2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterol Düşürücü Beslenme Önerileri
MAKALE #22209 © Yazan Dyt.Ayşegül ÖZCAN | Yayın Mart 2021 | 1,163 Okuyucu
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ BESLENME ÖNERİLERİ
Beslenmemizde yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmemiz önemlidir.

Yağlar, yağ asitlerinden oluşmaktadır ve 3 gruba ayrılırlar;
1. Doymuş yağ asitleri,
2. Tekli doymamış yağ asitleri,
3. Çoklu doymamış yağ asitleri,

Doymuş yağ asitleri, oda sıcaklığında katı halde bulunurlar, hayvansal kaynaklı besinlerde ve bitkisel margarinlerde bulunurlar.

Tekli doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar, zeytin, fındık, ceviz ve yağları ve bazı yeşil yapraklı besinlerde bulunurlar. Çoklu doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar, bitkisel sıvı yağlarda (ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı gibi ) ve balıkta bulunur.

Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer bir maddedir. Tüm insanların vücudunda kolesterol bulunur, hem vücudumuzda yapılır, hem de dışardan hayvansal besinlerle alınır.

Doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmek kan kolesterol düzeyinin yükselmesini etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu yüzden beslenmenizde doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlere yer vermeliyiz.

KÖTÜ KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNDE BELİRTİLER?

Kötü kolesterol, genellikle sessizce ilerleyen bir durumdur. Hemen hemen hiçbir hastada kolesterol yüksekliği sadece muayeneyle anlaşılmamaktadır. Kötü kolesterolün aşırı yüksek olduğu durumlarda meydana gelebilecek bazı belirtiler şöyle sıralanabilir:

Göz kapakları, eller ve tendonlarda sarı renkli yağ bezeleri
Halsizlik, yorgunluk
Ayak ve bacaklarda uyuşma
Yaraların geç iyileşmesi
Ciltte lekelenmeler
Vücudun bazı yerlerinde morarma
Ciltte solgun görünüm
Bu belirtilerin görülmesi nadir durumlardır. Yüksek kolesterol teşhisi genellikle rutin kan tetkikleriyle konulabilmektedir.

KOLESTEROL NASIL DÜŞER?
Genetik yatkınlık, obezite, sigara ve alkol kullanımı, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, uzun süre kullanılan ilaçlar, ilerleyen yaş, diyabet,geçirilmiş karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi sebeplerle meydana gelen yüksek kolesterol yaşam boyu sürecek bir beslenme ve egzersiz programı ile dengede tutulabilir, kolesterolün meydana getirdiği sorunlardan korunabilirsiniz. Beslenme ve egzersizlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile kolesterol seviyesi azaltılabilir.

KOLESTEROL KALP KRİZİNE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR
Yüksek kolesterol, arterlerin duvarlarında (ateroskleroz) tehlikeli bir kolesterol ve diğer birikintilere neden olabilir. Buradaki birikintiler (plaklar) atardamarlardaki kan akışını azaltabilir, bu durum da göğüs ağrısı, kalp krizi ve inmeye neden olabilir. Yüksek kolesterol seviyesi; kalp hastalığı, inme ve periferik arter hastalığı için risk faktörlerinden biridir.

FAZLA KİLO KOLESTEROLÜ YÜKSELTİYOR
Kolesterolün yükselme sebepleri de sık sorulan sorular arasındadır. Bu durum şöyle açıklanabilir. Karaciğer, kolesterol üreten bir organdır. Ancak bunun üzerine yiyeceklerden de kolesterol alınmaktadır. Eğer bir kişi sağlıksız, yağ oranı yüksek olan gıdaları çok fazla tüketirse kolesterolünün yükselmesine neden olur. Ayrıca aşırı kilolu olmak, egzersiz yapmayıp hareketsiz yaşamak da kolesterol seviyesini artırabilir. Kanda LDL’nin yüksek olması hasta için risktir ve kalp-damar hastalıkları için risk faktörüdür. HDL’nin de düşük olması riskli bir durumdur. Zira bu riske sahip hastalarda kalp krizi, felç, damar tıkanması gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha fazladır.

MEDİKAL TEDAVİ İLE BİRLİKTE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİ
Kolesterol yüksekliği tedavisi mutlaka yaşam şartlarındaki değişiklikle birlikte olmalıdır. İlaç tedavisi tek başına yeterli gelmemektedir. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar. Bununla birlikte alınan gıdalar yağ dokusu olarak vücutta depolanır. Bir de kişinin genetik olarak yatkınlığı varsa sağlıklı beslenme bile kötü kolesterolü düşürmeye yetmeyebilir. Yani kolesterol tedavisinde ilaçla birlikte dengeli beslenme düzeni ve egzersizin hayata entegre edilmesi önemlidir.



Yenilmesi Sakıncalı Besinler
 Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe,dil v.b),
 Kabuklu deniz hayvanları ( karides, midye, kalamar v.b),
 Tam yağlı etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ve hindi derisi,
 Yağlı gıdalar ( kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar),
 Yağda kızartma ve kavurmalar,
 İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar,
 Alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlar
 Tereyağı, kuyruk yağı, içyağı, margarin yağı,
 Çorba ve diğer yemeklerinizde lezzet verici olarak kullandığınız et suyu veya tavuk suyu,
 Tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler.

Hayata Geçir
Yağlar
 Günlük yağ gereksiniminizi, zeytinyağı (yerine fındık yağı) ile birlikte mısırözü yağını ( veya yerine soya veya ayçiçek yağı) eşit oranda karıştırıp yemeklerde ve salatalarda bu yağ karışımını kullanarak karşılayınız.
 Günde 1 avuc yağlı tohumlardan tüketin. Ancak yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi kan kolesterol oranını düşürmez. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketmeniz yeterli olacaktır.
 1 tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edebilirsiniz.
 Besinlerde bulunan ve görünmeyen doymuş yağları azaltmak için et, süt, peynir ve yoğurdu az yağlı veya yağsız tercih ediniz.

Et grubu Besinler ( kırmızı et, kümes hayvanları eti ve balık )
 Kırmızı et kötü besin ve hiç yenilmesin, beyaz et iyi ve istenildiği kadar yenilebilir gibi düşünceler olabilir, bu düşünceler tamamen yanlıştır. Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalardır. Bu grup besinler belirli miktarlarda kolesterol içerirler. 100 gr orta yağlı bir balığın yaklaşık 85 mg , 100 gr derisiz tavuk etinin 80mg ve 100 gr dana etinin 90 mg kolesterol içerdiği unutulmamalıdır. Beyaz et tercih edilebilir, ancak ölçülü tüketilmesi gereklidir. Önemli olan bu besinlerin ne sıklıkla ve ne miktarda yenildiğidir. Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için yağsız kırmızı eti haftada 1-2 kez olmak üzere yaklaşık 100 gr tüketmenizi öneriyoruz.

Posalı Besinler ( Sebze, meyve, bakliyatlar)
 Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına denir. Posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur.
 Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini artırınız. Bunun için;
 Meyve, sebze ve salata tüketimini artırınız,
 Beyaz ekmek yerine kepekli , çavdar veya yulaf ekmeği tercih ediniz,
 Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketiniz,
 Meyve suları yerine meyvenin kendisini yiyiniz,
 Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih ediniz,
 Aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmenizde haftada 2-3 kez yer veriniz.

Tatlılar
 Tatlı tüketmek istediğinizde ağır hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlıları haftada 1-2 gün tercih ediniz.
 Kilo fazlanız varsa sofra şekerini kullanmayınız, içeceklerinizi şekersiz veya tatlandırıcılı tercih ediniz.

Yumurta
 Haftada 3 kez haşlanmış 1 tam yumurtanın 1 kibrit kutusu beyaz peynir yerine yenmesi yararlıdır,
 Yumurtayı haşlanmış, yağsız tavada omlet veya bol sebzeli menemen şeklinde yiyebilirsiniz.
 Dikkat etmeniz gereken o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta tüketmeyiniz.


Beslenme Alışkanlığı
 Güne yayarak 8-10 su bardağı suyu mutlaka içiniz, susamadan da su içiniz.
 Alış verişlerinizde etiket okuma alışkanlığı kazanın ve içeriğini bilmediğiniz yiyecekleri almaz iken yağ oranı düşük yiyecekleri tercih ediniz,
 Dışarıda yemek yeme alışkanlığınız var veya çok sık seyahat etmek zorunda iseniz mönüdeki yağ oranı en düşük olan (salata, ızgara.. .) yiyecekleri tercih ediniz,


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolesterol Düşürücü Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşegül ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşegül ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Ayşegül ÖZCAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül ÖZCAN'ın Makaleleri
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
► Kanserde Tedavi & Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kanserde Tedavi & Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kolesterol Düşürücü Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:59
Top