2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedinizin Mamasını Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Herşey
MAKALE #22373 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,340 Okuyucu
KEDİNİZİN MAMASINI SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HERŞEY


🔸 Kedinizi beslemek, kedinizi sağlıklı, mutlu ve aktif tutmanın en önemli yollarından biridir. Kediniz için mama seçmek kulağa basit gelebilir ancak yüzlerce mama seçeneğiyle karşı karşıya kaldığınızda, hangi kedi mamasının kediniz için doğru mama olduğunu bilmek gibi, kedi mamasını nasıl seçeceğinizi öğrenmek de sandığınız kadar kolay değil.


🔸 Evcil hayvan maması satan bir mağazaya girdiğinizde, doğru kedi mamasını seçme konusunda kafanızı karıştıran çok sayıda kedi maması markasıyla karşılaşacaksınız. Rafta onlarca marka gördüğünüzde, hangi kedi mamasını alacağınız konusunda endişeye kapılabilirsiniz.
Endişelenme... Okumaya devam edin, senin için senin kafanı hiç karıştırmadan sakin sakin anlatacağım.


🔸 Markaların hazırladığı kedi mamasını yada evde kedi maması hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden bazı hususları genel anlamıyla buraya topladim 😊


🔸 Bir hekim ve bir kedi sahibi olarak kedimize sağlıklı olan her şeyi vermek istediğimiz bir gerçektir. Onu her zaman sağlıklı görmek isteriz. Ama onun hayatını sağlıklı ve enfeksiyonlardan arındırmanın en iyi yollarından birinin sağlıklı beslenmek olduğunu biliyorsunuz, ancak en iyi kedi mamasının hangisi olduğunda pek emin degilsiniz. Bu nedenle, kedimize en iyisini vermek için bazı tüyoları öğrenmek sizinde hakkınız.
Kedi mamasi alırken bazı kriterlere göre almanız gerekmektedir, nedir bu kriterler;

1. Kedinizin Yaşam evresini Düşünerek ve Beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak mama seçin


🔸 Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler söz konusu olduğunda , içinde bulunan besin maddelerinin sayısı için mamanın etiketini de kontrol etmelisiniz. Bu kedi mamasının kedinin büyümesi, üremesi ve bakımı için eksiksiz ve dengeli olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Kedinizin yaşam evresine tamamen uygun bir kedi maması seçtiğinizden emin olun.


🔸 Kediler için en iyi mamayı seçme işinin bir kısmı da en iyi kedi maması bileşenlerinin neler olduğunu bilmektir . Temel bilgilerle başlayalım; proteinler, amino asitler, vitaminler ve mineraller ve karbonhidratlar.


1.1. Proteinler


🔸 Kediler zorunlu etoburlardır. Yani kediler et yiyicilerdir ve sağlıklı olmaları için et yemeleri zorunludur. Taurin ve araşidonik asit gibi bazı vitamin ve mineraller yalnızca et kaynaklarında bulunur. Kedilerin en az %35-45 protein ve yaklaşık %15-20 yağdan oluşan bir diyete ihtiyacı vardır.


🔸 Seçtiğiniz gıdadaki protein, önce ve isimle listelenmelidir. " Sığır eti " veya " tavuk " veya " somon " gibi adlandırılmış et yazıyorsa, bu iyi bir kalite göstergesidir.


🔸 Seçtiğiniz gıdada " Et yan ürünleri " veya " kümes hayvanları " listeleniyorsa , bir hayvanın arzu edilenden daha az parçalarının gıdaya eklendiğini bilmenizde fayda var.


⛑️Hekimden ipucu
🔸 Kedinizde gıda alerjisi belirtileri görürseniz, alerjiyi anlamak için ilk adım olarak mamalarındaki ana protein kaynağını değiştirmeyi deneyin. Büyük ihtimal ile alerjisi giderilmiş olacaktır.




1.2. Amino Asitler ve Yağ Asitleri


🔸 Amino Asitler, proteinlerin yapı taşlarıni oluşturmaktadırlar. İki yaygın olanı, kedilerin kas, kemik, kan, organ, deri ve tüy oluşturmasına ve korumasına yardımcı olan Lösin ve Lizin'dir. Daha genç kediler, daha yüksek protein seviyelerinde mamalar verileceğini unutmayalım .


🔸 Taurin, arginin ve araşidonik asit de kedi mamasında önemlidir. Yemeğinizin içinde yüksek kaliteli et varsa, bu iki bileşen hayvansal proteinin bir parçası olduğu için yemekte olmalıdır.




1.3. Vitaminler ve Mineraller


🔸 Yiyecekleriniz vitamin, mineral ve amino asit dengesine sahip olmalıdır. Kedinizin maması şunları içermelidir:




🔹A vitamini


🔹B vitamini


🔹C vitamini


🔹Folik asit


🔹B12


🔹Kalsiyum


🔹 fosfor


🔹 Demir


🔹 Magnezyum


🔹 Sodyum


🔹 Çinko


⛑️ Listelenen vitaminler ve mineraller sağlıklı eklemlerin, kemiklerin ve dişlerin yapı taşlarıdır. Dengeli bir diyet, kedinizin diyetine takviye eklemeniz gerekmediği anlamına gelir. Bir kediye takviye ilaçlar vermeden önce daima veterinerinize danışmalısınız.


(Vitaminler ve minerallerin ne işe yaradığını nelere faydası olduğunu daha önceki yazılarımdan öğrenebilirsiniz )


1.4. KARBONHİDRATLAR


🔸 Karbonhidratlar kötü bir isim alırlar çünkü fazla tüketilirlerse yağ olarak kalma eğilimi gösterirler. Karbonhidratlar aktif kedi yavruları için proteinler kadar önemlidir.





Yiyeceklerdeki iyi karbonhidratlar şunları içerir:




🔹 Pirinç


🔹 Yulaf


🔹 Patates


🔸 Kuru mama tanesinin, ıslak veya dondurularak kurutulmuş veya taze gıdalardan daha fazla karbonhidrat içerme eğiliminde olduğunu belirtmekte fayda var. ⛑️Porsiyon başına karbonhidrat miktarını görmek için daima etiketi kontrol edin.




⛑️ Hekimden ipuçları

🔸 Etiketin, gıdanın hayvan gıdalarında dengeli beslenmeye ilişkin yönetim organı olan AAFCO tarafından belirtilen gereksinimleri karşıladığını belirttiğinden emin olun .


2.Aşırı Kilolu Kediler İçin Ne Yapmalıyız


🔸 Bununla birlikte, kediniz gerçekten aşırı kiloluysa, daha düşük kalorili veya kilo yönetimi formülüne geçmeyi düşünün, böylece onlara porsiyon başına daha az kalori verirsiniz, ancak yine de gerekli besinleri alırlar. Onları daha az yağlı yiyeceklerle beslemek, yetersiz beslenen bir kediye neden olabilir. Bunu sakın unutmayın .


🔸 Peki, kedinizin şişman olup olmadığını nasıl anlarsınız? Gövdesini tuttuğunuzda kaburgalarını hissedebilmelisiniz. Kediler için doğru vücut yağı miktarını belirlemek için 5 veya 9 puanlık bir ölçek kullanan bir Vücut Kondisyon Skoru (BCS) vardır.


BCS 1: Çok zayıf - kaburgalar, omurga ve pelvis kemikleri görünür, karın ciddi şekilde sıkışmış ve görünür yağ yok.

BCS 5: Tam doğru - kaburgaları hafifçe görünen ve minimal karın yastığı olan iyi orantılı bir kedi.


BCS 9: KONK! - Kaburgalar görünmüyor, bel görünmüyor ve sırt, yüz ve uzuvlarda aşırı yağ var.




⛑️ Kedi mamalarında bulunan içeriklerden bahsederken, herzaman güvenilir bir markanın ürettiği mamaları seçin. Seçtiğiniz kedi mamasının, kedinizin sağlığı için gerekli tüm temel besin maddelerine ve diğer bileşenlere sahip olduğunu lütfen kontrol ederek alın.


⛑️ Ayrıca kedi maması seçerken nelere dikkat etmenizi kontrol ederken belirli yiyeceklerden ve sebzelerin ( soğan, sarmısak, pırasa gibi ) olmamasına dikkat edin.
(Hayvanlarımız için zehirli sebzele yazimi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz)


3. Kedinizin Yaşına Göre Kedi Mamasını Seçmelisiniz.

🔸 Kedilerin farklı yaşlarda farklı besin değerlerine ihtiyaç duyduğunu asla unutmamalıyız. Bu nedenle, kedinizin yaşına göre mamasini seçmeliyiz.


🔸 Yavru kediler yetişkin kedilere göre daha yüksek proteine ihtiyaç duymaktadirlar, benzer şekilde daha olgun kediler yetişkinlere göre daha düşük proteine ihtiyaç duyar. Yiyecekleri, 0-1 yaş arası, 1-7 yaş arası, 7- üstü yaş gruplarına göre sınıflandırılır. Sizde kedinizin hangi grupta olduğunu hesapliyarak ona göre mamasini alabilirsiniz.


🔸 Yavru kedilerin büyümelerini destekleyen ve sığır, kuzu, hindi, tavuk veya ton balığı gibi tek kaynaklı protein içermesi gereken yiyeceklere ihtiyacı vardır. Protein, yağ ve folik asit içeriği yüksek olmalıdır.


🔸 Yetişkin kediler protein ve yağ oranı düşük gıdalarla beslenmesi daha iyi sonuç verir, böylece aşırı kilo almazlar.
Yaşlı kedilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için mamalarin da iyi miktarda vitamin, mineral ve besin maddesine sahip olduklarından emin olun. yaşlı kedilerin böbrek hastalığından kaçınmasına yardımcı olmak için böbrekler üzerindeki stresi azaltmak üzere geliştirilmiş özel beslenme amaçlı mamaların olduğunu unutmayın.


Ayrica kedi maması seçerken;

🔹 Sütten kesme,


🔹 Hamilelik için hamile kedi mamaları,

🔹Üst düzey kedi mamaları


🔹 Bazı hastalıklar için özel beslenme amaçlı mamalar gibi çeşitli aşamalarda mamalar olduğunu da unutmayın.


⛑️Hekimden ipuçları

🔸 Yavru kediden yetişkine veya yetişkinden yaşlıya geçerken, yeni yaşa uygun yiyecekleri birden verdiğinizde kediniz kusmaya baslayabilir, tadını sevmeyebilir ve hiç yemeyeblir bunu önüne geçmek için mamayı ilk mamasını azar azar koyarak , bir haftadan fazla bir süre içinde vermek önemlidir , Bu şekilde kedinizin halınızın yada orada burada her yere kusmasını önlemi olursunuz.


4. Kedim İçin Konserve veya Kuru Kedi Mamalardan Hangisi Daha İyi ?


🔸 Kedi maması söz konusu olduğunda, konserve veya kuru mama kedi maması seçerken de bazı dikkat etmemiz gereken durumlar vardır .


🔸 Bazılarımız konserve mamanın kuru mamaya göre daha sağlıklı olduğunu söyler, bazılarımız kuru mamanın daha sağlıklı olduğunu ve bazılarımız da her ikisinin eşit öneme sahip olduğunu söylemektedirler.İcerigi hangisinin daha zengin daha sağlıklı ise o ürünler her zaman daha iyidir.


⛑️ Hekimden ipuçları

🔸 Kedi maması seçmeniz gerektiğinde, konserve mamaların yüksek nem (en az %75) içerir ve kediler buna bayılır.


⛑️ Kuru mamanin beslenme analizi, ıslak mamanın beslenme analizinden farklıdır. Neden mi ? Çünkü yaş mamadaki su içeriği analizi çarpıtır. Her birinin besin değerini sağlam bir şekilde anlamak için her birinin üzerindeki etiketleri okuyun.





5. Kedi Maması Seçerken Nelerden Kaçınmalisiniz


🔸 Kediler için hangi yiyeceğin iyi veya kötü olduğunu bilmeyen kedi sahipleri, genellikle evlerinde sağlıksız bir kedi beslemektedirler. Hatta bazıları insan gıdalarının kedilere de verilebileceğini düşünüyor. Bu yanlış bir düşünce, kedilerin metabolizmaları bizim metabolizmamiz gibi olmadığı için kendimiz için yaptığımiz besinleri kedimize kopegimize sürekli vermemiz ilerki dönemlerde ciddi sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle yanlış mama ve insan yemekleri vermek hafif bir sindirim sorununa veya ciddi hastalığa, hatta bazı durumlarda ölüme neden olabileceğinden bu yüzden herkes kendi mamasının yemesini tavsiye ediyorum



🔸 Şimdi kedinizin sağlığıyla gerçekten ilgileniyorsanız, kedi maması seçerken her zaman kaçınmanız gereken yiyeceklere bakacak olursak ;


5.1. Soğan ve Sarımsak

🔸 Soğan ve sarımsak, Allium ailesinin üyeleri olan sebzelerdir. Bunlar N-propil disülfür içeriyor. Bu bileşik kırmızı kan hücrelerinin yırtılmasına ve normalden daha hızlı dolaşımdan atılmasına neden olabilir. Bu durum, hemoliz, anemi ve kırmızı veya kahverengi idrarla sonuçlanır.


⛑️ Ağır vakalarda, anemi iç organ hasarına, organ yetmezliğine ve hatta ölüme yol açabilmektedir.

🔸 Bu nedenle kediler için hatta köpekler içinde soğan ve sarımsak zehirlidir. Bu nedenle, kedinize herhangi bir paketlenmiş mama vermeden önce içindekileri görmelisiniz. Çiğ ve pişmiş soğan ve sarımsak bile kedilerin sağlığı için tehlike arz etmektedir.


5.2. Kemikler

🔸 Kemikler, kıymık olabileceğinden ve kedinin boğazına takılabileceğinden ve hatta bağırsak yolunu tıkayabileceğinden kediler için tehlikelidir. Kusma ve ishale neden olan bağırsak rahatsızlığına yol açabilir. Bir kedinin sindirim sisteminde kemiklerin bir engel haline gelmesine asla izin vermeyin. Ayrıca kemikler yüksek basınçla çiğnendiğinde de diş kırıklarına neden olabilir.


5.3. Köpek maması

🔸 Köpek mamasının kazara tüketilmesi herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak düzenli olarak kedinize yedirirseniz, yetersiz beslenme ve kalp hastalığına neden olabilir. Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gereken bir durumdur çünkü köpek maması kedinin ihtiyaçlarına göre üretilmez. Çoğu köpek maması, kedinin sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratabilecek bileşenlere sahiptir. Ayrıca yeterli miktarda protein ve yağ içermezler, bu nedenle kedinize bunu vermekten kaçının.


5.4. Şekerli Gıdalar

🔸 Kedi maması seçimi söz konusu olduğunda , çok fazla şeker alımı kediler için iyi değildir. Kedilerde obezite ve şeker hastalığına neden olabilir. Şekerli yiyecekler de şeker hastalığına neden olabilir. Bu yiyecekler kedilere de bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.


5.5. Çiğ Yumurta

🔸 Kedilerin proteine ihtiyaclarinin olduğunu biliyoruz, ancak avidin (bir enzim) içeren çiğ yumurtalar B vitamini emilimini azaltabilir ve çeşitli deri ve tüy sorunlarına neden olmaktadırlar. Çiğ yumurtalar ayrıca salmonella ve diğer parazitlere yol açabilecek bakteriler yapılarına bulundurabilirler.
⛑️ Kedinin sağlığı için iyidirler, ancak çok az miktarda ve ara sıra verdiğinizden emin olmak lazım.


5.6. Çikolata

🔸Ne yazık ki çoğu evcil hayvan sever, evcil hayvanlarına çikolata ikram etme alışkanlığına sahiptir. Çikolata, kediler için oldukça zehirli olan kafein, şeker ve teobromin içerir. Çikolata tüketimi bazı durumlarda kusmaya, ishale, kas titremelerine ve hatta kalp krizine neden olabilir.
⛑️ Bitter çikolata ve fırın çikolatası kediniz için ölümcül olabilir.


5.7. Çiğ balık

🔸 Bir kediye çiğ balık ile beslemek gastrointestinal bir soruna neden oluşturabilir. Çiğ balıkta bulunan tiaminaz, kediler için gerekli olan B vitamini miktarını azaltabilir. Kedilerde B vitamini eksikliği, çeşitli nörolojik problemlerin nedeni olabilir. Bazı durumlarda kedilerde de kasılmalar görülür.


5.8. Süt ve Diğer Süt Ürünleri

🔸 Birden doğru mu okudum dediğinizi yok artık dediğinizi duyar gibiyim Bir kedi yetişkinliğe ulaştığında, kedi laktoz intoleransı olur. Yani, yetişkin kedilerin sindirim sistemi, süt ürünlerini kolayca sindiremez hale gelir. Bu nedenle, süt ve diğer süt ürünlerinin yutulması mide rahatsızlığına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Bu tür gıdaların çok sayıda alınması daha ciddi sağlık sorunlarına bile yol açabilmektedir.

5.9. Avakado


🔸 Kedilerde kusma ve ishale neden olabilir


5.10.Kuru üzüm veya üzüm


🔸 Kedilerde böbrek yetmezliğine neden olabilir


5.11.Ekmek hamuru


🔸 Kedilerde, kan dolaşım bozukluğuna, nöbetlere ve solunum yetmezliğine neden olabilen CO2 ve etil alkol oluşturabilir.


5.12. Domates


🔸 Domateslerde bulunan solanin, mide-bağırsak rahatsızlığına, daha yavaş kalp atış hızına ve uyuşukluğa neden olabilir.


⛑️Hekimden ipuçlar

🔸Kedinizin sağlığına iyi gelmeyen hiçbir kedi maması ve ürünleri asla tercih etmeyin. Herhangi bir şüpheniz yada tavsiye almak istiyorsanız veteriner hekiminize danışın. Umuyorum ki bu makaleden sonra kedi maması seçerken göz önünde bulundurulmaniz gereken durumlar aklınızda kalarak markete gideceksiniz ve kedinize sağlıklı mamalar alacaksınız.

( Buraya kadar geldiyseniz teşekkür ederim 🙏 😊)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedinizin Mamasını Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Herşey" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kedinizin Mamasını Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Herşey' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:14
Top