cinsel ilişkileri konusunda yardım konusunda yeterince rahat davranmamaktadırlar. Halbuki karı koca arasındaki ilişkisel problemler çözülse belki de çocukları için bir yardım sürecine hiç gerek bile kalmayacak, ancak kişinin kendisi veya partneri ya da ilişkisel bir sorunla yüzleşmesi ve kabul etmesi zor gelebiliyor. Tabi ki bozulmuş bir çift ilişkisinde çocukların etkilenmemesi kaçınılmaz, ancak nihai çözüm çocuğun terapiyi gitmesi değil çiftin ilişkisini düzenlemesi olacaktır belki de.

Cinsel bozukluklar terapisini çift ile birlikte çalışmanın birçok faydası bulunmaktadır. Aslında temelde cinsel problemlerden çift olarak birlikte etkilenmektedir çiftler ve bunun üstesinden gelmek için birlikte hareket etmek ve yeni bir cinsel ve çift ilişkisi inşaa etmek çiftin yatak odasına ve ilişkilerinin diğer boyutlarına da katkı sağlayacak ve yeni güçlü ve sağlıklı bir ilişki inşaa etmiş olacaklardır. Bazı konularda partnerlerden bir tanesi terapiye katılım konusunda yeterince istekli davranmayabiliyor. Bu gibi durumlarda sorun yaşayan partner kendisini yalnız hissediyor ve destek alamadığı için kırılıyor ve öfkelenebiliyor bu da ilişkiyi düzeltme fırsatının kaçmasına neden olabiliyor.

Çiftler nasıl cinsel hayatlarını birlikte yaşıyorlarsa cinsel ilişkilerindeki her durumla da birlikte yüzleşmeli ve birlikte mücadele etmeleri gerekmektedir. bu durum iki tarafı da etkilemekte, eğer sağlıklı, doyum alınan, orgazm dolu bir cinsel hayat isteniyorsa iki tarafın da terapi sürecinde birbirine destek olması gerekmektedir.

Bazen terapiye başvuran danışanların bir çift ilişkisi olmayabilir, veya partnerini terapiye ikna etmek mümkün olmamaktadır. Bu gibi durumlarda kişilerin vazgeçip terapiye gelmemezlik yapmamalı, kendisini önemsemeli ve kendisi için kendisine katkı sağlayacak mücadeleyi vermelidir. Unutulmamalıdır ki terapi ya hep ya hiç yeri değil, elimizdeki imkanlarla ne yapabileceğimizin mücadelesinin verildiği yerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İşlev Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah KORKMAZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ'ın Makaleleri
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Gülnaz ATEŞ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Nergis ÖZDİNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel İşlev Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:10
Top