2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Tercih Dönemi Klasiği: Hangi Bölüm İş Yapar?
MAKALE #22163 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hilmi KOCABAŞ | Yayın Şubat 2021 | 1,043 Okuyucu
Devlet ya da özel kurumlarda Rehberlik alanında görev yapan pek çok meslektaşımın sıklıkla duyduğu sorulardan bazıları şunlardır:
- Puanım x bölümüne tutuyor, iş yapar mı?
- Y bölümünden Mezun olunca atanır mıyım?
- Bu bölümden mezun olunca direkt Müdür olabilir miyim?
- Maaşı ne kadar oluyor, en önemlisi bu…
- 400 küsur taban puanı var, mutlaka daha kalitelidir eğitimi…
- Hocam yeni bir bölüm açılmış, sizce bu yıl ilk olduğu için düşük puanla alır mı?
Bu soruları çoğaltmak elbette mümkün ancak öğrencilerimizin içinde bulundukları tercih dönemi heyecan ya da rehavetinden dolayı gözden kaçırdıkları bazı noktalar var:
Ben bu bölümü gerçekten okumak istiyor muyum,
En az 12 yıl süren eğitim serüvenim bu bölüme ulaşmak için miydi,
Temel kabiliyet-yetenek ve becerilerim ve mizaç-karakter yapım okumak istediğim bölümün gerektirdiği özelliklerle örtüşüyor mu?
Türkiye birincisi olduğunu varsayalım, yine de bu bölümü mü yazardın?
Mesai saatin aralıksız 13-15 saat sürse bile sıkılmadan yapacağın meslek nedir?
Bu meslek veya bölüm, gerçekten senin tercihin mi yoksa tercihlerde ki popülerliği ya da toplumda ki karşılığı olduğu inancı mı seni motive ediyor?
Yukarıda örneklerini sunduğum sorulara vicdanen ve aklen tutarlı cevaplar verebilen gençleri takdir ediyorum, işte bu gençler hem kendilerini gerçekleştirecek hem de geleceği imar edeceklerdir.
Türkiye de yapılan araştırmalar gösteriyor ki, üniversite mezunu olan gençlerimizin %50’sine yakını mezun olduğu alanla ilgili bir iş ya da sektör de çalışmıyor. Bu da bizim ne kadar alelade karar verdiğimizi veya tercih yaptığımızı gösteriyor. Yine ilginç bir anekdot; her yıl sınava giren 2 milyonu aşkın adaydan 700 bin kadarı, herhangi bir üniversitede okuyan veya mezun olmuş olan kişilerdir. Sanırım anlayabiliyorsunuz kendi isteğimiz ve hedeflediğimiz doğru tercihleri oluşturmamızın geleceğimiz için ne kadar hassas bir konu olduğu…
Yazmak ya da okumak istediğiniz bölümle ilgili meslek elemanlarından bilgi almayı ihmal etmeyin ama bunu yaparken işini sevenleri bulmaya çalışın. Yüksek puanlı bir bölüm okumanın, yüksek maaş veya yüksek statü anlamı taşımadığını bilin. Yine aynı mantıkla meslekte kazanacağınız yüksek maaş veya statünün de yaptığınız işi sevdireceğini düşünmeyin.
Okuduğunuz bölüme ve yapacağınız işe anlam katacak olan sizlersiniz. Mezuniyet sonrasında sizlere CV oluşturabilecek birkaç madde:
- Üniversite eğitiminiz sürecinde alanınızla ilgili kulüplerde aktif görevler almaya çalışın,
- Karşılığında para kazanmayacak bile olsanız boş günlerinizde, hafta sonlarında ve yaz tatilinizde küçük stajlar veya uygulamalar yaparak işinizi öğrenin,
- Bulunduğunuz üniversitenin Erasmus, Farabi vb. değişim programlarına katılmaya çalışın,
- Alanınızla ilgili kendinizi geliştirecek Yabancı Dil Kursları, Liderlik, İkna Becerileri, Yönetim ve Organizasyon, Diksiyon, Pazarlama vs. şeklinde ki eğitim ve gelişmeleri takip edin,
- Üniversite kampüsünde ya da şehir merkezinde ki seminer ve eğitimlerden sizi ilgilendirenlere katılmaya çalışın.
Meslek ya da bölümü sizin istiyor olmanız hepsinden daha önemli çünkü bu mesleği anne-babanız ya da tercih yaptıran öğretmeniniz icra etmeyecek. Siz, siz olun tercih döneminde herkesi dinleyin ama son kararınızı mutlaka kendiniz verin.
Mutlu, huzurlu ve başarı dolu bir gelecek kurabilmeniz ve pişman olmayacağınız tercihler yapabilmeniz temennisiyle…


Hilmi KOCABAŞ
Pozitif Psikoterapist/Uzman Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Tercih Dönemi Klasiği: Hangi Bölüm İş Yapar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hilmi KOCABAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hilmi KOCABAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Hilmi KOCABAŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hilmi KOCABAŞ'ın Makaleleri
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bir Tercih Dönemi Klasiği: Hangi Bölüm İş Yapar?' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:10
Top