2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sadakatsizlik
MAKALE #22289 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Nisan 2021 | 1,402 Okuyucu
Hiçbir çift birkaç yıl sonra ayrılma düşüncesiyle bir araya gelmez. Hiçbir çift birkaç yıl sonra yol ayrımına gelip vedalaşmak üzere kurmaz hayallerini. Hayaller en başta toz pembedir; bu dünyada kimseye uğramayan bir aşk perisi belki gelip bizim omuzlarımıza konmuştur ve bize kimsenin sahip olamayacağı bir kahraman armağan etmiştir. Masal en başta öyle görkemli başlayabilir ki insanın aklı hayali almaz dünyada böyle cennetten bir köşe olacağına. İnsan hiç olmadığı kadar mutlu olur adeta kanatları varmışçasına uçuşmak ister gökyüzünde. Belki hiç tatmadığı duyguları tadar, hiçbir yemek o zamana kadar böylesine lezzetli gelmemiştir, gökyüzü hiç daha önce o kadar mavi görülmemiştir. Ve AŞK başlar…


Veya sade bir duyguyla kurulmuştur ilişki ya da evlilik. Ayaklar hep yere basmıştır ve güven hep en sadık dostudur bu ilişkinin.. Belki sığınılacak bir liman, belki bir koruyucu görevi vardır bu evliliğin.. Ama gel zaman git zaman bir şeyler değişmiştir. Ne artık ayakları sağlam basan ilişki güven vermektedir ne de ortada toz pembe uçuşan hayaller kalmıştır. Araya belki görülmeyen ama varlığı hissedilen bir şeyler girmiştir. Eski muhabbetler yoktur belki, ev daha sessiz veya tartışmalardan ateş hattıdır. Yani naif duygular yerini yıkıcı, can yakıcı duygulara bırakmıştır. Zaman bir şeyleri alıp götürmüş belki yerine başkalarını getirmiştir. Eğer gelen her ne ise kabullenmek yerine, bu ‘yeni’ ‘dönüşmüş’ duyguya veya duruma alışamayan bireyler, bazen ilişkilerine üçüncü kişi veya kişileri dahil edebilmektedir.



Peki ‘sadakatsizlik’ ve ‘aldatma’ nedir? Bu iki kavram arasında bir fark var mı? Ve bir insan neden aldatır?



Sadakatsizlik; var olan ilişkinin dışında üçüncü kişi veya kişilerle yaşanan fiziksel veya duygusal ilişkinin, var olan ilişkinin gereklilikleri, beklentileri ve standartlarının yok sayılmasıdır.



Aldatma ise; sadakatsizlik sonucu oluşan yalanlar ve dürüst olmayan ifade ve davranışlardır. Sadakatsizlik bir seçim, aldatma bu seçim sonrası ortaya çıkan bir süreçtir.



Peki bir insan neden sadakatsizlik yapar, neden aldatır? Sadakatsizliğin türleri nelerdir?
1- Yeni bir yaşama kapı açan sadakatsizlik
2- Üç bacaklı sadakatsizlik
3- İntikam amacıyla yapılan sadakatsizlik
4- Kendini yeniden fark ettirmek amacıyla yapılan sadakatsizlik
5- Yakın ilişkilerden korkmaya bağlı olarak gelişen sadakatsizlik
6- Fırsatçılık veya deneysel amaç taşıyan sadakatsizlik


Gelin biraz bu türler üzerinde detaylı duralım:


1- Yeni bir yaşama kapı açan sadakatsizlik: Bu tür bir sadakatsizlikte, sadakatsizliği yapan kişi ilişkiye veya evliliğe olan bağını kaybetmiş ancak bunu partnerine söylemekte güçlük çekmektedir. Bu durumda, sözel olarak kendini ifade edip ayrılmak yerine, kendine yeni bir ilişki bularak rahatlama yolunu seçer.


2- Üç bacaklı sadakatsizlik: Bu tür sadakatsizlikte kişi, ne evliliğinden veya ilişkisinden kopmak ne de tüm yatırımını ona yapmak ister. Yani ne kalmak ne de gitmek istemektedir. Evlilikte veya ilişkisinde oluşan yükleri taşımak yerine, kendine yeni bir dayanak bulmuştur. Ancak iki ilişkiden de vazgeçmek istemez ve sorumlulukları nedeniyle evliliğinden çıkamadığını öne sürer. Genelde eşi ve diğer partneri farklı özellikleri olan kişilerdir ve uzun süreli devam eden sadakatsizlik türüdür. Bu durumda partner ilişkiyi bitirir veya açığa çıkartabilir.

3- İntikam amacıyla yapılan sadakatsizlik: Genellikle kısa süreli sadakatsizlik türüdür. Bazen tek gecelik bir ilişki şeklinde olabilir. İlişkide incinen, yaralanan kişi kendine olan saygısını tekrar kazanmak ve hala tercih edilebileceğini kendine kanıtlamak için böyle bir yol izlemiş olabilir. Genelde eşe itiraf edilir ve onun da acı çekmesi hedeflenir.


4- Kendini yeniden fark ettirmek amacıyla yapılan sadakatsizlik: İlişki içinde istediği özeni, sevgi ve ilgiyi göremediğini düşünen partnerin kendini göstermek için yaptığı sadakatsizlik türüdür. Bazen cinsel bir yakınlaşma olmayabilir. Eşini kıskandırma veya öfkelendirme yoluyla kaybedilen ilginin geri kazanılması amaçlanır.


5- Yakın ilişkilerden korkmaya bağlı olarak gelişen sadakatsizlik: Sık tekrarlayan bir doğası vardır. Kişi yakınlık kurmanın verdiği sıcaklığı arzular ama çok yaklaşmak ve ilişkinin beklentilerini karşılamak kendisinde baskı yarattığı için ilişkiden ayrılır. Daha yüzeysel ve haz odaklı ilişkiler arayışına girer ancak terk ettiği partneri tekrar geri kazanma çabası oluşabilir. Kişi bunun farkına varıp kendi içsel süreçlerini iyileştirmedikçe benzer davranış kalıpları tekrarlanır.


6- Fırsatçılık veya deneysel amaç taşıyan sadakatsizlik: Genellikle cinsel meraktan oluşan sadakatsizlik türüdür. Kişi duygusal bir ilişki yaşamaktan ziyade fiziksel bir yakınlaşmayı merak etmektedir.


Sebep her ne olursa olsun, sadakatsizlik kişide ağır yaralar bırakan, kendine, ötekine dış dünyaya olan güvenini sarsan büyük bir kayıp duygusudur. Bu nedenle sadakatsizliğin açtığı yarayı iyileştirmek için, sadakatsizlik travmasının iyi ‘anlamlandırılması’ gerekir. Kişi ancak ondan sonra ilişkide kalmak veya ayrılmak gibi bir kararı daha sağlıklı bir şekilde verebilir.

Referans: Sungur, M.Z. (2013). ‘Sen, Ben ve Aramızdaki Her Şey’,Goa Yayıncılık.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sadakatsizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Begüm SAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Yazıları
► Sadakatsizlik ve Aldatma Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sadakatsizlik' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Hayır Diyememek Mart 2021
◊ Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:51
Top