2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmatik Olayların Psikolojik Etkileri
MAKALE #22171 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet ARAS | Yayın Şubat 2021 | 1,135 Okuyucu
Travma Nedir?

Ani bir şekilde gelişen, yoğun korku, dehşet, çaresizlik, kaygı ve panik yaratan, bireyin anlamlandırma süreçlerini bozan durum veya olaylardır. Genellikle günlük stres durumlarından farklı olarak aşırı biçimde artan stres durumlarıdır denilebilir. Herhangi beklenmedik bir şekilde gelişen olayın sizde yarattığı yoğun olumsuz bir duygulanımda travmatize olmanıza yol açabilir.

Travmanın Üzerimizde Yarattığı Psikolojik Etkiler

-Var olan güvenlik duygusu artık yokmuş gibi hissetmek.

-Travma anında yaşanan duyguların ve düşüncelerin tekrarlanması. Bu üzücü ve olumsuz düşüncelerin yarattığı çaresizlik, korku, öfke, panik, dehşet gibi duyguların tekrarlanması.

-Tekrarlayan kabuslar ve uykusuzluk.

-Yeme bozukluğu, sosyal içe kapanıklık, alkol/madde kullanımı, dağınıklık vb. durumlar.

-Travmanın tekrar deneyimlenmesi. Burada kastedilen, travma anındaki bedensel duyumların tekrar deneyimleniyor gibi hissetmektir. Travma sırasında yaşananların bir kısmının yeniden ortaya çıktığını hissetmek ve bulunulan ortamdan kopmak.

-Hissizlik ve kaçınma tepkileri.

-Sinirlilik hali ve öfke patlamaları.

-Dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu.

-Kendinizin veya başkalarının güvenliği ile ilgili kaygılar.

-Travmatik anıyı hatırlatan durumlarda kalp çarpıntısı, yorgunluk, nefes almada artış, terleme, titreme gibi bedensel tepkiler vermek.

-Travma anındaki tutum ve davranışlarınızdan dolayı kendinizi suçlamak.

Bunlardan biri veya birkaçı kişide görülen psikolojik semptomlardır. Travmaya yönelik gösterilen tepkiler kişiden kişiye göre değişir, çünkü kişinin yaşamını oluşturan yaşam deneyimleri ve olaylar değişiktir. Her kişi travmayı kendi gözlemleri ve duygularıyla gözlemler. Herhangi bir olay veya durum karşısındaki tutum ve davranışlarımız, daha önceden deneyimlediğimiz olay ve durumların bizde yarattığı duygu ve ve düşünceler tarafından belirlenir. Her bireyin olayları algılama ve yorumlama şekli farklıdır. Bu olayların algılanışı ve yorumlanışı kişideki düşünce ve duyguların zeminini hazırlar.

Profesyonel Destek Almayı Gerektiren Durumlar

-Ciddi bir tehdit ile karşılaşılıp ve fiziksel zarar görülmüşse, buna doğrudan tanık olmuşsa ve bu olayların yaşandığı sırada aşırı derecede korku, dehşet ve çaresizlik hissedildiyse,

-Sıklıkla tekrarlayan kabuslar görülüyorsa ve uykuya dalmakta problemler yaşanıyorsa,

-Travmatik olayla ilgili anılar sıklıkla tekrarlanıyorsa,

-Bazen olay yeniden oluyormuş gibi hissediyor ve davranıyorsanız,

-Travmatik anıyı çağrıştıran her şeye karşı aşırı duyarlılık ve tepki gösteriliyorsa,

-Her şeye karşı ciddi derecede bir ilgi azalması varsa,

-Travmatik olayın önemli bir kısmı unutulmuşsa,

-İnsanlardan uzaklaşarak ve yabancılaşma hissediliyorsa,

-Bu belirtiler travmatik anının ardından 1 ay sonra da sürüyorsa
,
-Bu semptomlar kişisel, sosyal ve iş hayatında bozulmalara yol açıyorsa,

-Uyku sorunları birkaç geceden fazla sürmüşse,

-Aşırı şekilde içe kapanma veya içe çekilme yaşanmışsa,


-Korkuları azalmak yerine giderek artıyorsa,

profesyonel destek almakta fayda vardır. Özellikle bilişsel davranışçı terapi ve EMDR yöntemi oldukça faydalıdır. EMDR özellikle travma için geliştirilmiş bir teknik olup, kişinin sözlere dökmekte zorlandığı durumlarda oldukça etkilidir. EMDR bedensel duyumları, hisleri ve düşüceleri aktive ederek travma deneyimini daha etkili bir şekilde ele alarak daha derin bir şekilde hissetmeyi kapsar. EMDR bazen hızlı bir şekilde fayda göstererek derinlemesine iyileşme sağlayabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travmatik Olayların Psikolojik Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet ARAS'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet ARAS'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ARAS Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet ARAS
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet ARAS'ın Makaleleri
► Travmatik Yaşantı ve Etkileri Psk.Selin OYMAN
► Deprem ve Psikolojik Etkileri ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Pandeminin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
► İşsizliğin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
► Coronavirüsün Psikolojik Etkileri Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Travmatik Olayların Psikolojik Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi Mart 2021
► Yeme Bozuklukları Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top