2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Davranış Problemleri ve Çözüm Önerileri
MAKALE #22402 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,485 Okuyucu
KEDİLERDE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ

🔸Kedileriniz de aynı* bizler gibi korku, zevk, açlık, kaygı, hayal kırıklığı ve diğer birçok duyguyu bizim gibi yaşayabilirler, bu sebep ile Hayvanlar düşünemezler, onların duyguları yoktur gibi yanlış* bilgileri kafamızdan lütfen bir atalım.


🔸Kedi dostlarimiz dışardan sosyal olarak görülseler de ne yazık ki çok sosyal hayvanlar değillerdir. Aslında onlara sıcak bir yatak biraz güneş, sağlıklı mamalar verin birde manzaralı bir oda ayarlayın sonra değmeyin keyiflerine. Bu sağladıklarınız ile onlara süper bir yaşam vermiş olursunuz, ara sıra canları sıkıldığında beni sevin demek için yanınıza gelirler sevdirdiği kadar sevin okşayın tarayın yeterli.

1-) SALDIRGAN DAVRANIŞLARININ NEDENLERİ

🔸Kedilerde davranış problemlerini sıra sıra ela alıp nedenleri ne olabilir ve çözümleri nasıl olabilir diye anlatmaya çalışacağım .Aynı evde yaşayan başka kediler varsa kedilerin birbirleri ile anlaşamaması ve sürekli kavga etmeleri görülebilir, bu durumun birkaç nedeni olabilir .

▪️En yaygın olan neden, yaşamının erken dönemlerinde yani geçmişte başına birşey gelmesi ve diğer kedilerle hoş olmayan deneyimlerinin olması belki saldırıya ve şiddetli bir saldırı sonucu yaralanmış olabilir.

▪️Kediniz tek kedi olarak büyüdüyse, diğer kedilerle çok az temas kurduysa veya hiç temas etmediyse, nihayet başka bir kediyle tanıştığında çok sert tepkiler verebilir, çünkü, sosyal becerilerden yoksundur ve rutin hayatının değişmesinden hoşlanmaz.


▪️Kediler değişime karşı çok inatçı bir davranışları vardır. Bu, özellikle kedinizin kendi yaşam alanına* yeni başka bir kedinin gelmesi ile oluşabilir. Kediler bölgesel bir türdür bölgelerine başka kedilerin gelmesini orada yaşamalarini pek istemezler ve diğer kedilerden uzak durmayı tercih ederler. Özellikle İki akraba olmayan erkek kedi çok fena kavgalarına şahit olabilirsiniz.

▪️Çekişmenin bir başka nedeni de kişilik çatışması olabilir. Genellikle ev arkadaşlarını seçemezler ve bazen biz insanlar sadece doğru eşleşmeyi seçmeyiz. Bazen de gayet iyi geçinirken birden bire korkutucu veya hoş olmayan bir şey (havai fişek veya veteriner kliniğinin kokusu gibi) ile diğer kediyi ilişkilendirebilir ve çekişmeye başlayabilirler.

🔸Kediler olgunlaştıkça ilişkileri de değişir. Bir kedi üç yaşına ulaşırsa ve daha sonra sorun çıkarsa, sosyal olgunlaşma bir faktör olabilir.


🔸Kedinizin davranışındaki herhangi bir ani değişiklik sadece baska kedi faktörü olarak düşünmeyin , altinda yatan bir tıbbi durumun göstergesi olabilir. Olağan dışı fiziksel veya davranışsal semptomlar fark ederseniz veya kediniz yemek yemeyi bırakırsa, lütfen hemen veteriner hekime başvurun.


🔸Dikkate alınması gereken bir diğer saldırganlık türü ise anne kedi saldırganlığıdır. Yavruları olan bir dişi kedi tıslayabilir, kovalayabilir, pençe geçirebilir* veya yaklaşan başka bir kediyi ısırmaya çalışabilir, eskiden arkadaşça olan bir kedi* hatta sahibine bile bu tarz hareketleri yapabilir . Anne saldırganlığı genellikle yavru kediler sütten kesildikten sonra azalmaya başlamaktadır. Gelecekteki yavruları ve gelecekteki saldırganlık sorunlarını önlemek için anne olabilecek agresif kedileri kısırlaştırmak iyi bir fikir olabilir ama ben kısırlaştırma fikrine pek doğru bakmıyorum 😊


🔸Kedilerin özellikle genç kedilerin diğer kedilerle oyun oynarken kaba davranması oldukça yaygındır çünkü tüm kedi oyunları sahte saldırganlıktan oluşur. Kediler takip eder, kovalar, sinsice saldırır, tekmeleyebilir, tırmalayabilir, pusuya düşürebilir, ve birbirlerini ısırılabilirler ve aslında hepsi eğlencelidir. Eğer oynuyorlarsa, karşılıklı rolleri sık sık değişebilir. Kulakları tipik olarak oyunda ileriye dönüktür, pençeleri dışarıda olabilir ancak çoğunlukla birbirlerine zarar verebilirler ama bu oyunda yapılan saldirmalarda ciddi yaralanmalar neden olmazlar.


2-) SALDIRGAN KEDİLERİ SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ

🔸Evde tek bir Kediniz var ise bir süre sonra kedinizin saldırgan halleri yok olabilir. Birden çok kediniz var ise saldırgan tavrı bir süre daha devam edebilir. Evdeki kedileriniz mecburen birbirlerine alışmaları gerekecek, eğer ki kedilerden biri ötekine zarar verecek derecede oyun oynuyorsa öteki kedi buna izin vermez ve birdaha oyun oynamaz ,bu olayı gören saldırgan kedi aslında kendiliğinden düzenlebilir. Siz yinede "birbirleri ile çok şiddetli kavga aşamasına gelmesine izin vermeyin.*

🔸Kediler sorunlarını savaşarak çözmeleri bunu bilincinde olarak kedileriniz gözlemleyin, saldırgan yada istemediğiniz birşeyi yapıyorlarsa pişşt diye uyarabilir, ellerinizi çırpabilir yada su tabancası ile üzerlerine su püskürterek kedilerinizi ayırabilirsiniz.

🔸Saldırgan kedinizi sakinleştirmeye ya da yatıştırmaya çalışmayın, onu yalnız bırakın ve ona bir alan yaratın. Yaklaşırsanız, saldırganlığını size doğru yöneltebilir ve sizede saldırabilir.
🔸Akrabalık bağı olan kediler arasindaki sürtüşmeler egerki çok ciddi bir düzeyde ise, bu kedileri yan yana* getirmeyi düşünmeyin. İkisine ayrı bölgeler oluşturun ve mamaların su kaplarini, yataklarını,* tırmalama tahtalarını ve kum kabını kendi bölgelerinde bırakın. Bu yaptığınız durum en azından birbirleri arasındaki rekabet olayını yok edecektir.
ve bu kedilerin odalarını, kaplarını, yataklarını, kum kaplarini, tırnak tahtalarını, su kaplarini ayırmaniz lazim ,aslında o evden bir tanesinin ne yazık ki gönderilmesi gerek.*

🔸Evde bir kediniz var ve dışardan bir kedi aldiysaniz yine aynı şekilde ilk üç dört dön ayrı odalar ayrı yatak mama kapları su kapları kum kaplarini ayirmaniz lazım, Bu şekilde birbirlerini duyabilir ve koklayabilir, yavaş yavaş iletişime alıştırarak bir araya getirebilirsiniz.

🔸Daha fazla saklanma noktası ve oyun alanı, kedilerinizin seveceği bir ortam olacaktır.

🔸Kedilerin mama kaselerini kapalı bir kapının karşılıklı kenarlarına yerleştirin. Bu, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak bir şey yaparken birbirlerine yakın olmaları için onları cesaretlendirecektir.

🔸Her gün, kedilerin odalarını değiştirmelerini sağlayın, böylece her ikisi de biraz farklılıklar yaşasın ve birbirlerinin kokularını alsınlar. Bunu güvenli bir şekilde yapmak için bir yardımcıya ihtiyacınız olabilir.

🔸Üç dört* gün sonra, her iki kediniz de rahat görünüyorsa, kapıyı açık bırakın. Sakin kalırlarsa kapıyı biraz daha, sonra biraz daha açın. Kediler rahat kalırsa, tekrar birlikte olmaya hazır olabilirler. Ancak, hırlama, tükürme, tıslama, hışırtı gibi saldırgan davranış belirtileriyle tepki verirlerse, onları tekrar ayırın ve aşağıdaki aşamalı yeniden giriş talimatlarını izleyin.

🔸Bazı kedi sahipleri, kedilerinin vücutlarına ve kafalarına biraz ton balığı suyu sürmeyi başarmıştır. Kediler, rahatlatıcı bir davranış olan yalanma o kadar meşgul olurlar ki, diğer kedi tarafından rahatsız edilme olasılıklarını düşünemezler. İşler gerçekten iyi giderse, kediler aslında kendi başlarına ton balığına ulaşamadıkları için birbirlerini bile yalayabilirler.

3-) KEDİ FEROMONLARI GEÇİCİ OLARAK İŞE YARAYABİLİR

🔸Kedi feromonlarını deneyebilirsiniz. Kedilerin ağız, çene, alın ve yanak, pati yada kuyruk bölgelerinde ki bezler ile salgıladıkları, insanların koklayarak duyumsayamayacağı çeşitli feromonlar mevcuttur. Ayrıca Kedileri sakinleştirici kimyasallar vardır. Kedi davranışlarında etkili olan kokulu bileşiklerdir. Bu maddelere maruz bırakılan kedi, genellikle yerde yuvarlanarak, patileri ve dişleri ile koku kaynağına doğru hamle yapmaya çalışır. Tepki genellikle kısa süreli olur ve ilk birkaç dakikadan sonra, tepki alınamayan fizyolojik tepkisiz devreye girilir. Kediler için cezbedici olarak bilinen bu maddeler, kediotunun etken maddesi, kedi nanesinin etken maddesi olabilir. Gerginliği azaltabilecek, doğal kedi kokusunu (insanların koklayamayacağı) taklit eden bir ürün satın alabilir, kedi otu ya da kedi nanesi satın alabilirsiniz.

4-) EVİNİZE YENİ BİR KEDİ GELDİĞİNDE İKİ KEDİNİN ANLAŞMASINI NASIL SAĞLAYABİLİRSİNİZ

🔸Eve yeni bir kedi geldiğinde birbirlerine karşı olan saldırganlıkları şiddetliyse; Kedilerinizi yukarıda anlatıldığı gibi, ancak daha uzun bir süre için ayırın ve onları birkaç günden birkaç haftaya kadar çok daha yavaş bir şekilde yeniden tanıştırın. Kedileri yeniden tanıtmak için sadece kapıyı açmak yerine, kedileri gözetim altında yavaş yavaş birbirine yaklaştıran günlük tanıştırma seansları uygulayın. Seanslar sırasında, her iki kedinin dikkatini yiyecek veya oyunla dağıtın. Birbirlerine çok uzaktayken başlayın. Seansları kısa tutun. Böylece başarılı olmalarını kolaylaştırabilirsiniz. Kedileriniz barış içinde yemek yiyip oynayabildiğin de emin olduğunuzda, gözetimsiz olarak birlikte yalnız bırakabilirsiniz. Onlara ilk başta birlikte kısa süreler için güvenin ve birlikte zamanlarını yavaş yavaş artırın. Davranışsal ilaçlar ile kedileri yanastirma yöntemleri var ama doğal yolla birbirlerini sevmeleri yolunu seçin.

🔸Kedileriniz kendi aralarında dostça bir şekilde etkileşime girip oynuyor, birlikte uyuyor, birbirlerini yaladiklarini gördüğünüzde kedilerinizi ödüllendirmek için sevin, övün veya ödül maması verebilirsiniz.

🔸Kedileriniz hala geçinemeyip süreli kavga ediyorlar ve birbirlerini ciddi yaralar oluşturuyorlarsa mutlaka bir* veteriner hekim ile görüşüp bir yol bulmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerde Davranış Problemleri ve Çözüm Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Davranış Problemleri ve Çözüm Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:20
Top