2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tvt Tümörü , Teşhis ve Tedavisi
MAKALE #22381 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,512 Okuyucu
TVT TÜMÖRÜ

1. TVT TÜMÖRÜ NEDİR

🔸Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür.

2.TVT TÜMÖRÜ NASIL BULAŞIR

🔸 Bu tümörler her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital ( Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi ) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir.
Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda yaşayanlarda çok yaygındır.
🔸TVT şu kişiler tarafından aktarılır:

🔹cinsel temas ile bulaşabilir,
🔹Yalama, koklama, kaşıma veya ısırma gibi enfekte tümörle doğrudan temas sonucu bulaşabilir,
🔹doğum ile yavruya bulaşabilir ,
🔹Anneden yavrulara yalama yoluyla bulaşabilir.

2.KLİNİK BELİRTİLERİ

🔸Bu hastalığın ana semptomu, genellikle her iki cinsiyetin cinsel organlarında, ayrıca köpeğin yalanmasi sonucu burun ve ağız boşluklarında bulunan tümörlerin varlığıdır. Tümör yayılması nadir olmakla birlikte, genital bir tümör olmadan da ortaya çıkabilir. TVT tümörün görülebileceği diğer bölgeler şunları içerebilir:
🔹Ağız 🔹Anüs🔹cilt🔹Lenf düğümleri
🔹farinks🔹bademcikler🔹Gözler
🔹Karaciğer🔹Kaslar🔹Böbrek🔹Dalak🔹Beyin

🔸Tümörler küçük papüller veya nodüller olarak görünebilir ve zamanla karnabahar benzeri, çok nodüler veya çok loblu bir görünüme karşımıza çıkabilir. Çapları 5 mm ile 15 cm arasında değişebilir ve genellikle sağlamdırlar. Tümörler sıklıkla ülserleşir, iltihaplanır ve kolayca kanar. TVT tümörleri ile ilişkili olarak;

🔹Dişi köpeklerde, vajinal bölgelerden kanlı akıntı
🔹Erkek köpeklerde, penisten kanlı akıntı meydana gelir.


3. TANI

🔸Konağın kendi hücrelerinden gelişen diğer tümörlerin aksine, TVT klonal kökenlidir ve esasen canlı kanser hücrelerinin bir köpekten diğerine naklidir. Orijinal hücre bir histiyosit, bir tür beyaz kan hücresi olabilirken, TVT hücreleri, ev sahibi köpekten gelmeyen farklı sayıda kromozoma sahiptir.
🔸TVT hastalığı genellikle görünümüyle fark edilse de, kesin tanı için patoloji laboratuvarına numune gönderilmesi gerekmektedir.
🔸Aynı semptomların çoğuna neden olabilecek parazitlerin varlığını ekarte edebilen tam kan sayımı ve serum analizini içeren kan testleri ile birlikte bir idrar tahlili yapılır.
🔸 Ayrıca etkilenebilecek organlara işaret edebilecek anormallikleri de ortaya çıkarabilir. Doku örnekleri ince bir iğne aspirasyonu, cerrahi eksizyon veya punch biyopsi ile toplanabilir ve köpeğinizin sahip olduğu tümörün yapısını ve türünü keşfetmek için analiz edilir. Bu tümör, bu özel kanser tipini teşhis etmeye yardımcı olabilecek karakteristik bir görünüme sahiptir.

🔸İç organların etkilenebileceğinden şüpheleniliyorsa, iç kitleleri ve organ hasarını ortaya çıkarmak için röntgen ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir.

4. TEDAVİ

🔸Tedavi olarak kemoterapi, radyoterapi, cerrahi yöntemler ve pasif immünite yöntemi kullanılmaktadır.
🔸Bazı köpeklerde tümörler, tümörün kendiliğinden gerilemesi ile sonuçlanabilecek bir immünolojik yanıtı tetikleyebilir. TVT tümörleri hızla büyür, ardından gerileme meydana gelmeden önce belirli bir boyutta kalır, bundan sonra köpeğiniz TVT hücrelerinin gelecekteki bir implantasyonuna karşı dirençli olabilir.

🔸Bağışıklık sistemleri gerektiği gibi yanıt veremeyen köpeklerde TVT tümörleri büyümeye ve diğer bölgelere yayılmaya devam edecek. Küçük veya lokalize tümörlerin cerrahi eksizyonu etkili olabilir, ancak dış genital organlar etkilendiğinde en iyi seçenek olmayabilir ve ayrıca kontamine olmuş aletler ve eldivenlerden cerrahi yaralara tümör implantasyonu riski taşır. Ayrıca başarılı tümör çıkarılmasında bile 5. ve 6. aydan sonra nüksün meydana geldiği görülmektedir. Çoğu zaman, ameliyat ile birlikte diğer tedaviler ( kemoterapi ,ilaç ) birlikte yürütüldüğün de başarı elde edilmektedirler.

🔸Radyasyon tedavisi etkili olmuştur, ancak kemoterapi bu tümörleri tedavi etmenin en iyi yolu olmaya devam etmektedir. 4 ila 6 hafta boyunca çeşitli kemoterapi ilaçları uygulanabilir ve tam remisyona neden olabilir.

🔸Başka bir deneysel yöntem, biyoterapi veya biyolojik yanıt değiştiricilerin kullanılmasıdır. Bunlar, tümörü veya çevresini doğrudan etkileyerek tümörün konakçı ile ilişkisini değiştiren antijen aşıları, büyüme faktörleri veya immünomodülatörlerdir. Bu yöntem sonucunda da başarılar elde edilmektedir.

⛑️ Kullanılan en yaygın kemoterapi ajanları*vinkristin*,*vinblastin*ve*doksorubisindir*.*Kemoterapi işe yaramazsa*radyoterapi*gerekebilir.

5. TEDAVİ SONRASI BAKIM

🔸Herhangi bir ameliyattan sonra, yaraları izlemeniz ve bandajları değiştirmeniz ve ayrıca ameliyat sonrası ilaçları vermeniz gerekebilir. Ameliyat yerinde şişme veya kanama olup olmadığına dikkat edin ve bunları veterinerinize bildirin. Köpeğinizi planlanmış haftalık tedaviler için almanız gerekebilir.

6. İYİLEŞME

🔸Bazı TVT tümörleri tedavi olmaksızın kendiliğinden gerileyebilir. Tedavi gerektiren tümörler, doğru tedavilerle %90 oranında tam remisyon şansına sahiptir. Ancak TVT tümörlerinin nüksetmesi meydana gelebilir, ancak radyasyon veya kemoterapi kullanımı birlikte tam kapsamlı tedavi yapılması sonucu TVT tümörünün nüksetmesi çok daha az olasıdır.

🔸 Tümörler iç organlara ( Karaciğer, böbrek, dalak gibi ) yayılmışsa, olayın daha ciddi ve tehlikeli bir boyutta olduğunu unutmayip iyileşmeyi tehlikeye atabilecek başka komplikasyonlar oluşacaktır. Köpeğinizde bu durumda ise veteriner hekiminiz ile köpeğinizin özel durumuna göre iyileşme şansı için yollar üretmelisiniz.

7. KORUMA

🔸TVT, tümörlerle cinsel veya doğrudan temas yoluyla yayılır. Köpeğinizin veya temas edebileceği diğer köpeklerin sağlık durumunu bilmiyorsanız bu hastalığı önlemek zor olabilir.

🔸Köpeğinizin TVT'si olduğunu biliyorsanız, yalama, ısırma, ovma veya çiftleşme dahil olmak üzere diğer köpeklerle herhangi bir fiziksel temas kurmasını önleyin. Canlı hücrelerin diğer köpeklere de yayılmasını önlemek için köpeğinizle temas ettikten sonra kendi ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

🔸TVT’yi önlemek için, öncelikle köpek sahiplerinin bazı önlemleri alması gerekmektedir. Bu önlemler arasında en kalıcı çözüm köpeğinizi kısırlaştırmak olacaktır. Kısırlaştırma işlemi ile köpeğinizin bu hastalık kapma olasılığı azalacaktir.

🔸Köpeğinize TVT teşhisi konduysa, büyük ihtimalle başka bir köpekten kapılmıştır. Köpeğiniz tedavi edilene ve veteriner hekiminiz tedavinin tümörü başarıyla ortadan kaldırdığını belirleyene kadar, diğer köpeklerle temastan kaçınılmalıdır.

🔸Bunların yanında TVT tümörleri rahatsız edici, ülserli ve kanamalı görünüme sahiptirler. Evcil hayvanınız bir TVT tümörü geliştiyse, hem hastalığın diğer köpeklere bulaşmasını hem de metastaz riskini önlemek için mümkün oldukça köpeğinizin hijyeni konusunda titiz davranmanız gerekmektedir.

🔸Ayrıca hayvanların başıboş olduğu yerlerde de çok sık rastlanmakta olduğundan köpeğiniz başı boş bırakmayın.

⛑️ Köpeğinizin sağlığı için bazı önlemlerin önceden alınıp gerekli tedavilerin uygulanması köpeğin sağlığı için yararlı olacaktır.

1 SORU - 1CEVAP

SORU: Merhaba, tatilden yeni döndüm ve köpeğime TVT teşhisi kondu. Köpeğim kız kardeşi dışında başka köpeklerle çiftleşmedi veya etkileşime girmedi, bu yüzden bunun nasıl olduğu konusunda kafam karıştı. Şimdi, kız kardeşinde de olacağından ayrıca kız kardeşine de bulaşacagindan endişeleniyorum. Veteriner hekimim kız kardeşinin alma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi ama ikna olmadım. Diğer köpeklerle hiç etkileşime girmemiş olsaydı, TVT'yi nasıl almış olabileceğine dair herhangi bir bilginiz varsa lütfen bana bildirin. Şimdi kız kardeşi için endişeleniyorum.


⛑️ CEVAP; İlk varsayım, bu tümörün çiftleşme yoluyla bulaşabileceği olsa da, köpeklerin ağız ve burun boşluklarının bu tümörden etkilenmesi de mümkündür, bu nedenle koklama ve yalama gibi sosyal davranışlar da tümörü karşı tarafa bulaştırabileceğinizi unutmamak gerekir. Bu tümörler kendiliğinden düzelebilir, ancak normalde kemoterapi gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tvt Tümörü , Teşhis ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tvt Tümörü , Teşhis ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top