2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Hayvanların Sağlıklı Çocuklar Yetiştirilmesinde Yardımı Var mı?
MAKALE #22392 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,571 Okuyucu
EVCİL HAYVANLARIN SAĞLIKLI ÇOCUKLAR YETİŞTİRMESİNE YARDIMI VAR MI?

🔸Evcil hayvan sahibi olmanın birçok faydası vardır. Evcil hayvanlar çocuklara sorumluluk, güven, şefkat, saygı ve sabır gibi değerli hayat dersleri siz fark etmeden verirler. Evcil hayvanlar çocuklara pek çok fayda sağlarken, çocukların da evcil hayvanınıza ve ailenize sunacakları çok şey var. Çocuğunuzun hayvan sevgisi ile içinin dolu olması onlara karşı şefkatli, merhametli, saygılı, sorumluluk sahibi olması onlardan biriyle arkadaş olup oyun oynamaları sonra yorulduklarinda birlikte uyumaları sizce de çok tatlı ve istediğiniz bir şey değil mi ?

EVCİL HAYVANLI EVDE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR

🔸Çocuğunuz eğer ki evcil hayvanlı bir evde doğduysa, öncelikle çocuğunuzun çok şanslı olduğunu söylemek isterim, çünkü evcil hayvanlı evde doğup büyüyen çocukların daha anlayışlı, merhametli, yardımsever, matematik ve fen derslerinde başarılı olduklarını belirtmeliyim. Evcil hayvanınız evde bir hayvan değilde sanki çocuğunuzun bir arkadaşıymış gibi çocuğunuz ile bir bağlarının olduğunu fark edeceksiniz, evcil hayvanınız bazı zamanlar çocuğunuzu sizden bile koruyup kollayacaktir. Çocuğunuzda aslinda onun bir hayvan olarak değil bir arkadaş, dost gibi görecektir.

🔸Bazı zamanlar çocuğunuz evcil hayvanınıza yol gösterecek bazı zamanlar evcil hayvanınız çocuğunuza yol gösterecektir.

ÇOCUĞUNUZ EVCİL HAYVANLI EVDE BÜYÜMEYİP EVCİL HAYVAN İSTERSE

Çocuğunuz evcil hayvan olmayan bir evde doğmuş ve evcil hayvan isterse, onunla sorumluluk ve evcil hayvan sahibi olmanın kalıcılığı hakkında kesinlikle konuşmalısınız. Onun bir oyuncak olmadığını , “Yenilik” etkisini yitirdiğinde veya köpek yavrusu/yavru kedi büyüdüğünde, yine de hayvana bakmak isteyecek mi ?, Bir evcil hayvan için tutarlı bir istek dile getirdiler mi ve günlük bakıma ve oyun süresinden daha fazlasına ihtiyaç duyacağını anladılar mı? Bunların hepsine evet diyen çocuğunuz var ise ve onun dışında sizinde tüm sorulara evet demeniz sonucunda bir evcil hayvan sahiplenebilirsiniz. Çünkü 10 yaşına kadar olan çocuklar tek başlarına evcil hayvana tek başına bakmaları uygun değil ebebeyinleriyle birlikte bakmaları ve sahiplenmek için karar vermeleri gerekir.

🔸Çocuğunuza evcil hayvan sorumluluğunun ne olacağının bilgisini lütfen evcil hayvan sahiplenmeden önce verin. Unutmayın, bir evcil hayvan alırken ne kadar kararlı olurlarsa olsunlar, evcil hayvana bakamayacakları veya devam etmeyecekleri zaman ve ne zaman olursa olsun, kendinizi yedek plan olarak düşünmeniz gerekecektir.

Evcil hayvanlar bir çocuğun daha iyi bir öğrenci olmasına yardımcı olmaktan, başarılı bir iş kariyerine sahip olmaları için zemin hazırlamaya kadar, hiçbir ebeveynin mümkün olduğunu düşünmediği şeylerde zemin hazırlarlar.

⛑️ Evcil hayvan sahiplenmek isteyen ailelere bir tavsiyem, evcil hayvan almayin sahiplenin olacaktır. Barınaklarda yüzlerce cins hayvan terk edilmiş; sevgiye muhtaç durumdalar, yeni ailelerini beklemektedirler. Lütfen hayvan sahiplenmek istediğinizde ilk önceliğiniz barınaklar olsun. 🙏
Çocuğunuz büyük bir ihtimal bir yavru köpek yada yavru kedi sahiplenmek istiyecektir, barınaklarda ki hayvanlara lütfen şans verin 🙏

1. SAĞLIK ÇOCUKLAR

🔸Evcil hayvan sahibi çocuklarda önemli bir yaşam becerisi, sorumluluğu duygusu gelişmektedir.

Köpek sahiplerinin egzama ve buna bağlı alerji geliştirme riskini azaltabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bir köpeği sevmek, bağışıklık savunmasının önemli bir bileşeni olan IgA olarak bilinen bir bağışıklık antikoru salgılar. Ayrıca terapi köpekleriyle düzenli temas, stres hormonu olan kortizolün salgılanmasını azaltabilir. Evcil hayvanlarımızdan gelen mikropların fiziksel sağlığımız ve bağışıklığımız üzerinde de olumlu bir etkisi olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

Ayrıca evcil hayvanlarınızı düzenli tımarlama, fırçalama koldaki büyük kasları, evcil hayvan ile yürümek çocuğunuzun bacaklarının büyük kaslarını geliştirir ve kalp, beyin ve akciğerlerinin gelişimi için iyi gelecektir.

⛑️Araştırmalar, köpekli evlerde yaşayan çocukların muhtemelen daha az kulak enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini ve belki de genç yaşta hayvanlara maruz kalmanın bağışıklık sistemini uyarması nedeniyle daha az antibiyotik gerektirebileceğini gösteriyor.

2. GÜVENLİ ÇOCUKLAR

🔸Çocukların öğrendiği ikinci bir beceri güvendir. Ebeveynlerin, çocuklarının dünyaya yolculuk ederken kendinden emin olmalarını istemeleri doğaldır ve iyi haber şu ki evcil hayvanlar bunu gerçekleştirebilir. Journal of Personality and Social Psychology'nin araştırmasına göre, her gün koşulsuz sevgi ve destek sağlayan evcil hayvanlar, yüksek düzeyde özgüvene ve özsaygıya sahip çocuklar yaratıyor

🔸Bir evcil hayvan, bir çocuk (veya herhangi biri) üzgün, kızgın veya kırgın olduğunda koşulsuz destek sunar. Evcil hayvan sahibi çocukların, kendilerine güvenmeyi ve diğer ilişkilerde de güven oluşturdukları görünmektedir.
Çocuğunuzun evcil hayvanı ile zaman geçirmesi ve onun ihtiyaçlarını gidermesi ve bunun karşılığında evcil hayvanının onu sadece sevmesi, çocukta bir güven duygusunun hissinin nasıl olduğunu erken yaşlarda öğrenmelerine vesile olacaktır.

3. ÖĞRETİM SORUMLULUĞU GELiŞMiŞ ÇOCUKLAR

🔸Çocuklar bir evcil hayvana sahip olduklarında, onlara uygun bakımı sağlamak için her gün yaklaşık aynı saatte evcil hayvanlarını beslemeleri, tımar etmeleri, yürüyüşe çıkartmaları, onlar ile oynamaları ve evcil hayvanlarını temizlemeleri bu gerektiğini çabucak öğrenirler. Bunu yaparak, çocuklar sadece eylemlerinin evcil hayvanlarının hayatlarını nasıl etkilediğini öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda kendi hayatlarında düzenli bir programa sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu da öğrenirler. Bunu yaparak, yeni keşfettikleri organizasyon becerilerini okula ve hayatlarının diğer alanlarına uygulayabilirler.

4 . MERHAMETLİ ÇOCUKLAR

🔸Çocuk evcil hayvanına baktığında, tüylü arkadaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılayarak başkalarına karşı nazik olmayı öğrenir. Evcil hayvanının temel ihtiyaçlarını karşılamadığı zaman evcil hayvanın beslenmediği ve bir nebi ona muhtaç olduğunu bu sebep ile çocuğunun sorumluluk duygusunun yanında merhamet duygusu da otomatik olarak geliştiği görülmektedir.

🔸Kendi beslediği evcil hayvanından yola çıkarak, dışarda sahipsiz hayvanların besleme ve barinmaları için insanlara ihtiyaç duyduklarını ve yardım edilmez ise sonlarının ne yazık ki iyi olmayacağını bilmeleri ve bu durumu sokakta evsiz bakıma muhtaç insanlar ile eşleştirerek onlara karşıda merhamet duygularının gelişmesine neden olacaktır.

5. DAHA FAZLA FİZİKSEL AKTİVİTE YAPAN ÇOCUKLAR

🔸 Evcil hayvanlar çocukların aile içi zaman geçirmeleri ve Fiziksel aktivite gibi yürüme ve top atmak, açık havada dolaşmak gibi harika egzersiz yapmasına vesile olacak bir arkadaştırlar. Amerikan Halk Sağlığı Dergisi'ndeki araştırmacılar, köpekleri olan yetişkinlerin gerçekten aktivitede bir artış gösterdiğini doğrulamaktadır.

6. DUYGUSAL ÇOCUKLAR

🔸Evcil hayvanların çocukların duygusal esenliği üzerindeki etkisi hakkında kanıtlanan araştırmalar vardır. Çocuklar büyüdükçe, kendileri ve dünyalarında ki diğer insanlar hakkında kafa karışıklığına, hayal kırıklığına, üzüntüye ve öfkeye neden olabilecek bilişsel değişiklikler yaşarlar. Evcil hayvanların, insanları koşulsuz olarak kabul ettikleri ve yargılamadıkları veya eleştirmedikleri için insanlara göre sosyal desteğin avantajları olduğunu buldular.
🔸 Evcil hayvanlar aynı zamanda iyi dinleyicilerdir, bu da onları duygusal ve özgüven sorunlarıyla mücadele eden çocuklar için mükemmel bir arkadaş yapar.

7. DAHA İYİ İLETİŞİME SAHİP ÇOCUKLAR

🔸Çocukların evcil hayvanlarıyla duygularına güvenmek, şefkat göstermek, evcil hayvanın davranışlarını yönlendirmek ve hatta onları hayali oyunlara dahil etmek gibi çeşitli şekillerde konuştuklarını göstermektedir. Bu senaryolar, yetişkinlerin veya kendi dünyalarında ki diğer çocukların yargıları ve eleştirileri olmaksızın güvenli bir ortamda dil ve iletişim becerilerini teşvik edebilir.

🔸Otizmli ve öğrenme güçlüğü olan çocuklar için özel eğitimli köpekler de dahil olmak üzere terapide iletişim programlarında önemli bir gelişme gösterdi.

8. DAHA YAKIN BAĞLAR KURAN ÇOCUKLAR

🔸Evcil hayvanlarla büyüyen çocukların dünyayı, kendileri ve başkaları hakkında daha derin bir anlayış geliştirdiklerini ve bu sayede yakın ilişkiler kurmak ve sürdürmek ve sevgi dolu bağlar kurmak için bir temel oluşturmalarını sağladığını buldu diğerleriyle.

🔸Evcil hayvanlar, çocukların bağlanma ihtiyaçlarını karşılamada uzun bir yol kat eden sevgi verir ve alır. Gençliklerin de beslenme eksikliği yaşayan çocuklarda bile, evcil hayvanlarla bağ geliştirirlerse, başkalarıyla bağ kurma yeteneğini geliştirmeleri daha olasıdır.

▪️Ayrıca çocuk evcil hayvanı sayesinde
Evcil hayvanının vefatı yada kaybı sonucu yas tutma sürecini öğrenecektir .

▪️Çocuk Evcil hayvan yemek yerken, uyurken, dinlenirken nazikçe dokunmayı ve kendi sınırlarını öğrenmeyi ve başkalarının özel alanına saygı duymayı öğrenecektir.

▪️Evcil hayvanlar çocuklara koşulsuz sevgi gösterdiğinde, çocuğun benlik saygısını artacaktır.

▪️Evcil hayvanlar sahiplerine karşı çok sadıktırlar, çocuk bu duygu ile ebebeyinlerine karşı sorumluluğu artar ve bir nebi sorumlu , bağlı kalma gibi duyguları gelişmektedir.

▪️Bazen evcil hayvanınız sayesinde
Sosyal becerilere sahip olabilirsiniz. Evcil hayvanlar "buzu kırmaya" yardımcı olmada bilinçli olmadan size yardımcı olacaktır. Gezilerde köpekler başkalarıyla sohbet etmeye teşvik eder ve çocuğun sosyal becerilerini geliştirir.

▪️Evcil hayvan sahibi küçük çocukların alerji riski azalır, ilerki yaşlarda yok olmaya başlar, evcil hayvan sahibi küçük çocuklar okulda daha başarılı , akıllı uslu ,söz dinleyen,söyleneni hemen algılayan ve ders notları iyi olur. çünkü çocuklar hayvanlarına bakarken içsel motivasyon geliştirirler.

▪️Bir evcil hayvanla büyüyen çocuklar, hayvanlara karşı daha fazla empati geliştirecektir.

SONUÇ OLARAK

🔸Ailenize ve yaşam tarzınıza uygun olacak bir evcil hayvan seçin.
Bir balık, kaplumbağa veya hamster, bir kedi veya köpekten daha az oyun süresi gerektirir. Aileniz çok seyahat ediyorsa, evde en az özenle bırakabilecek bir hayvan iyi bir seçim olabilir. Uzun yürüyüşler yapmayı ve bahçede oynamayı tercih ediyorsanız, o zaman bir köpek sizin için mükemmel bir seçim olabilir.⛑️
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evcil Hayvanların Sağlıklı Çocuklar Yetiştirilmesinde Yardımı Var mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Hayvanların Duyuları Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Hamilelik ve Evcil Hayvanlar Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evcil Havyanlarda Kısırlaştırmanın Faydaları Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evcil Hayvanların Sağlıklı Çocuklar Yetiştirilmesinde Yardımı Var mı?' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:02
Top