2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarıya Giden Yol
MAKALE #22343 © Yazan Psk.Müge ADALI | Yayın Mayıs 2021 | 1,545 Okuyucu
Her insan başarılı olma potansiyeliyle doğar. Bazen çevresel bazen içsel (psikolojik) sebeplerle insanlar bu potansiyellerinin farkına varamazlar. Başarı dendiğinde aklımıza sadece akademik başarı geliyor değil mi? Yüksek puanlar, güzel okullar, kariyer hedefleri, müdür olmak ve daha niceleri… Fakat hedefiniz bir dağın tepesine tırmanmak da olabilir eğer tırmanırsanız buna başarı diyebiliriz.

Başarılı olmak için neler gereklidir?

Kendine özgüveni olmayan bir insanın başarılı olması da zordur. Özgüvenimizi belirleyen diğerlerinin bize bakışı değil bizim kendimize bakışımızdır.
Kaygı bulaşıcıdır yani kaygılı birinin yanında bir müddet durursanız kaygısı size de geçer. Özgüven de bulaşıcıdır. Çevrenizde özgüvenli insanlar olursa siz de kendinize güvenmeye başlarsınız.
Düşüncelerimiz bize olumsuzu hatırlatma eğilimdedir. Gardınızı alın ve en başarılı hissettiğiniz ya da kendinize en çok güvendiğiniz anı hatırlayın.
‘’Başarısız olmak diye bir şey yoktur; öğrenme fırsatı vardır.’’ der sevgili Doğan Cüceloğlu. Öğrenme fırsatlarını iyi kullanmak gerekmektedir. Bunu nasıl daha iyi öğrenebilirim demek başarılı olma yolunda emin adımlarla ilerlemenize katkı sağlayacaktır.
Hedefleriniz kontrolünüzdeki şeyler olmalıdır. Hedefiniz yüksek puanlı x okulu değil, hedefiniz ders çalışmak olmalıdır. O zaman derslere istekli bir şekilde çalışır ve hayal kırıklığına uğramazsınız.
Hedefinizin net olması da önemlidir.
Bazı öğrenciler ders çalışırken sıkıldıklarından ve bu yüzden ders çalışamadıklarından söz eder. Sıkıntı gitmek istediğiniz yere ulaşmanızı sağlayan ulaşım aracı gibidir. O olmasa yol alamazsınız ama vakti geldiğinde de yolculuk sona erer.

Başarıya giden yolda önümüze engeller çıkabilir. Gideceğiniz yerin yolu yokuş diye gitmekten vazgeçer misiniz? Engeller çıktığında durum yolun yokuş olmasına benzer bizi zorlar ama gidememe durumu söz konusu değildir.

Engeller karşısındaki insanların tutumları ikiye ayrılır:
…Saydı’cılar: Yol düz olSAYDI gidebilirdim
‘‘İyi mazaretler bulmayı başaranların, başka bir şeyi başardıkları görülmemiştir’’ diyen Benjamin Franklin SAYDI’cıların bakış açısını çok güzel bir biçimde açıklamıştır.
…Rağmenciler: Her şey benimle başlar, benimle yürür, benimle biter.
Yolun yokuş olmasına RAĞMEN gidebildim.
Yani başaramadığınızda mazeret bulmak da başarmak için istek duymak da elimizde.

Başka neler yapabilirsiniz?
Yapamazsın diyen iç sesinizi kısın ya da o sesle inatlaşın ‘‘Gör bak nasıl da yapıp seni haksız çıkaracağım.’’ diyebilirsiniz.
‘’Şu an yaptıklarınız sizi 5 yıl sonra nereye götürecek?’’ diye kendinize sorun.
‘‘Başarısızım ya da yapamam’’ düşüncelerini ‘’Birçok insan başarıyor ben de yapabilirim eksik yanlarımı güçlendirip güzel sonuçlar elde edebilirim’’ düşünceleriyle değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Vazgeçmemek çok önemlidir. Çocuklar yürümeyi öğrenirken birçok kez düşüp kalkarlar ve bu şekilde öğrenirler. ''Düşmek'' de bu yolun bir parçasıdır.

Erteleme davranışı da sıkça görülebilmektedir. Erteleme sebebinizi kendinize sorun. Yapacağınız iş gözünüzde büyüyorsa ufak parçalara bölün.
Bazen bir işi mükemmel yapmak ya da hiç hata yapmamak isteyebilirsiniz. Her zaman mükemmel- hatasız yapmak çok zor ve uğraştırıcıdır. Bu durumdan kurtulmak için hiçbir şey yapmak istememe- erteleme tuzağına düşebilirsiniz.
Erteledikçe yapılacak işler çoğalır ve kaygılı hissetmeye başlayabilirsiniz. Kaygılı hissettikçe de erteleme eğiliminde olabilirsiniz. Kaygılı hissetmenin panzehri harekete geçmektir. Eyleme geçerek erteleme döngüsünü kırabilirsiniz.

Klinik Psikolog Müge Adalı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarıya Giden Yol" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Müge ADALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Müge ADALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Müge ADALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Müge ADALI'nın Yazıları
► Hayatta Başarıya Ulaşmak Psk.Adem OCAK
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
► Vajinismus'a Giden Yol Psk.Şahin UÇAR
► Mutlu Evliliğe Giden Yol Psk.Derya OĞUZ SARIALP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Başarıya Giden Yol' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Neden Öfkeli? Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:49
Top