2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Disiplin…
MAKALE #22194 © Yazan Psk.Ebru Ceylan TEZER | Yayın Mart 2021 | 1,928 Okuyucu
Disiplin çocuk yetiştirmenin önemli bir parçasıdır ve ergenlik döneminde çok daha büyük önem kazanır. Çocuklar başka kişilerle bir arada yaşarken kendilerine güven duymaları ve kendilerini güven içinde hissetmeleri için disipline ihtiyaç duyarlar.
En iyi disiplin ise çocuğa kendi kendini disipline etmeyi öğreten disiplin anlayışıdır. Anne ve babalar sık sık disiplin ile cezalandırmayı karıştırır. Oysa disiplin ile ceza birbirinden çok farklıdır.


Çocuğunuz ergenlik dönemine girdikten sonra, eskiden kullandığınız disiplin yöntemlerinden farklı bir disiplin anlayışı uygulamanız gerekir.

Neden yaklaşımınızın değişmesi gerekir?
Ergenlik, size bağımlı ve çoğunlukla sizi memnun etmek isteyen çocukların hızla bağımsızlık kazandığı ve sizden çok kendisini düşünmeye başladığı bir dönemdir.
Bazı değişimlerin üstesinden gelmek hem sizin açınızdan, hem de ergen çocuğunuz açısından zor olabileceği için bu dönem her zaman kolay atlatılmaz. Bu dönem anne ve babaların ergen çocuklarına yavaş yavaş kendi sorumluluklarını almalarına yardım etmeleri gereken bir dönemdir.
Ergenlik döneminde çocuğunuz sizin değerlerinizi bazen reddedebilir ve kontrol etmeye ve onu etkilemeye çalışmanızdan dolayı öfke ve gerilim yaşayabilir.
Dış dünyayı test ederken, kendi yaşamlarını idare etmenin yeni yollarını keşfederken ve ergenlik döneminin iniş ve çıkışları ile mücadele ederken, sert davranışlar, isyanlar ve gözyaşları beklenir.

Ne Yapabilirsiniz?

İlişkinizi güçlendirin
Öncelikle çocuğumuzla aranızdaki ilişkiye güçlendirmeye çalışın. Aranızda sağlam bir ilişki olmadan hiçbir disiplin anlayışının başarıya ulaşması mümkün değildir.
Sık sık bazı şeyleri onun belirlediği şartlar çerçevesinde görüşmeniz gerekebilir. Kendi fikrinizi kabul ettirmeye çalışmak yerine, çocuğunuzu dinlemeye çalışır, onun için önemli olan konulara ilgi gösterirseniz iyi bir başlangıç yapmış olursunuz. Çocuğunuza güvenmeniz ilişkinizin çok önemli bir parçasıdır. Kendinize sık sık ergen çocuğunuzun yeni duygularla baş etmeye çalıştığını davranışının sizin yardımınızı gerektiren bir mutsuzluktan kaynaklanıyor olabileceğini hatırlatın.

Sağlam sınırlar koyun
Ergenlerinde bazı sınırlara ve kurallara ihtiyacı vardır. Bu kural ve sınırları çocuğunuzla birlikte belirlerseniz, kendisinin de seçim şansı olduğunu hissetmesini ve kurallara ve sınırlara uymasını sağlayabilirsiniz. 13 yaşındaki bir çocuk için koyulan kuralların 15-17 yaşındaki bir çocuk için uygun olmayabileceğini unutmayın.
Belli ölçüde risk almasına izin verin. Ancak güvenliğini her zaman ön planda bulundurun. Hem çocuğunuzun ev dışındayken güvenliğini sağlayacak kuralları hem de ev içindeki davranışları ile ilgili kuralları belirlemeniz gerekir.
Aynı yaşta çocuğu olan başka ailelerin nasıl kurallar koyduklarını öğrenin. Eğer sizin tutumunuz diğer ailelerin çoğundan çok farklıysa, çocuğunuzun bu kurallara uyma ihtimali azalır. Bu kuralları çocuğunuz yaptığı bir davranıştan ötürü sorun yaşarken koymayın.
Çocuğunuz kendi yaşamını idare etmeyi öğrendikçe aşamalı olarak kuralları kaldırabilirsiniz.

Kurallara uyulmadığı zaman ne olacak?
Kuralların ihlal edilmesi hiçbir kuralın olmaması gerektiği anlamına gelmez. Kurallar ihlal edildiğinde daha önceden üzerinde dikkatle düşündüğünüz bazı sonuçların uygulanması gerekir.
Bu sonuç ne olursa olsun çocuğunuz cezalandırıldığını düşünerek size karşı gelebilir. Ancak hiçbir şey yapmamanız bir dahaki sefere daha büyük şeylere sebep olabilir. Hemen tepki vermek yerine, nedenlerini düşünün ve önce çocuğunuzun anlatacaklarını iyice dinleyin.
İhlal edilen kurala uygun sonuçlar belirleyin. Örneğin eve belirlenen saatten çok geç gelmesi durumunda bir dahaki sefere belirlenen saatten daha erken eve gelmesi gibi. Yalnızca uygulayabileceğiniz sonuçlar belirleyin ve bunların sayısının çok fazla olmamasına özen gösterin.
Çocuğunuz bir kuralı ihlal ettiğinde sonucunun ne olacağını önceden net bir şekilde bilmelidir. Ancak bu sonuçların çokta ağır olmamasına dikkat edin.

Beklentileriniz makul olsun.
Anne ve babalar ergen çocukları için çok zahmet harcadıkları duygusunu yaşayabilir ve anlaşmalara uyulmamasından dolayı incinebilirler. Bu normaldir ve test etmenin bir parçasıdır. Aşırı tepki vermemeniz daha yararlı olacaktır.
Ergen çocuğunuzun aileye katkıda bulunduğunu, ailenin bir parçası olduğunu ve yükü paylaştığını hissetmesi için ev işlerine yardım etmesini isteyin. Ve adil bir sorumluluk paylaşımı için ısrar edin.
Sınırlar ve kurallar belirlerken hangi nedenlere dayandığınızı da düşünün. Örneğin koyduğunu kural ve sınırlar gerçekten makul mü? Yoksa siz de o şekilde yetiştirildiğiniz için mi bu kuralları koydunuz. ?
Kendi kendinize söyledikleriniz ergenlik sorunları ile baş etmenizde asıl farkı yaratacaktır. Örneğin “bu davranışa tahammül etmek zorunda değilim” diye düşünmeniz, aranızdaki mücadelenin devam etme olasılığını arttırırken, “çocuğum şu anda zorlanıyor, bu durumu düzeltmek için en iyi yöntemi bulmaya çalışmalıyım” şeklinde düşünmeniz ortamın sakinleşmesi ve daha yapıcı çözümler üretme şansınızı arttırır.

Psk. Ceylan Tezer

KAYNAKÇA
Doğan Cüceloğlu. “Başarıya Götüren Aile”. Remzi Kitabevi 2006
www.aytenerdogan.com sitesi. (Dr. Ayten Erdoğan. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Disiplin…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ebru Ceylan TEZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ebru Ceylan TEZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru Ceylan TEZER Fotoğraf
Psk.Ebru Ceylan TEZER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru Ceylan TEZER'in Makaleleri
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► Ergenlik Döneminde Danışmanlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Kamil ERTEKİN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
► Ergenlik Döneminde Koruyucu Faktörler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Disiplin…' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadın Psikolojisi Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top