2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres Yönetimi
MAKALE #22259 © Yazan Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU | Yayın Nisan 2021 | 1,581 Okuyucu
İş ve evden kaynaklanan stres ile ilgili yapacak hiçbir şey yok gibi görünse de aslında stres kontrol edilebilir.

Stres Yönetimi

İş , ev ve diğer durumlardan kaynaklanan stres ile ilgili yapacak hiçbir şey yok gibi görünse de aslında stresi kontrol etmek ve rahatlamak için birçok yol var.

Stres Nedir?

Stres, herhangi bir tür değişikliğin neden olduğu fiziksel, duygusal veya psikolojik gerginliktir. Stres, vücudun dikkat ve aksiyon gerektiren herhangi olaya verdiği cevaptır. Her insan farklı derecede stresi deneyimler. Kişinin strese verdiği tepki iyi olma(well-being) durumu üzerinde büyük farklılıklara yol açıyor. Bazı durumlarda stresi yönetmenin en iyi yolu stres içeren durumları değiştirmektir. Ayrıca, diğer etkili yöntem ise, strese karşı verilen duruma bağlı reaksiyonları değiştirmektir. Stresin mental ve fiziksel sağlığımızı nasıl etkilediği hakkında açık anlaşılır yaklaşımlar geliştirmek çok önemlidir.

Stres Belirtileri

Değişken duygu durum hali
Avuç içi terlemesi
Cinsel dürtünün azalması
İshal
Uyku güçlüğü
Sindirim problemleri
Baş dönmesi
Endişeli hissetme
Sıklıkla hastalanma durumu
Diş gıcırdatma
şiddetli baş ağrısı
Düşük enerji
Kas gerginliği, özellikle boyun ve omuzlarda
Fiziksel ağrılar
Hızlı kalp atışları ve titreme
Stresi Saptamak

Stresin veya stres kaynaklarının saptanması genellikle kolay değil, ancak çok fazla baskı deneyimlenen durumlar ve işaretler belirlenebilir. Bazen stres açık kaynaklı iş, okul, aile ve arkadaş kaynaklı gibi... Bazen de stres daha saklı ve sinsi bir şekilde gelişebilir.

Psikolojik işaretler: konsantrasyon zorluğu, endişe, kaygı ve hatırlamakta güçlük çekme

Duygusal işaretler: öfkeli olmak, sinirlilik, karamsarlık veya hayal kırıklığına uğramış hissetme

Fiziksel işaretler: yüksek tansiyon, kilo değişiklikleri, sürekli hastalanmak ,libido ve adet döngüsünde değişiklikler

Davranışsal işaretler: Öz-bakım eksikliği, eğlenceli aktivitelere zaman ayırmama, madde ve alkol kullanımını baş etme mekanizması olarak kullanma.

Stres Nedenleri

Hayatta strese neden olan birçok farklı olgu vardır. Bazıları stres içeren ana kaynaklar; iş, finansal işler, ilişkiler, ebeveynlik ve günlük rahatsızlıklar.

Stres vücudu tetikleyerek algılanmış tehdit ve tehlike yaratarak Savaş ya da kaç durumuna neden olur. Bu reaksiyon esnasında adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları salgılanır. Bu tür hormonal değişiklikler kalp atışlarının hızlanmasına, sindirim yavaşlamasına, kan pıhtılaşması, ve çeşitli otonom sinir sistemi fonksiyonlarını etkiler. Algılanmış tehlike geçtiği vakit, vücudun rahatlama cevabı sistemi aracılığıyla vücut normale döner. Ancak, bazı durumlarda kronik stres gibi rahatlama cevabı yeterli derecede meydana gelmez ve savaş ya da kaç durumu sabit kalarak vücuda ciddi zarar verebilir.

Stresin Çeşitleri

Akut Stres: Kısa süreli tip olarak pozitif veya daha üzüntülü durum; Bu tip stres sıklıkla günlük hayatta karşılaşılır.
Kronik Stres: kronik stres daha çok hiç bitmeyen ve kaçınılamaz, kötü evlilik veya aşırı finansal işler gibi; Ayrıca kronik stres travmatik deneyimlerden ve çocukluk travmalardan da kaynaklanabilir.
Epizodik Stres: çok sık akut strese maruz kalarak yaşamı düzensiz hale çevirerek aralıklarla sık sık yaşanılan deneyimdir.
Eustres: Eustres iyi stres yani eğlenceli ve heyecan vericidir. Genellikle kişiyi, enerjik tutan pozitif stres olarak bilinir. Genellikle adrenalin hormonu ile ilişkilendirilir.
Stresin Hayat Üzerindeki Etkisi

İlişki, finansal veya hayat koşulları üzerinden hissedilen stres aynı zamanda fiziksel problemlere neden olur. Sağlık problemleri, yüksek tansiyon veya diyabet gibi rahatsızlıklar stres düzeyini ve mental sağlığı etkiler. Aşırı strese maruz kalındığı zaman otomatik olarak vücut reaksiyon verir.

Stres ayrıca duygusal bir araçtır. Bazı stres durumları aşırı kaygı, hayal kırıklığı, tükenmişlik hissi, kaygı bozuklukları ve depresyon hisleri üretebilir.

Stres duygu durumunun etkilediği durumlar

Diyabet
Saç dökülmesi
Kalp hastalıkları
Hipertiroidizm
Cinsel bozukluklar
ülser
Stres Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılan araştırmalara göre stres için ayrı bir teşhis ve terapi metodu yoktur. Stres tedavisi durumsal değişikliklere bağlı olarak, stresle baş etme becerileri,uygulamalı rahatlama teknikleri ve kronik strese neden olan belirtileri ve durumları tedavi ederek gerçekleştirilir.

Psikoterapi

Bazı terapi formları Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT), Stres odaklı farkındalık terapisi gibi stresi azaltma açısından oldukça etkilidir. Özellikle, Bilişsel Davranışçı Terapi kişinin negatif modellerini belirleyerek olumlama yoluyla değiştirir.

İlaç kullanımı

Bazı reçeteli ilaçlar stresten kaynaklanan spesifik semptomlar üzerinde hedef nokta olarak fayda sağlayabilir. Örneğin; uyku yardımcıları, antidepresanlar, ve kaygı düşürücü ilaçlar.

Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi

Bazı tamamlayıcı stres düşürücü terapi yaklaşımları Yoga, meditasyon, akupunçur, masaj gibi yaklaşımlar stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

Stres kaçınılmaz ama yönetilebilir. Stres faktörünü azaltmak için tükenmişlik işaretlerini belirleyerek üzerine gitmek gerekiyor. Baş etme olarak; Düzenli egzersiz yapmak birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde hayati önem taşır. Öz- bakım pozitif ruh halini sürdürebilmek için önemlidir.

Kendine iyi bakmak; zihin, vücut ve ruh hali için faydalı aktiviteler öğrenmek stres düzeyini düşürür.

Stres Hakkında Bir Doktorla Ne zaman Konuşmalı?

Eğer illegal ve Alkol savunma mekanizması olarak kullanılıyorsa, kendine zarar verme düşünceleri bunaltıcı bir şekilde artarsa ivedi şekilde zaman kaybetmeden psikolojik ve tıbbi yardım aranmalıdır.

Note: Bazı zamanlar stresli hissetmek doğal ve normaldir. Ancak uzun süreli stres fiziksel, duygusal ve sağlıksız davranışlara yol açıyorsa kesinlikle normal değildir.

Duyuru / Haber / Blog - Mehmet GÖRÜROĞLU (mehmetgoruroglu.com.tr)

Referans: www.psychologytoday.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres Yönetimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet GÖRÜROĞLU Fotoğraf
Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU'nun Makaleleri
► Stres Yönetimi Psk.Zeliha ŞAHİN
► Stres Yönetimi Psk.Çisem UZUN
► Sıvan Kaygısı/ Stres Yönetimi Psk.Dnş.Ferhat BULDUM
► Stres ve Stres Yönetimi Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Stres Yönetimi' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Değersizlik Duygusu Nisan 2021
► Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:13
Top