2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvenli Bağlanma Aşk İlişkisinde Neden Önem Taşır?
MAKALE #22210 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Mart 2021 | 1,087 Okuyucu
Hayatımızın ilk dakikaları, ilk saatleri veya haftalarında şekillenmeye başlayan bağlanma, ilk olarak annemizle kurduğumuz ilişki ile başlar. Dünyaya gözlerinizi açtığınız o ilk dakikaları düşünün. Bir bebek olarak ne kadar muhtaç, ne kadar savunmasızsınız. Bu nedenle bir bebeğin en çok ihtiyacı olan duygu, güven duygusudur. Bir bebek için ihtiyaçları anne (veya ona bakım veren kişi) tarafından farkediliyor ve hemen giderilmeye çalışılıyorsa, bu çocuk dünyanın güvenli, tehlikeli bir ortam olmadığını öğrenmeye başlar. Bir bebeğin güvenli bağlanmasını etkileyen anne davranışları;
-ona ihtiyacımız olduğunda ulaşabileceğimiz,
-ihtiyacımızın karşılanacağını ve duygularımızın anlaşılacağını bilmemiz,
-bize hoş ve sevgi dolu bir tepki vereceğini bilmemizdir.
Tüm bunlar olduğunda kendimizi güvende hisseder ve anne tarafından temsil edilen dış dünyaya güvenli bağlanmaya başlarız. Anne ve bebek arasında bir nevi görünmez bir yapışkan görevi gören bağlanma, bebeğin zihninde önemli olduğu, yalnız olmayıp desteklendiği algısı yaratır. Bu algıyla yetişen bir kişi de sonraki yaşamında daha hem iş hayatında hem de ikili ilişkilerde daha başarılı olur. Çünkü zihni ‘istenmediğine, sevilmediğine, desteklenmediğine’ dair olumsuz düşüncelerle meşgul değildir. Güvenli bağlanma bize dünyayı keşfetmek ve başka işlerle ilgilenmek için ‘sağlam bir zemin’ hazırlar. Bu güvenli zemin çocuğun ayaklarının altında hissedilmiyorsa, kendine ve dünyaya yeterince güvenemeyecek, inisiyatif alamayacak, hareket alanı kısıtlanacak ve özellikle ikili ilişkilerde problem yaşama olasılığı artacaktır.
Bizler genellikle, yaşamımızın ilk yıllarında bize bakım veren kişinin tarzına uygun şekilde bize hissettiren kişilerle romantik anlamda bağ kurma eğiliminde oluruz. Çünkü olumsuz bile olsa bildiğimiz yol en güvenli yol gibi gelir zihnimize. Çocukluğumuzda bize karşı yapılan olumlu veya olumsuz muameleye benzer şekilde bize muamele eden kişileri seçme ve onlara bağlanma ihtimalimiz yüksektir. Bunu bir nevi ‘yeniden sahneleme’ olarak düşünebiliriz. Zihnimiz uzun süre maruz kaldığı şeyi gelecek yaşantısında tekrar tekrar yeniden sahneleyebilir.
Eğer bebekken annemizle kurduğumuz bağlanma ilişkisi güvenliyse- yani her ihtiyacımız olduğunda annemiz bunu hemen fark edip karşılamışsa, duygularımız anlayıp empati kurmuş ve bizi desteklemişse, bizi korumak için tutarlı ve müdahaleci olmayan sınırlar koymuş , bizim kendimizi ve dış dünyayı keşfetmemize olanak sağlamış ve bize çoğunlukla sevgi dolu yaklaşmışsa- o zaman bize kendimizi iyi ve değerli hissettiren, ihtiyaçlarımızı gören ve duyan, acı vermeyen, bize karşı sevgi ve saygı dolu bir partner seçme ihtimalimiz çok yüksektir. Ancak bu bağlanma döneminde annemiz fiziksel ve duygusal olarak yeterince bizim bakımımızı üstlenememiş, ihtiyacımız olduğunda bunu karşılayamamış, çok depresif, sinirli, tutarsız duygulanımı olan bir tarz sergiliyorsa o zaman, benzer şekilde aşk ilişkisinde de bunu paternleri bize hissettiren kişileri seçme olasılığımız daha yüksek. Yani bizi değersiz hissettiren, acı veren, ağlatıp mutsuz eden, duygusal veya fiziksel ihtiyaçlarımızı hiçe sayan, bizi aldatan, şiddet uygulayan partnerler seçebiliriz.
Peki ya geçmişse bin bir türlü sebepten annemizle yeterince güvenli bağ kuramamışsak, bu ömür boyu devam edecek mi? HAYIR! Bağlanma ilk olarak anne ile gerçekleşse de neyse ki destekleyici olarak çevremizde babamız, büyükanne-babamız, bakıcımız, öğretmenlerimiz var. Eğer annemizle yeterince sağlıklı bir bağlanma gerçekleştiremeyip ruhsal olarak biz yara aldıysak bunu telafi edecek kişilerle daha güvenli bağlar kurmamız mümkün. Ve hayatımızın sonraki yıllarında anne figürleri, eşler,partnerler, terapistler, arkadaşlar aracılığıyla, bebekken tam olarak alamadığımız ruhsal doyumu almamız mümkün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güvenli Bağlanma Aşk İlişkisinde Neden Önem Taşır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Begüm SAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Yazıları
► Güvenli Bağlanma Psk.Sonnur KÜKÜRT
► Güvenli Bağlanma ve Oyunun Etkisi Psk.Işıl UĞUR GÜNAK
► Güvenli Bağlanma İstikrarlı Evlilik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Güvenli Bağlanma Aşk İlişkisinde Neden Önem Taşır?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Sadakatsizlik Nisan 2021
► Hayır Diyememek Mart 2021
◊ Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:55
Top