2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Destek Almak İçin En Doğru Zamanı Nasıl Anlayabilirim?
MAKALE #22211 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Mart 2021 | 1,217 Okuyucu
Psikolojik destek almak, psikoterapi sürecine başlamaya karar vermek pek de kolay olmayan bir şeydir. İlk olarak bir uzman arayışına girilir, referanslar alınır. Kafada belki bir sürü soru işareti… ‘Doğru mu yapıyorum? Doğru bir zamanda mı desteğe başvuruyorum? Yoksa daha da beklemeli miyim? Belki bir süre beklersem kendimi daha iyi hissederim.’ düşünceleri döner de döner akılda.
Öyle haklısınız ki.. Sizi öyle iyi anlıyorum ki.. Öyle kolay mı bir insanın kendi ruhunu bir başkasına açması.. En gizli en mahrem ruhsal parçalarını anlatması.. Ama ya beklemek bir zaman kaybıysa? Ya işler daha iyiye gitmek yerine sarpa sararsa?
İşte bu nedenle ‘Ne zaman psikolojik destek alınmalı, doğru zamanı nasıl anlarız? Bir sorunu psikolojik rahatsızlık haline getiren kriterler neler?’ gelin biraz bunları konuşalım.
1- Öncelikle sorununuzun tanımlanması önemli. Problem olarak gördüğünüz ve sizi rahatsız eden şey nedir? Bu sorunun hayatınız üzerindeki davranışsal ve duygusal etkileri neler? Mesela davranışlarınızı ve duygularını nasıl etkiliyor? Sizi daha sinirli, daha çökkün veya çok fazla aşırı enerjik biri mi yapıyor? Sürekli konuşmanıza mı yoksa çok fazla kendinize dönmenize mi neden oluyor?
2- Bu durum ne zaman başladı? Ne kadar zamandır sizi rahatsız ediyor? Ne sıklıkla sizi rahatsız ediyor? oFarklı psikolojik rahatsızlıklar için farklı zaman kriterleri mevcut. Örneğin; depresyon için 15 gün sorun sürekli yaşanırken, panik bozukluk için 1 ay belirtilerin sıklıkla yaşanması beklenir.
3- Bu durum yaşanmaya başladığından beri üstesinden gelmek için neler yaptınız? Yani baş etme mekanizmalarınız neler? Kendi kendinize telkini mi seçtiniz? Arkadaş, aile gibi sosyal desteğe mi başvurdunuz? Spora mı başladınız? Yani bu durum baş etme gücünüzü ne kadar aştı? 0-10 arasında puanlayın.
4- Günlük hayatta karşılaştığımız her sorun psikolojik bir sorunu işaret etmez. Ancak yaşanılan sorun veya sorunlar günlük yaşamı kalitemizi (uykumuzu, iştahımızı, ilişkilerimizi) bozmaya başlamışsa burada ruhsal yapımız kırmızı alarm veriyor diyebilir. Karşılaştığımız durumun günlük hayatımıza etkisi en temel kriterlerdendir. Herbirimiz gün içinde ufak tefek sorunlar yaşayıp üstesinden geliyoruz. Ama bir durumun psikolojik rahatsızlık olması için, sürekli olması ve günlük hayatımızı etkiliyor olması gerekir. Bu etkileri söyle sıralayabiliriz:
5- Fiziksel durum:
-En temel kriterlerden biri uyku kalitesidir. Uyku düzeninizde bir değişim oldu mu? Çok uyuma, az uyuma, sık sık uyuma, sık sık kabuslar görme, bir kez uyanıp bir daha dalamama gibi.
-Diğer önemli konu iştah. İştahta bir artış veya azalma oldu mu?
-Enerji düzeyinizde bir değişim var mı? Aşırı hareketlenme veya sürekli yorgunluk, çökkünlük gibi.
Tüm bunlarda uzun süredir ve sürekli şekilde değişim varsa yine bir sinyal alıyorsunuz demektir.
6- Diğer önemli konulardan bir tanesi duygular. Bahsedilen durum duygularınızı ne şekilde etkiliyor? Sizi daha duygusal veya daha donuk biri mi yapıyor? Duygularınızın şiddeti nasıl? Bir olaya aşırı ve mantıksız tepkiler veriyorsanız yine sinyaller sizin için yanıyor olabilir.
7- Son olarak ikili ilişkilerdeki (eş, partner, çocuk, anne-baba, kardeş, arkadaş, patron, vb.) etkileri neler? Günlük yaşamınızdaki insanlarla ilişkilerinizde kaoslar çıkmaya başladıysa ve yönetmekte zorlanıyorsanız, kendinizi anlaşılmıyor, kimseyle iletişim kuramıyor gibi hissediyor ve birilerinden sürekli ‘ Bir uzmana görünsen iyi olur.’ yorumları alıyorsanız yine bir sinyal size doğru yanmakta olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Destek Almak İçin En Doğru Zamanı Nasıl Anlayabilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Begüm SAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Destek Almak İçin En Doğru Zamanı Nasıl Anlayabilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Sadakatsizlik Nisan 2021
► Hayır Diyememek Mart 2021
◊ Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:14
Top