2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Titreme, Kasılma, Yürüyememe Gibi Durumların Nedenleri
MAKALE #22399 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 35,435 Okuyucu
KEDİLERDE TİTREME, KASILMA, YÜRÜYEMEME GİBİ DURUMLARIN NEDENLERİ

🔸Kedinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz onun başına gelecek herhangi bir durumu erkenden farkına varmanız ve erken müdahale etmeniz durumun kötüye gitmesini engellemede yardımcı olacaktır.

🔸Kedinizin yaptığı çoğu garip hareketlerin hiçbiri rastgele değildir, kedinizin hareketlerinde ve davranışlarında bir değişiklik fark ettiğinizde bunun altında ciddi nedenler yatabileceğini göz önünde bulundurmanız ve önemsemeniz gerekir.

🔸Titreme, yürüyememe, halsizlik, sürekli uyku modu gibi durumlar normal olarak kabul edilen kedi davranışları değildir, aslında titreme için davranış demek de pek doğru değildir çünkü titreme genellikle istemsiz olarak ortaya çıkan bir durumdur.

🔸Kediler her ne kadar tüyleri olsa bile soğukta aynı bizler gibi üşüdükleri için titreyebilirler, soğuk nedeniyle titreyen bir kedi gördüğümüzde yapmamız gereken ısınmasını sağlamaktır. Peki, üşümenin dışında kedilerin titreme, kasılma, nöbet geçirme nedenleri neler olabilir ?

1-) Kedilerde Hipoglisemi

🔸Kısaca kan şekerinin düşmesi olarak tanımlayabileceğimiz hipoglisemi kedilerde titreme durumunda akla ilk gelmesi gereken nedenlerden biridir. Kedi uzun süre yemek yemediğinde ortaya çıkar. Kabızlık, ishal, kusma, hastalık gibi çeşitli sebeplerle iştahsız olup da yemek yemeyen kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

🔸Yeterli beslenmeyen kedilerde bazı vitaminler ve mineral ( selenyum ve E vitamini ) eksikliği sonucunda da kas dejenerasyonları meydana gelebilir, bu durumdaki kediler için vitamin takviyesi yapılmalıdır.

2-) Kedilerde Hipertermi

🔸Hipertermi vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi ve beraberinde titreme meydana gelir. Kedinizin ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız rektumdan yani poposundan derece ile ateşini ölçmeniz ve ateşi 39 derecenin üzerindeyse acilen veterinere götürmeniz gerekir.

3-) Kedilerde Hipotermi

🔸Hiperterminin yani vücut ısısının aşırı yükselmesinin tam tersi yani Vücud ısısının düşmesi de kedilerde titremeye neden olur. Hipotermi ölümcül sonuçlanabilir, özellikle yavru ve yaşlı kediler vücut ısılarını düzenlemekte yetişkin kediler kadar başarılı olmadıkları için bu kedilerde hipotermi görülme riski daha yüksektir.

4-) Kedilerde Acı

🔸Bazen herhangi bir durum sonucunda oluşan acılar ile kedilerde titremeye oluşabilir. Kedinizin vücudunun herhangi bir yeri acıyor ya da ağrıyorsa bu nedenle titriyor olabilir. Böyle bir durumdan şüphelendiğiniz de kedinizin vücudunu yumuşak hareketlerle elle muayene edip neresinin acıdığını bulmaya çalışmanız gerekir. Neresinin acıdığını ya da ağrıdığını bulsanız da bulamasanız da veteriner Hekime götürmelisiniz.


4-) Kedilerde Stres

🔸Kedinizin stresli olması veya aşırı derecede endişeli olması ani sinir boşalmasına neden olabilir ve kediniz bu sebeple titreyebilir. Kedinizin neden stres altında olduğunu biliyorsanız, acilen bu durumu ortadan kaldırmanızı tavsiye ederiz. Kedilerde strese sebebiyet verebilecek senaryolara bakacak olursak da, eve yeni bir kedinin veya yeni bir insanın gelmesi olabilir. Mevsim geçişleri, kedi mamasında yapılan değişiklikler, başka bir eve taşınmanız veya evin içinde yaptığınız küçük değişiklikler de kedinizin strese girmesine neden olabilir.

5-) Korku ve Heyecan

🔸Korku ve aşırı heyecan durumunda da kedilerde titreme görülebilir. Bu tarz durumlarda genellikle tüm vücutta geçici bir süre titreme görülür. Kedilerde titreme durumunda bu maddeyide göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

6-) Horner’s Sendromu

🔸Yavru kedilerde titreme nedenleri arasında Horner’s Sendromu bulunmaktadır. Yavru kedilerin yaklaşık yüzde 40’ında sebepsiz yere ortaya çıkabilen bu durum ayrıca sallanma hareketiyle birlikte görülebilmektedir. Horner’s Sendromuna bağlı olarak yaşanabilen sallanma ve titreme hali bir süre sonra boyun kısmında travmalara, göğüs ve kafa travmalarına ve ısırık yaralarına sebep olabilir. Ayrıca kedide üst göz kapağı sarkması, göz bebeğinde küçülme ya da gözlerin içe doğru çökük olmasını da beraberinde getirebilir. Eğer yavru kedinizde vücut ısısı yüksek ise ve bu belirtileri kedinizde görüyorsanız bu sendroma yakalanmış olabilir. En kısa zamanda veteriner hekime danışarak hekimden yardım almanız gerekecektir.

7-) Epilepsi (Sara) Hastalığı

🔸Epilepsi, halk arasında Sara olarakta bilinen epilepsi kedilerdede görülebilen bir durumdur. Kedilerde epilepsi dediğimiz durum merkezi sinir sistemini oluşturan sinir hücrelerinin olağan dışı elektrokimyasal deşarj olması sonucu nöbet geçirmeye sebep olan sinirsel bozukluktur.

Nedenleri arasında;
▪️Viral enfeksiyonlar (bazı virüsler sinir sistemine hasar verebilmektedir)
▪️Beyin ödemi
▪️Beyin kanaması
▪️Kafa travmaları
▪️Zehirlenmeler
▪️Karaciğer, böbrek ve kalp hastalıkları (özellikle karaciğer ve böbrek gibi organ yetmezliklerine bağlı vücutta artan toksik amonyak ve üre oluşumu nöbet oluşumunu tetiklemektedir).

🔸Epilepsi nöbetleri beyin içinde sinirsel kordinasyonsuzluk biçimde çalıştığında, bunun sonucunda nöbetler şekline krizlerin görüldüğü, kedinin çevresiyle irtibatının kesildiği, titreme ve istemsiz Vücud hareketleri ile kendini kaybettiği görülmektedir.

🔸Epileptik nöbetler genelde 2-3 yaşında kedilerde görülmekte genç ve yavru kedilerde nadir görülmektedir.
Epilepsi kronik bir hastalık olup nöbetler saatlerce sürebilir ve şiddetli durumlarda iç organlara zarar verecek duruma gelebilir . Nöbetleri hafif, şiddetli ve epileptik krizler diye ayırabiliriz.

🔸Hafif seyreden nöbetler de kedinin bacaklarında titremeler, kedinin canı yanıyormuş gibi bağırdığını görebiliriz bu nöbetler kısa süreli olup yaklaşık bir dakika sürer.

🔸Şiddetli nöbetlerde kedi aniden yan yatar ve şiddetli kasılmalar, titremeler başlar, bu durumda genelde idrar ve dışkı yapma olayı gözlenir, ayaklarını pedal çevirir gibi hareketler gözlenir, ağzından salya gelmesi bazen de bağırdığı görülür. Bu durum yaklaşık 5 dakika seyreder.

🔸Epileptik durum ise en şiddetli olanı ve saatlerce sürenidir. Epilepsi kronik bir hastalıktır, hafif ve şiddetli nöbetler kontrol altına alınabilir böylece kedinin kendine zarar vermesinin önüne geçilir.
Epilepsi nöbetleri saatlerce surebildiği ciddi nöbetler de iç organlarda hasarlar ve ölümler görülebilir.

🔸Ayrıca kediler uyku sırasında REM ve non-REM Adı verilen iki uyku evresi yaşar. Derin uyku esnasında titreme, kulak oynatma ya da gözleri hareket etme gibi durumlar, bu evrelerden dolayı yaşanabilir. Yani kedilerin uyurken titremesi her zaman bir hastalığın habercisi olmayabilir.

🔸Sonuç olarak kediniz soğuktan dolayı üşümüyorsa altında yatan ciddi sebepler, rahatsızlıklar yatıyor olabilir. Bu yüzden kedinizi zaman zaman gözlemlemeli ve şiddeti ne olursa olsun herhangi bir titreme, kasılma durumunda Veteriner Hekime gösterilip yardım alınması lazım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerde Titreme, Kasılma, Yürüyememe Gibi Durumların Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kedilerde Bakım ve Beslenme Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Vitamin Eksikliği ve Belirtileri Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Şeker Hastalığı Diyabet Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Titreme, Kasılma, Yürüyememe Gibi Durumların Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top