2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş İmplantım Çene Kemiğine Nasıl Takılır?
MAKALE #22419 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Haziran 2021 | 1,014 Okuyucu
Diş implantları genellikle iki ayrı prosedür sırasında takılır; ilki implantın kendisini zaten mevcuttaki boşluğa yerleştirilir. Diğeride diş çekimi yapılır kemik hazırlanır ve ardından birkaç ay sonra yeni dişi implantı yerleştirilir
Prosedürü genellikle diş hekiminizin muayenehanesinde lokal anestezi altında yapılır. Bu işlem için diş çekimi için yapılan anestezi yeterlidir. Dişhekiminiz şayet bu işlemden korkunuz var ise rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici sunabileceğiden , tedavi konusunda özellikle endişeli hissediyorsanız diş hekiminize söyleyin.
Diş İmplantı Kimlere Yapılabilir?
Diş implantları, genel sağlığı iyi olan ve diş etleri sağlıklı olan çoğu yetişkin için uygundur. Altta yatan kemikler büyümeye devam ettiği için 18 yaşın altındaki çocuklar ve gençler için uygun değildir.
Diş hekiminiz aşağıdaki durumlarda diş implantlarını önermeyebilir:
Sigara İçiyor Musunuz?
Çene bölgenize radyoterapi almışsanız
İyi kontrol edilmeyen şeker hastalığınız varsa
Dişeti (periodontal) hastalığından muzdarip
Ancak her durum farklıdır. Diş hekiminize herhangi bir tıbbi sorununuzdan bahsedin, implantların sizin için bir seçenek olup olmadığını size bildirsinler.Modern diş hekimliğinin amacı, hastanın ağız bölgesinin hem fonksiyonunu hem rahatlığını hem de ağız sağlığını yeniden sağlamaktır.

Diş hekimi, ister eksik bir dişi yerine koysun ister çürük bir dişi tedavi etsin, her zaman için prensibi çene kemiğinde aşınmayı, hastalığı ve hasarı ortadan kaldırarak ideal bir restorasyonu yapmaya çalışmaktır.

Diş eksikliğinin de günümüzde en popüler tedavi yöntemi implantlardır. Bunun nedeni ise yapılan tedavilere olan ihtiyacın gün ve gün artmasıdır. Bu artışın sebebi ise;

Yaşlı popülasyonun daha uzun yaşaması
Yaşa bağlı diş kaybı
Sabit protezi artık hastaların istememesi yani eksik olan dişin sağındaki solundaki dişi kestirmek istememeleri.
Hareketli protezlerin zaman içinde deformasyonu ve hatta yan taraftaki dişleri deforme etmesi çürütmesi.
Diş kaybının kişide oluşturduğu psikolojik sonuçlar
İmplantlı protezlerin hastalarda oluşturduğu memnuniyet
İmplant destekli protezlerin avantajları
Tamamen dişsiz hastalarda karşılaşılan problemler
Destek kemiği genişliğini ve yüksekliğinin zamanı içinde erimesi
Diş etlerinin zaman içinde deforme olması
Dilin zaman içinde büyüyerek ağıza sığmaması
Damar ve sinir ağlarının bulunduğu yerlerin açığa çıkması ve bu bölgelerde ağrı ve hassasiyet
Diş Kaybının Psikolojik Yönü
Tamamen dişsizliğin psikolojik etkileri genelde karmaşıktır. Bu etkiler psikolojik olarak değişkenlik gösterebilir. Hastalar tamamen dişsizliğin yüzlerinde yarattığı estetik kaybı reddederken protezleri taktıklarında oluşan konforsuzluktan da rahatsız olmaktadırlar.

Buna karşılık implant destekli protezlerle tedavi edilen hastaların %80’i daha önce kullandıkları geleneksel hareketli protezlerle karşılaştırıldığında psikolojik sağlıklarının iyileştiğini ve implant destekli protezlerini vücutlarının bir parçası olarak hissettiklerini bildirmişlerdir.

Bazı takıntılı hastalar ve mide bulantısı refleksi olan hastalar damak tarafının boşalmasıyla birlikte bu protez kullanımıyla oldukça rahat etmektedirler. Hareketli Protezlerin Sonuçları

Takılıp çıkarılan protezler, hastalar tarafından genellikle istenmemektedir. Çünkü bu protez tipi hem yemek yerken hem de destek olduğu dokudaki oluşturduğu rahatsızlıklar nedeniyle hastalar tarafından istenmez. Zaman zaman vuruk yaparak diş etinde ağrılara neden olurlar. Bunlara ek olarak tamamen dişsiz hastalarda kullanılan hareketli protezler yemek yerken konuşurken ağızda oynamaları sonucunda da hastalar tarafından pek de konforlu bulunmamaktadır. Özellikle alt çenede dile yakın olan kısım sürekli oynayıp hareket etmektedir.

İmplant Destekli Protezlerin Avantajları
İmplantların çene kemiğine konulmasının birincil amacı aynı zamanda çene kemiğinin de korunmasıdır.
İmplant, yivli yapısı sayesinde çene kemiği ile çiğneme yaparken küçük küçük masaj etkisi yaratır ve bu masaj etkisi çene kemiğinin kanlanmasına ve beslenmesine yardımcı olur. Özellikle kemik erimesi olan kişilerde implant çene kemiğini korur.
Dilin ve yanağın baskısıyla sürekli hareket eden alt protez yerine, sadece iki adet implant takıp üzerine barlı bir protez yaparak sabit protez gibi hareket etmeyen protez haline getirilebilir.
Çiğnemenin yeniden sağlanması için, özellikle erimiş alt çene de protezin hareketini engellediği için, implantlar, hastamızda yeniden yüz destek dokusuna yardımcı olacak protezi yapmamızı sağlar.
Çiğnemenin hastalarımız tarafından algılanmasını sağlar. Çünkü sabit ve çeneye yapışan yapısıyla çiğneme esnasında hastalarımız çene kemiğini algılarlar.
Yan taraftaki dişlerin kesilmesine engel olurlar.
İmplant destekli protezlere alışma ve adaptasyon diğer hareketli protezlere göre oldukça hızlıdır
Hareketli protezler gibi yumuşak dokuya vuruk yapma olasılığı yoktur.
Dişler çekilir çekilmez yerleştirilen implantlar çene kemiğinin mevcut boyutunu korur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş İmplantım Çene Kemiğine Nasıl Takılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Çene Eklemi Tedavisi Dr.Dt. Uygar BAKŞİ
► Çene Eklemi Bozuklukları Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Çene Eklemi Hastalıkları Dt.Mesut MUTLU
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Fonksiyonel Çene Ortopedisi Dt.Ayşe GÜR
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Box Teknik - Yapay Çene Ameliyatı Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş İmplantım Çene Kemiğine Nasıl Takılır?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:05
Top