2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik İlk Yardım Nedir? Nerelerde Kullanılır? Deprem Sonrası Psikolojik İlk Yardım
MAKALE #22282 © Yazan Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN | Yayın Nisan 2021 | 1,703 Okuyucu
Bu yazıda psikolojik ilk yardım kavramından bahsedeceğiz. Bu kavram büyük kriz olaylarından sonra deprem, terör saldırıları, büyük şiddet olayları, doğal afetler ve benzeri olaylardan sonra desteğe ihtiyaç duyan kişilere sağlanan psikolojik bir müdahale şeklidir.


Çok önemli bir kavram. Özellikle ülkemizin deprem kuşağında yer alması, bir depremler Ülkesi olması ve Neredeyse ülkenin her yerinde sık sık deprem olması ve can ve mal kayıplarına yol açmasından dolayı bu kavramın Tüm herkesin öğrenmesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü bu tip kriz anlarında büyük bir panik ve Kaos oluyor. Krizdeki ve desteğe ihtiyaç duyan kişi orada sadece onu birinin dinlemesi Birinin yanında olması bile çok şeyi değiştirebiliyor.


Psikolojik ilk yardım kavramı önemli ve Bunu herkes uygulayabiliyor. Yani nasıl ilk yardım dersini ilkokulda görüyoruz herkes uygulayabiliyor, doktor olmak gerekmiyorsa psikolojik İlk yardımda da yine aynı şekilde psikolog olmak gerekmiyor.

Psikolojik ilk yardım her yerde uygulanabiliyor. Güvenliğini sağladıktan sonra temel ihtiyaçları belirledikten sonra her yerde uygulayabiliyoruz. Gerekli eğitimi almış olan herkes bunu uygulayabiliyor.

Neden insanlar psikolojik ilk yardıma ihtiyaç duyar?

Çünkü herkes krizlerden ve travmalardan aynı oranda etkilenmeyebiliyor ya da bir kriz anından sonra yetkililerinin açıklama yapmasından sonra bile herkes bunu aynı şekilde değerlendirip hayatına devam edemeyebiliyor.

Bunun için bazı kişileri özel olarak dinlemek onlarla ilgilenmek gerekebiliyor bu çok uzun zaman alan normal bir psikoterapi değil daha kısa aralıklarla ama çok etkili bir yöntem. Özellikle kriz anlarından hemen sonra kesinlikle çok etkili.

Ne için psikolojik ilk yardım yapıyoruz?
İlk yardımın temel amacı kişinin kendini güvende hissetmesini sağlamak ve hayatına devam edebilmesine yardımcı olmak. Bazen sadece orada olan ve halden anlayan birinin olması bile kişinin hayatında büyük değişikliklere yol açabilir Bazı olumsuz şeylerin önünü kesebiliyor ve pozitif etkiler yapabiliyor.

Psikolojik ilk yardımın temel prensiplerinden bahsetmek istiyorum;

aslında bu nasıl uygulayacağımız konusunda da bize bilgi veren kısım Öncelikle bir kriz anında üç tane temel prensibimiz var; izlemek, dinlemek ve bağ kurmak.
izleme kısmında ilk önce olay yerine gittiğimizde güvenliği sağlamak gerekiyor hem kendi güvenliğimizi Hem ortamdaki kriz veya afet yaşayan kişilerin güvenliğini sağlamak gerekiyor. Bunun için önce durumu analiz ediyoruz kişi tehlikeli bir yerdeyse işte bir terör saldırısından sonra veya bir depremden sonra kişi şok içinde kendi güvenliğini düşünebilecek durumda olmayabiliyor. Tehlikeli bir yerde veya yanlış bir yerde hala duruyor olabiliyor önce güvenliği sağlıyoruz. Kişi güvenliksiz bir yerdeyse onu güvenli bir ortama geçmesini sağlıyoruz.

Temel ihtiyaçlarını tespit etmeye çalışıyoruz. şu anlamda söylüyorum bunu önce kişinin medikal bir müdahale ihtiyacı var mı? kanaması Varsa bunun durdurması gerekiyor mu? gibi temel ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra gerekli Yönlendirmeleri yapıyoruz ciddi stres tepkileri veren kişileri tespit etmeye çalışıyoruz. izleme kısmını geçtikten sonra dinleme kısmına geçiyoruz.

Dinleme kısmında ise aslında psikolojik ilk yardımın en temel kısımlarından biri. Bir şeyler anlatmasına zorlamadan, sorular sormadan sadece empatik olarak dinliyoruz kendini ifade etmesine duygularını dışa vurmasına izin veriyoruz. burada destekleyici olmak önemli.
Sonrasında korku pişmanlık gibi duygular yaşanması çok normal kişinin bunları ifade etmesini dışa vurmasını orada sağlayabiliyorsak doğru gidiyoruzdur.

İlk yardımda Eğer kişi konuşmak istemiyorsa konuşacak durumda değilse Onun Sadece yanında durmak bile aslında kendini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.

BAĞ kurma kısmına geçiyoruz Burada da kişiye güncel gerçek bilgileri veriyoruz çünkü bu tip durumlarda birçok yanlış haber, söylentiler vesaire olabiliyor burada kişiye doğru bilgileri veriyor ve yine bir ihtiyacı olup olmadığını soruyoruz.
Sosyal yardım almasını sağlayabiliriz burada ailesiyle bir akrabası ile Vesaire görüştürebiliriz.
Bu noktada kritik bir kısım var, yapamayacağımız sözler vermiyoruz, boş vaatlerde bulunmuyoruz. Eğer durum kötüyse her şey güzel iyi olacak vesaire gibi kişinin güvenini zedeleyecek vaatlerde bulunmuyoruz. bu kısım çok önemli.

Kişinin temel ihtiyaçlarını belirlemeye çalışıyoruz. Sosyal destek sağlayabiliriz yakınları ile görüştürebiliriz. Gerçekçi olmayan şeyler söylememek gerekiyor Bu aramızdaki güveni sarsar ve şunu da unutmamak gerekiyor Biz orada Kısa bir süre için bulunuyoruz sonrasında başka kişilerle ilgilenmeye gitme ihtimalimiz var orada onu sürekli takip edeceğiz sürekli yanında olacağımızı söylememek gerekiyor. Problemlerle baş etmesini sağlama konusunda kişiye destek oluyoruz bağ kurma kısmında da bu şekilde ilerliyor.

3 tane temel başlıkta ve herkesin uygulayabileceği metotlarda psikolojik ilk yardım sağlamak mümkün.
Hayatınızda hiç bu durumları yaşamadıysanız size basit şeyler gibi gözükebilir Ama inanın o anda, o Kaos ortamında psikolojik ilk yardımın önemi çok büyük çok şeyi değiştirebilir.

En önemlisi de gelecekte yaşayacağı ruhsal sorunların önünü kesmiş oluyoruz. psikolojik ilk yardımla ilgili benim söyleyebileceğim şeyler bu kadar. Youtube kanalımdaki videomdan alınmış bir yazıdır. Konu ile ilgili fikir veya sorularınız varsa bana iletebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik İlk Yardım Nedir? Nerelerde Kullanılır? Deprem Sonrası Psikolojik İlk Yardım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feyyaz ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN
Batman (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feyyaz ENGİN'in Makaleleri
► Psikolojik Yardım Nedir? Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikolojik İlk Yardım Psk.Damla KANKAYA
► Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Psikolojik İlk Yardım Nedir? Nerelerde Kullanılır? Deprem Sonrası Psikolojik İlk Yardım' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:11
Top