2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Bir İlişkinin Göstergeleri
MAKALE #22227 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Mart 2021 | 1,488 Okuyucu
“Doğru kişiyi buldum mu?” “Bu ilişki benim için doğru mu?” “Uygun bir seçim yapabiliyor muyum?” “İyi bir ilişkide olduğumu nasıl anlarım?”

Tüm bu sorular pek çok kişinin sorduğu sorulardır. Yeni bir ilişkiye adım atan kişilerden uzun ilişkisi olanlara kadar bu tür sorgulamalar sıklıkla yapılmaktadır. Bu soruların aslında tek ve herkes için geçerli bir cevabı yoktur. İlişki içinde bulunan kişilerin düşünceleri, beklentileri, tavırları ve tutumları ilişkinin gidişatı konusunda belirleyici olmaktadır.

Doğru ilişkinin genel geçer bir tanımı veya açıklaması yoktur.

Örneğin;
“Doğru bir ilişki, ilişki içindeki kişilere ne tür olanaklar sağlamalıdır?”

Bu sorunun cevabı tamamen sübjektiftir. Ancak yine de pek çok ilişkinin iyi gittiğini gösteren bazı işaretler de vardır. Doğru ilişkinin tanımına dair detaylar herkese göre değişse de bazı genel göstergeler size içinde bulunduğunuz ilişkinin uygunluğuna dair fikir verebilir.

Peki doğru bir ilişki içinde olduğunuzun göstergeleri nelerdir?

1. Olabildiğince net, oyunsuz ilişki…

Çoğu zaman ilişkilerimizi olması gerekenden daha zor hale getirebiliyoruz. Açık ve net olmamayı tercih etmek ilişkinin doğallığını yıpratabiliyor. Duyguların açıkça ifade edilmemesi, dürüstlüğün azalması, güvensizliğin ilişkinin temeli olması, kıskançlığın alışkanlık haline gelmesi aslında partnerlerin her ikisine de duygusal açıdan zorluk yaşatıyor. Sorunları çözmeye çalışmak yerine üzerini kapatmak, yok saymak, kaçmak doğru bir ilişkinin ne olmadığına dair özelliklerdir. Bunun yerine, sorunlarla yüzleşmek ve açıkça iletişim kurarak çözmeye çalışmak sağlıklı bir ilişkide olması gerekenlerdir. Eğer size açık olunmadığını hissediyorsanız o zaman bu durumu da açık bir iletişimle çözmeye çalışmak, konuşmak ve bazı sınırlar belirlemek önem taşır. İlişkisel anlamda çeşitli oyunlar oynamadan, planlar kurmadan bir ilişkiyi tüm doğallığıyla deneyimleyebiliyorsanız bu sizin doğru bir ilişki içinde olduğunuzun göstergesi olabilir.

2. Herkesin aynı sayfada olduğu ilişki…

Beklentilerinizi aktarmadığınız takdirde, partneriniz yaşadığınız herhangi bir hayal kırıklığını muhtemelen anlayamayacaktır. Örneğin kararlı ve düzenli bir ilişki istediğiniz konusunda net değilseniz, ileriye dönük olarak varsayılacak olan da budur. Sonuç olarak, en başından ya da en azından ne istediğinizi bildiğiniz andan itibaren dürüst olmanız gerekir. Çalılıkların etrafından dolaşmayın. Birisi net olduğunuz ve sınırlar koyduğunuz için korkar ve kaçarsa, o kişi sizin için zaten doğru değildir.

3. Şeffaf iletişim kurulabilen ilişki..

Yeter ki ilişki devam etsin mantığı ile ilerleyip hiçbir yere varmamaktansa konuşmak ve gerçek duyguları paylaşmak çok daha iyidir. Bu nedenle gerçekten söylemek istediklerinizi söyleyin. Söyledikleriniz niyetinizi yansıtsın. Hayatınızdaki önemli kişilerin zihninizi okumasını beklemeyin. Önemli olabilecek bir konunun üzerini susarak örtmeyin. Savunmadan dinleyin.
İletişim bir ilişkinin sadece önemli bir parçası değil, ilişkinin kendisidir.
İlişkiler genellikle güven veya bağlılık sorunları ve hepsinden önemlisi iletişim sorunları nedeniyle başarısız olur. Bu yüzden beklentileriniz konusunda net olun ve her zaman açık iletişim kurmayı tercih edin.


4. Samimiyetin açıkça görüldüğü ilişki...


İlişkinizde karşı tarafa gösterdiğiniz günlük tavır ve tutumlar, ilişkinize verdiğiniz önemin yansıması olmalıdır. Söylediklerinizi ancak davranışlarınızla onayladığınız takdirde sahici olabilirsiniz. Sevdiklerinize değer verdiğinizi sözel değil, davranışsal olarak göstermek çok şey ifade eder. Binlerce kez "benim için çok değerlisin" diyebilirsiniz ancak bu söylediğinizin doğru olduğunu davranışlarınızla kanıtlayamıyorsanız samimi olamazsınız. Gösteremezseniz, sözleriniz samimi değildir. Bu kadar basit. Sonuç olarak içinde samimiyeti barındırmayan bir ilişkinin de doğru bir ilişki olduğundan söz etmek pek mümkün değildir.

5. Mükemmeliyetçilik beklentilerinin olmadığı ilişki…


Gerçek olan herhangi bir ilişki zaten mükemmel olmayacaktır. İlişki halinde olduğunuz kişi kendi içinde mükemmel olmasa da sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Karşı taraftan her şeyi doğru ve iyi yapmasını, hatasız olmasını beklemek en fazla sizi hayal kırıklığına uğratır. Sevdiğiniz insanların belirli bir şekilde olmasını beklemeyi bıraktığınızda, onları oldukları gibi sevmeye ve takdir etmeye başlayabilirsiniz. Her ilişkinin kendi sorunları olduğunu hatırlamak önemlidir. Ancak sorunları açıkça çözmek için gönüllü olmak ilişkinizi olduğundan daha iyi bir yere taşıyacak, partnerinizle olan bağlarınızı güçlendirecektir.

Kişileri değil ancak ilişkiyi mükemmel yapan şey, en zor zamanlarda bile başka bir yerde olmak istememenizdir.

6. Dürüstlük, cesaret ve mevcudiyetin önemsendiği ilişki…

Kendinizi dürüstçe ifade etmeye cesaret etmek, uzun vadede açık ve şeffaf bir ilişki yaratır. Eğer zihniniz doluysa ve dinlenmeye ihtiyacınız varsa söylemek, dinliyormuş gibi yapmamak gerekir. Karşınızdaki kişi ile birlikte olduğunuz zamanlarda bedenen ve ruhen gerçekten orada olmak önemlidir.
İlişkinizde samimi bir bağ kurmak ilişkiyi tamamıyla deneyimlemenize olanak tanır. Çevrenize inşa ettiğiniz duygusal tuğla duvarları yıkmak, kendinizi değil ilişkinizi çevreleyen sağlam ve samimi bir yapıyı birlikte inşa etmenizi sağlar.

7. Özgürlük ve aidiyet duygularının sağlıklı bir karışımı olan ilişki…

Kimseyi kendinizi sevmeye zorlayamayacağımızı unutmayın. Ayrılmak isteyen birine kalması için ısrarcı olmayın. Aynı şekilde, kendinizi de asla bir ilişkiye hapsolmuş hissetmemelisiniz. Aslında, ilişki içinde herhangi biri kapana kısılmış hissederse, ilişki gerçekte var olmaz. Çünkü doğru ilişkiler, özgürlük ve aidiyet duygularının sağlıklı bir karışımından ibarettir.
İlişkiler ayrıca sağlam bir ekip çalışması temeli üzerine kurulur. Mutlu bir ilişki, kişisel mutluluğun en büyük araçlarından biridir. İki kişinin birbirine karşı taraf olmadığı, tam bir daire olduğu ilişki modelini ele alalım. Gerçekten tam bir daire düşünün. İlişkinin gücü, bu dairede bulunan iki üyenin gücüne bağlıdır. Uzun vadede her bir üyenin gücü ilişkinin kalitesine bağlı olarak artar veya azalır.

Unutulmaması gereken bir diğer konu da ilişkilerde nadiren sabit bir denge kurulabildiğidir. Her zaman fedakârlık, önem, değer, ilgi ve dikkatinizi partnerinizle eşit biçimde bölemeyebilirsiniz. Bu denge zamana ve duruma göre değişiklik gösterebilir. Ruhsal iyi oluş halinizi olumsuz etkilemediği sürece ilişkinin dengesindeki dalgalanma oldukça doğal karşılanmalıdır.
Sağlıklı ilişkiler, mantık çerçevesinde gerektiğinde birbirleri için yeni düzenlemeler yapmaya istekli olan kişilerden oluşur. İki kişiden biri yardım edemeyip kendinden biraz daha az verdiğinde diğer kişinin gönüllü olarak daha fazlasını verebildiği bir danstır.

8. Kişisel gelişimin önemsendiği ve takdir edildiği ilişki…

Doğru ilişki, kendinizi tamamen unutup diğerinin yaşamına endekslenebileceğiniz birini bulmakla ilgili değil; kendinizi bulma yolculuğunuzda sizi destekleyebilecek biriyle olmaktır. Bir kişiyle duygusal bir bağlantı kurduğunuzda, bu kişi kendinizi en iyi halinize getirmenize yardımcı olur. Birlikte zaman geçiren ve birbirinin büyümesini besleyen iki kişi zamanla en iyi benliğine ulaşır.

9. Kararların ilişki dışındaki kişiler tarafından yönetilmediği ilişki…

Yetişkinlik yıllarında kurulan ilişkilerde, karar verme mercii ilişkinin içinde olanlar olmalıdır. Bu nedenle, ilişkilerinizi sizin yerinize dışarıdan başkalarının yürütmesine izin vermeyin. Neredeyse hepimizin hayatında çok önemsediği insanlar vardır. Ancak bu kişiler yetişkin olan size “ebeveynlik” yapmamalıdır. Bir ilişkinin sizin için uygun olup olmadığına karar vermek yalnızca sizin görevinizdir. Başkalarının sizin için ne istediğini bu kadar önemsemeyi bırakmalı ve gerçekten kendiniz için karar vermeye başlamalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Bir İlişkinin Göstergeleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► İlişkinin Evreleri Psk.Halil GÜNGÖR
► İlişkinin Kaderini Yazmak Dr.Psk.Erdal USLUER
► Aile ve İlişkinin Gelişim Basamakları Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Doğru Bir İlişkinin Göstergeleri' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:01
Top