2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kakaya Sorunsuz Elveda
MAKALE #22339 © Yazan Psk.Tuğçe ŞAHİN | Yayın Mayıs 2021 | 1,126 Okuyucu
Küçük yaştaki çocuklarda zorlandığımız konuların başında; kaka problemleri gelir. Yaşadığı kabızlık nedeniyle poposunda çatlak oluşması ya da çatlak olmasa bile çok acı duymasından dolayı bir daha kakasını rahatça yapamayacağına inandığı için yapmak istememesi ve böylece kendini tekrar kabız hale getirmesinden bahsetmeyeceğim. Bu problemde çocukla çok daha bireysel ve çok daha aile dinamiğine uygun şekilde çalışmak gerek.

Bir diğer kaka sorunu olarak; tuvalet eğitimi sürecine gelindiğinde, kakayı tuvalete yapmak istemediği için tutmak var. Çocuklar; somut bir şekilde mantığını anlamadıkları konularla ilgili hep zorlanırlar. Ve kakanın da yıllarca; bir yere gitmediğine, bezde kaldığına ve hatta vücudunun bir parçası olduğuna inanan çocuk, kakanın gittiği bir yere (tuvalete) onu bırakarak, ondan ayrılmak istemeyebilir. Bu problemi yaşayacak kadar yaşı küçük bir çocuğa; yediklerimiz midemizde sindirilir ve fazlası bağırsak aracılığıyla dışarı atılır. Yani kakamız vücudumuzun bir uzvu değildir diye anlatamayacağımız kesin 😉. Amaaaa her çocuğun yaşına uygun deneylerle somutlaştırma yapmamız da mümkün.

Kakayı tuvalete yapmamak için tutma probleminin en kolay çözümleyicisi oyun hamurudur mesela. Gün içerisinde oyun hamuru ile oynayan hatta buna ek olarak aile ve evi temsil eden oyuncaklarını tuvalete sokma draması yaptıran bir çocuğun önünde kolay kolay hiçbir korku duramaz. Oyun hamuru ile oynamanın ve hemen akabinde oyuncaklara tuvalete kaka yaptırmanın dramatize edilmesinin yanı sıra palydoh dondurma ve çılgın berber setleri de bilinç altı için oldukça yardımcıdır. 2 oyuncakta da hamur, bir kanaldan geçerken sıkışır ama sonra rahatça ve başka formda dışarı çıkar. Vücuda gıdanın girmesi ve bir kanalda (bağırsak) sıkışıp ardından dışarı başka bir formda (kaka) atılması ile birebir aynı mantıktadır bahsettiğim oyun hamuru oyuncakları da.

Tüm bunların yanı sıra, çok küçük yaştan beri hayatınızın her alanına dahil ettiğiniz çocuklarınız aslında kaka ile ilgili olabileceğini düşündükleri tüm tecrübeleri kafalarında otomatik olarak eşleştirir. Örneğin çok küçük yaştan beri ebeveyni ile markete ya da kasaba giden bir çocuk; kıyma makinası ile kaka yapma arasında otomatik bir bağ kurabilir ve yaşadığı somutlaştırma deneyimi sayesinde kaka ile ilgili hiç problem yaşamayabilir. Yine küçük yaştan itibaren ebeveyni ile tuvalete girip, ebeveyni kaka yaptıktan sonra yarım gözle de olsa klozet içinde kakayı görüp sonra da baaayyy diyerek sifonu onun çekmesi de somut bir tecrübe elde etmesi için yeterli olabilir.

Kısa bir örnekle hikayeleştirmeyi evde yapmanıza yardımcı olmak isterim. Burada ben; danışanım olan çocuğun dinozorlara olan ilgisinden dolayı baş kahraman olan bir dinozor aldım. Ancak siz hikayeleştirme yaparken, ana karakteri çocuğunuzun ilgisine göre değiştirin lütfen. Hikayede en önemli nokta; çocuğun bilgi düzeyinin üzerine çıkmaması ve korkutmamasıdır. Ben bu tür hikayeler yazmadan önce aileden çok detaylı bir anamnez alıp, sonrasında çocuğun kaldırabileceği kadar bilgiyi hikayeye katmayı tercih ediyorum. Bu sebeple bu hikayenin sadece bir örnek teşkil ettiğini ve mutlaka kendinize göre düzenlemeniz gerektiğini ve en önemlisi yukarıda söz ettiğim etkinliklerle birlikte yapılırsa daha kısa sürede fayda sağlayacağını unutmayın lütfen.

KAKALİ

Uzak diyarların birinde uzun bir borunun ucunda sevimli mi sevimli, haylaz mı haylaz, hiç doymayan bir dinozor yavrusu yaşarmış. Bu tatlı dinozor yavrusunun adı Kakali imiş. Bütün gün güneşin altında yuvarlanarak oyunlar oynar, gelip geçenlere laf atıp onların kendilerini sevmesi için bekler ve ellerini yalarmış. Akşam olduğunda da çok acıkmış bir şekilde uzun borunun başına gidip yemeğini beklermiş.

Bil bakalım bu tatlı ve doymayan dinozor Kakali ne yermiş?

Sadece ve sadece çocukların popolarından borulara bıraktıkları kakalarını. Evet yanlış duymadın, Kakali; borulardan geçip kendisine gelen çocuk kakalarını yemeye bayılırmış. Aslında sebze ve meyveleri pek sevmezmiş ama çocukların kakalarının içinde ki meyve ve sebze tatlarını çok severmiş. Hatta bazen borunun içinden 'güle güle kaka, afiyet olsun Kakali' diyen çocuk sesleri bile duyar ve çok mutlu olurmuş. Her akşam karnı acıkıp borunun başına geçtiğinde 'umarım bugün yumuşacık ve muzlu kakalar gelir' dermiş. (siz buraya, çocuğun o gün ne yemesini istiyorsanız onu ekleyebilirsiniz. örneğin yumuşacık ve brokolili gibi) O gün gelen kaka yumuşaksa çok mutlu olur ve bütün gece karnı tok ve mutlu bir şekilde uyurmuş.

Ama bazı geceleri çok üzücü bir şey olur ve borudan kaka gelmezmiş. O gece Kakali karnı aç bir şekilde yatmak zorunda kalır ve bütün gece karnının açlık gurultusundan uyuyamazmış. Fakat bu çok nadiren olduğu için (siz burada; çocuk evde değilde başka bir yerde kaka yapmak zorunda kaldığında çok nadir böyle bir şey olduğu için gibi bir şey söyleyebilirsiniz) genelde her gün ‘güle güle kaka, afiyet olsun Kakali’ seslerini duyduğu için, borunun diğer ucunda ona değer veren ve aç yatmasını istemeyen biri olduğunu anlarmış ve çok mutlu olurmuş.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kakaya Sorunsuz Elveda" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tuğçe ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tuğçe ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğçe ŞAHİN Fotoğraf
Psk.Tuğçe ŞAHİN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğçe ŞAHİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kakaya Sorunsuz Elveda' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Aile Psikoloğumuz Nisan 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:18
Top