2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Sıcak Çarpması
MAKALE #22367 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,551 Okuyucu
Köpeğime Sıcak Çarpabilir mi?

Sıcak güneşli bir öğleden sonra hafif kilolu uzun tüylü çoban köpeğiniz ile birlikte yürüyorsunuz. Terliyorsunuz ama yazlık kıyafetlerinizi giydiginiz için kendinizi iyi hissediyorsunuz Ama sonra bakıyorsun köpeğinize ve o pek iyi görünmüyor. Gözleri cam gibi, nefes nefese kalmış ve tasmasını geri çekmeye başlamistir . "Ama o kadar da sıcak değil" diye kendi kendine söyleniyorsun . Peki bu durum köpeğin için de geçerli mi ?
🐾Köpeğiniz sizin yaptığınız gibi terleyemez, sadece burnunda ve ayak pedlerinde ter bezleri vardır. Ve aşırı ısındığında tek çaresi nefes nefese kalmaktır ki bu bazen yeterli değildir. Köpeğiniz vücut ısısını düzenlemekte sorun yaşadığında sıcak çarpması yaşar.

🐾Unutmayın ki vücudunu örten kürkü ve pençelerinin genellikle sıcak betonla doğrudan temas halindedir.

Köpeğimin Sıcak Çarpması Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bir köpeğin normal vücut ısısı 38,5 ila 39,5 derece arasındadır. Bir köpek 41 derecenin üzerine sıcaklığını yükselmesi İç organların zarar görmeye başladığı sıcaklıktır. Sıcaklığın artması ne yazık ki köpeğinizin ölümüne bile neden olabilir. Köpeğiniz ne kadar yüksek sıcaklığa maruz kalırsa ne yazık ki hasar o kadar fazla ve geri donusumu olmayan olabilir.

Köpeklerde dikkat edilmesi gereken sıcak çarpması belirtileri :

▪️Aşırı nefes alıp verme
▪️Aşırı su içmesi
▪️Sırlı gözler
▪️Hiperventilasyon
▪️Tükürük salgısında artış
▪️Soluk veya grimsi kuru diş etleri
▪️Parlak veya koyu kırmızı dil veya diş etleri
▪️Hızlı veya düzensiz nabız
▪️Zayıflık, şaşırtıcı, kafa karışıklığı, dikkatsizlik
▪️Kusma ve / veya ishal
▪️Rektal kanama
▪️Çöküş



NOT: Puglar ve Boxers gibi düz yüzlü ırklar, yaşlı köpekler ve yavru köpekler daha da büyük risk altındadır. Mevcut sağlık koşullarına sahip köpekler sıcaklik artışından daha fazla etkilenirler.

🩺 Aşırı ısınma durmazsa, köpeğinizin nefesi yavaşlar veya durur ve nöbet geçirebilir veya komaya girebilir. Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz hemen harekete geçmeniz gerekir .⛑️

Peki, köpeğinizin sıcak çarpması olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Sıcak çarpması söz konusu olduğunda işler hızlı ilerler, bu yüzden bir problem tespit ettiğiniz anda harekete geçin.

1. Onu Gölgeye Al
Isı bariz bir sorun olduğundan, amaç onu oradan ve doğrudan güneş ışığından uzaklaştırmaktır.

2. Soğuk Su Uygulayın
Daha büyük kan damarlarının olduğu iç uyluklarına ve midesine ve ayak tabanlarına su alın. Musluktan veya hortumdan akan suyu kullanın.

3. Havaya Uçurun
Köpeğinizin soğumasına yardımcı olmak için, üzerine koyduğunuz suyun buharlaştığından emin olmak istersiniz. Onu ıslak bir havlu veya battaniye ile örtmeyin. Suyun buharlaşmasına izin vermek yerine, bu bir sauna etkisi yaratacaktır. Onu bir köpek kulübesi gibi kapalı alanlardan uzak tutun. Bunun yerine, onu bir fan veya klimadan gelen gibi akan havanın yakınında tutun.

4. Devam Etmesini Sağlayın
Köpeğinizi soğurken ayağa kalkmaya veya yavaşça dolaşmaya teşvik edin. Soğutulmuş kanının vücudunda dolaşmasını istiyorsunuz.

5. Ona Küçük Miktarlarda ılık su verin.
Suyu çok hızlı ve fazla yutarsa , kusma veya şişkinlik meydana gelebilir.
Su istemiyorsa ona tavuk veya et suyu verin. Asla insan performansı içeceği vermeyin.

6. Onu Veteriner Hekime götürün.
Köpeğiniz soğumaya başladığında, onu hemen veterinere götürün. Köpeğinizi çok uzun süre soğutmaya devam etmek istemezsiniz yoksa hipotermi oluşacaktır.



🩺 Köpeğiniz iyi görünse bile, bir veteriner muayenesine ihtiyacı olacaktır. Organlarında sizin göremediğiniz, altta yatan hasar olabilir. Sıcak çarpmasının etkileri 48 ila 72 saat sürebilir.

🩺 Sıcak çarpmasını takiben en yaygın ölüm nedeni yaygın intravasküler koagülopatidir (DIC). Bu, kan vücutta pıhtılaştığında olur. Sıcak çarpması olayından saatler veya günler sonra ortaya çıkabilir. Yine, köpeğiniz çok daha iyi görünse bile, emin olmanın en iyi yolu onu bor hekime göstermeniz olacaktır.⛑️

Aşırı Isınmış Bir Köpek İçin 3 Homeopatik Çözüm

Aşırı ısınmış köpeğinizi soğutmak ve onu veterinere götürmek çok önemlidir. İyileşmesine yardımcı olması için ona bu homeopatik ilaçlardan birini de verebilirsiniz .Bunlar
1-) Aconitum napellus 6C - 30C
2-) Gelsemium 30C
3-) Glonoinum 6C - 30C

İster yürüyüşe çıkartın, ister köpeğiniz arka bahçede oynayin ama şu ipuçlarını unutmayın:

📌Her zaman sıcaklığın ve sıcak çarpması potansiyelinin farkında olun.
📌Köpeğinizin doğrudan güneş ışığından uzaklaşması gölgeli yerler bulun.
📌Köpeğinizin her zaman soğuk, temiz suya ve kendini serinletmenin bir yolunu bulduğundan emin olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Sıcak Çarpması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Köpeklerde Hipotiroidzm Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Köpeklerde Hidroterapi Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Sıcak Çarpması' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:56
Top