2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Hayvanlarda Kene Problemi ve Çözüm Önerileri
MAKALE #22417 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021 | 1,605 Okuyucu
EVCİL HAYVANLARDA KENE PROBLEMİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

🔸Keneler evcil hayvanların üzerinde ve dışarıda yaşayan kan emici parazitlerdir.
Kene enfeksiyonları köpekler için özellikle önem taşır. Kedilerde daha az rastlanırlar.
Kene sorunu artış göstermektedir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Keneler hem insanlara hem de hayvanlara hastalık bulaştırır
Köpeklerin %15’inde kene vardır.

🔸Bazı keneler, Lyme Hastalığı gibi kötü hastalıkları taşıyabilir (ve bulaştırabilir).
Keneleri önlemek kolaydır - onları iten ve öldüren birçok ürün vardır.

🔸Keneler küçük, yuvarlak, genellikle parlaktır ve siyah, pembe, mor veya mavimsi gri olabilir.
🔸Çok küçük bir kafaları ve beslendikçe 1 cm'ye kadar büyüyebilen büyük bir gövdeleri vardır.
🔸Keneler genellikle cilt etiketleri veya topaklar ile karıştırılır, ancak yakından bakarsanız, deriye yapıştıkları yere yakın bacaklarını görürsünüz.

KENELER EVCİL HAYVANLARA NASIL BULAŞIR?

🔸Keneler Türkiye’nin her bölgesinde bulunabilir ve evcil hayvanınıza bulaşabilirler. Bu parazitler yalnızca kırsal alanlarda değil, büyük şehirlerde de bulunurlar. Özellikle köpeklerin en çok dolaşmayı sevdikleri açık alanlarda gözlenirler.

🔸Keneler en çok uzun otlaklarda, ormanlık alanlarda ve bozkırlarda görülür. Koyun, tilki, kirpi ve yabani tavşan gibi hayvanlar üzerinde yaşayabildikleri için yaban hayatı ve çiftlik hayvanlarının yoğun olduğu bölgelerde de yaygındırlar. Keneler en çok hava sıcakken (ilkbahar ve sonbahar arasında) görülür.

🔸Keneler, temasla hayvanın üzerine atlar ve derisini ısırarak bulunduğu yere sıkıca yapışıp üzerinde kalır. Köpek keneleri çoğunlukla 3 veya 2 konakçılıdır.

EVCİL HAYVANLAR HANGİ AYLARDA TEHLİKE ALTINDADIR?

🔸Kene tehlikesi yıl boyunca devam eder. Ancak ilkbahardan itibaren istila riski çok yüksektir. Nisan'dan Ekim'e kadar çalılıklarda, otlar üzerinde serbestçe yaşar, kan emebilecekleri bir konakçıda kanca benzeri ısırma organelleri ile deriyi delerek gömülürler.
Evcil hayvanınızı, aylık olarak, keneleri öldüren bir damla ile tedavi ettirmelisiniz.

KENELERİN ZARARLARI NELERDİR?

🔸Kene ile geçen hastalıkların en yüksek bulaşma riski kene yapıştıktan sonraki 48 saat içinde başlar.
Keneler ciddi hastalık mikroplarını bünyesinde taşırlar ve bulaştırırlar.
İnsan ve hayvanlarda rastlanan yüzlerce hastalığın keneler tarafından bulaştırıldığı bilinmektedir.

🔸Keneler en kısa sürede kaldırılmalıdır. Bir keneyi asla çekerek, ezerek veya sıkarak çıkarmayın - büyük bir gövdeleri ve cilde yapışan küçük bir kafaları vardır, keneyi çekerseniz, enfeksiyona neden olabilecek kafayı geride bırakmanız muhtemeldir.

🔸Bazı evcil hayvan sahipleri bir keneyi doğru şekilde çıkarıldıktan sonra herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak keneyi çıkardıktan sonra geride bıraktığınızdan endişeleniyorsanız, tavsiye için veteriner hekime başvurmanız en iyisidir. Ayrıca evcil hayvanınızın derisi ağrılı, enfeksiyonlu veya çok kaşıntılı görünüyorsa da veteriner hekime başvurmalısınız.

SEYAHAT ÖNCESİ KENELERİN FARKINDA OLUN

🔸Evcil hayvanlarınızda düzenli olarak kene kontrolü yapmanız gerekmektedir. Tatilde köpeğinizi yanınıza almayı düşünüyorsanız, bu kan emici parazitlerin farkında olmanız önemlidir; keneler evcil hayvanınıza hastalık bulaştırırlar.
Bir yurtdışı seyahatinden sonra ve/veya evcil hayvanınız üzerinde bir kene gördükten sonraki birkaç gün içerisinde aşağıdaki klinik belirtilerden herhangi birisi oluşursa bu durumu hemen veteriner hekiminize bildiriniz:

▪️Ateş
▪️Topallık
▪️İştah kaybı
▪️Şiddetli ağrı
▪️Eklemlerde şişme ve artritis
▪️İlgisizlik ve depresyon
▪️Öksürük

KENELERİN ÖNLENMESİ

🔸Keneleri önlemenin birçok farklı yolu vardır, örneğin:

▪️Kene tasmaları , tabletler veya spot ürünler.
▪️Bazı pire tedavileri keneleri öldürür ve uzaklaştırır.
▪️Patikalara, açık alanlar ve uzun otlardan kaçının.
▪️bölgenizde kenelerin yaygın olup olmadığını öğrenin. Kene var ise hayvanınızı bu bölgelere sokmayın.
▪️Yürüyüşlerden sonra evcil hayvanınızı düzenli olarak kontrol edin, bunlar en çok kafa, kulaklar, koltuk altı ve karında görülür.
▪️Yeni bir yere gidiyorsanız veya evcil hayvanınızı tatile götürüyorsanız, o bölgede kenelerin ne kadar yaygın olduğunu kontrol edin.

İNSANLARA KENE BULAŞABİLİR Mİ ?

🔸Evet, keneler insanlarda yaşayamasa da, yine de bizi ısırıp beslenebilirler, ısırdığı yerde tahrişe ve enfeksiyona neden olabilirler.

🔸 Keneler ayrıca nadirde olsa Lyme Hastalığı (Borreliosis) gibi hastalıkları da bulaştırabilirler.
Kendinizde veya çevrenizdeki yakinlarinizda bir işaret görürseniz ve endişeleriniz varsa, aile hekiminize veya acile gitmenizi tavsiye ederim .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evcil Hayvanlarda Kene Problemi ve Çözüm Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
► Hayvanlarda Kene Sorunu ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Evcil Hayvanlarda İlk Yardım Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evcil Hayvanlarda Kene Problemi ve Çözüm Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:45
Top