2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişleri Kesmeden Estetik Uygulama Yapmak Mümkün mü?
MAKALE #22420 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Haziran 2021 | 1,038 Okuyucu
Bir insanın yüzünü mimari bir yapı gibi düşünün. Estetik diş hekimi için ön dişler o kişinin gülüşünü, imajını, karakterini yansıtan onu betimleyen anlatan kişiliğinin karşısındaki tarafından sentez edilmesini sağlayan vitrinidir. Dişler vücud sağlığı açısından inanılmaz önemli dir. Dişler üstelik gülerken, konuşurken, dudaklar kapalıyken ki ağızdaki konumları o kadar farklıdır ki bir insan konuşurken bir sorun yoktur fakat gülerken tüm diş etleri gözükür o zaman karizması bozulur. Artık gülümsemenin kişinin imajı olduğunu herkes biliyor özellikle dijitalleşen dünyamızda herkesin elindeki Dijital araçlar ile…
İşte şimdi hastalarımızın bizden talebi dişleri kesmeden estetik gülümsemeye kavuşmak mümkün mü?
Dijital ölçüler ,dijital tasarımlar diş hekimliğinin de artık gerçeği. Şimdi kişiden alınan dijital ölçü ve onun üzerinde yapılacak dijital tasarımlar ,Üç boyutlu yazıcıların ürettiği kontakt lens kalınlığında porselen laminalar ile dişleri kesmeden estetik tasarımlar yapmak mümkün. Bu tedavilerin yapılıp yapılmayacağını anlaşılmasının bir yöntemi de dişlerden yapılacak analizlerdir. Fotograf çekimi ve direkt dişlerin üzerine yapılacak mock up islemleri hem diş hekimine hemde hastalarımıza fikir verir. Dişlerin kesilmeden estetik görünüme kavuşturan tedavi yöntemi Minimal invazive yöntemler de denir. Modern diş hekimliğinde “Orjinal dokuya Mümkün olduğu kadar korumaya yönelik uygulamadır.” Bu neden ile eğer dişlerinin estetik bir görünümden mustarip ise hastalarımız onların diş dokularına dokunmadan estetik bir görünüme kavuşturmak için gelişen teknoloji ile çözümler üretmekteyiz. Bu çözümlerin en başında olan yöntem MİNİMAL İNVAZİVE yöntemlerdir.
Yeni bir gülüş tasarımı isteyen kişiler için yapılacak fotoğraf analizi ve isteklerin belirlenmesinden sonra eğer istekler orijinal dişi dokunulmadan estetik çözümler olur ise bu yapılacak MOCK UP uygulamasından sonra belirlenebilir ve buna yönelik bir tedavi planlaması gerçekleştirilir. Fotoğraflarla yapılan analizde özellikle dişlerin bir değerlendirilmesi yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihtiyaç belirlenir. Hastamızın ihtiyacı nedir diş eti seviyesindeki uyumsuzluk mu dişlerin birbiriyle konum olarak uyumsuzluğu mu dişlerin rengi mi şeklimi bütün bunlara bir karar verilir genellikle dişlerin birbiriyle uyumsuzluğu için ortodontik tedavi ve hatta gelişen teknoloji ile dijital ortodonti uygulaması yapılır.
Hizalama Tedavisi
Dişlerin birbiriyle olan konumları düzeltilmesinde dijital ortodonti de denilen yöntemle yani ağızdan alınan üç boyutlu tarayıcılar ile ölçünün daha sonra gene dijital ortamda Değerlendirilmesi ile de şeffaf plaklar üretilir ve şeffaf plaklar hastamızdaki çapraşıklığın boyutuna göre altı ila bir ay kadar kullanılır.
Diş Eti Düzenlemesi
Diş eti seviyelerindeki uyumsuzluk geni minimal invazive yöntemler ile tedavi edilir.Özel lazer cihazları ile diş eti seviyeleri arasındaki uyumsuzluk diş eti manikürlü de denilen işlem ile düzenlenir.Diş eti seviyesi ayarlanması işlemi tek seansta yaklaşık 30 dakikada gerçekleşir yara yerinin iyileşme süresi bir haftadır tuzlu su ile yapılan gargaralar yara yerinin iyileşmesini çabuklaştırır.Ayrıca ozon terapi de diş eti iyileşmesine yardımcı olur.
Dişlerin Beyazlatılması
Dişlerin beyazlatılmasında ofis tipi ya da ev tipi beyazlatma kullanılır hastalarımızın sigara çay kahve kullanımına göre ofis tipi beyazlatma veya ev tipi beyazlatma yöntemi ile diş rengi artırılır yani açılır.
Genellikle beyazlatma işleminde daha etkin sonuç elde etmek için ev tipi ofis tipi beyazlatma beraber kullanılır bunun sonucunda 7.8 ton kadar diş rengi açılır beyazlatma işlemi dişlerde daha fresh bir görüntüye sebep olacağı için çoğu zaman diş eti seviyesinin düzenlenmesi hizalama tedavisi ve ardından beyazlatma ile istenilen görüntüye ulaşılabilinir. Bu bir çok hasta için yeterli bir sonuçtur bazı hastalarda diş eti seviyesi nde düzenlemeye ek olarak kırık ve yıpranmış görüntü var ise değiştirilip bunlarında onarılması gerekir yani kompozitler ile bu bölgelerin onarılması düzeltilmesi gerekir.
Kompozit Dolgular(Bonding)
Kompozit dolgular gruplar için daha estetik materyaller olarak üretilirler ve bu estetik materyaller oldukça şeffaf ve diş dokusuna birebir benzeyen görüntü ve yapıya sahiptir ler bu nedenle dişlerin ucundaki küçük kırıklar ya da dişlerin arasındaki minik aralıkların kapatılmasında kompozit dolgular oldukça yardımcılardır. Minimal invazive yöntemlerin içerisinde en sık kullanılan yöntem kompozit dolgularla yapılan Bonding işlemidir. Bonding işlemi dişlerin son final görüntüsünü oluşmasında oldukça yardımcıdır şöyle düşünün adeta bir hamurun eksik olan kısma biridir adapte olarak yerleştirilmesi işlemidir burada küçücük dokunuşlar hastaların dişleri nde sihirli etkiler yaratabilirler.
ŞEFFAF PLAKLARLA DİŞ NASIL HAREKET EDER?
Doktor Sandra Tai ‘nin yazdığı ‘ŞEFFAF PLAKLAR TEKNİĞİ’ kitabında; ‘şeffaf plaklar ortodontinin geleceğidir’ demiştir. Hızla değişen gelişmeler nedeniyle dijital ortodonti alanında şeffaf ortodonti gerçekten geleceğin ortodontisi gözüyle görülmektedir.
Burada hastalarımızın da kafasına takılan,”Bu şeffaf plaklar dişlerin hareketini nasıl sağlıyorlar” konusudur.
Klasik ortodonti de yani braketlerin dişlere yapıştırılıp onlara çekme hareketi yapması mantık olarak hastalarımızca kolay anlaşılmaktadır. Şeffaf ortodontide de mantık benzerdir. Gerek dişlerin üzerine yapıştırılan butonların dişlere yaptığı itme hareketi gerekse plakların uyguladığı basıncın oluşturduğu itme kuvveti ile dişler bir yerden bir yere hareket eder.
Şeffaf plakların dişin tamamını sarmasıyla dişlere bir şekilde bağlanır bir diş ne kadar fazla plak malzemesi ile sarılırsa bağlanma o kadar iyi olur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar yemek yemenin dışındaki tüm zamanlarda plağın düzenli takılması bu itme hareketinin istenilen şekilde olmasını sağlayacaktır.
Şeffaf plak tedavilerinde dişi takılacak butonun yerinin önceden belirlenip tedavinin farklı aşamalarında bu buton yerleri değiştirilebilir bu bağlamda şeffaf plaklar son derece iyi bir itme hareketi sağlarlar aynı şekilde dişi itme hareketi için kullanılan butonlar zaman zaman hareketsiz hale getirilebilirler.
Bu bağlamda şeffaf plaklar dişlerin çene kemiğinden bir miktar çıkartılması çene kemiğini bir miktar gömülmesi işlemleri olan ( ekstrüzyon, intrüzyon) tedavilerde grup halinde hareket ettirme kabiliyetine sahiptir.
Tel yani braket ile yapılan ortodonti de bir dişe bir hareket verirken destek alınan diğer dişleri bir hareket söz konusudur. Yani bir diş gömülürken diğer dişler uzayabilir. Şeffaf ortodontide ise dişler grup halinde hareket ettirilebilir.
Dişlerin birbiriyle olan uyumsuzluklarını gidermek için dişlerin mine yapısında bir miktar törpüleme işlemi yaparak özellikle orta attın oturması sağlanabilir.
IPR Denilen yöntem ile dişlerin minelerindeki düzensizlik de düzeltilerek dişler konum olarak istenilen pozisyonuna getirilir.
Diş boyutlarının uyumsuzluğu daha şeffaf ortodonti tedavisinde planlamanın bir parçası olarak önden düzeltilerek tedavi esnasında boyut düzensizliği de giderilir.
Şeffaf plak tekniği proaktif disiplini bir yaklaşım gerektirir bu yaklaşım hekimin yaklaşımı ile başlar hastanın kullanım esnasındaki uyumu ve disiplini ile devam eder.
ŞEFFAF PLAK UYGULAMASINDA VAKA SEÇİMİ

Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerin başarısında uygun vaka seçimi en önemli faktörlerden biridir.
Ortodontik tedavinin amacı hastalarımızın ağzındaki diş dizimi bozukluklarının yanı sıra çeneler arası ilişkinin bozukluğunu da ele alır.
Bir çok zaman fark edilmesine rağmen dişler geçici organlar değildir; ömür boyu ağızda kalması gereken organlardır.
Bu nedenle dişlerin ömür boyu ağızda kalması için mutlaka diziminin düzgün olması ve dişlerin birbiri ile kontaklarının yani okluzal temaslarının düzgün olması gerekir.
Bu ne demektir?Çiğneme esnasında dişler birbirine düzenli temas etmelidir.
Dişteki çapraşıklık kategorize edilir ise;
-HAFİF-ORTA-ŞİDDETLİ
şeklinde üç kategoride değerlendirilir.
Günümüzde gelişen yazılımlar ile ortodontik tedavi şeffaf ortodonti ile genel diş hekiminin yapacağı hale geldiyse de hekimin deneyimi ve tecrübesi de vaka seçiminde oldukça önemlidir.
Şiddetli vakalarda diş çekimi gibi bazı varyasyonlar ,hatta braketli uygulamalarda olduğu gibi mini vida ve lastik uygulamaları gerekmektedir.
Vakanın zorluğunu değerlendirilirken ana problemlerin listesini de çeşitli boyutlarda formülize etmek gerekmektedir.
* DİŞLERİN MEVCUT KONUMUNDA DÜZENSİZLİK
* DİŞLERİN DÜZGÜN OLUP ÇENELERİN BİRBİRİ İLE UYUMSUZLUĞU YANİ ÇENENİN AÇIK YADA ÇOK KAPALI OLMA DURUMU(Derin kapanış ve Ön açık kapanış)
* DİŞLERİN VE ÇENELERİN BİRBİRİ İLE UYUMSUZLUĞU
Burada vaka seçiminde bir diğer kriter,
* Büyüme ve gelişim tamamlanmış
* Büyüme ve gelişim henüz tamamlanmamış
MALOKLÜZYON’dur.
Dişlerin birbiri ile kapanışlarında bozukluk olan vakalarda bozukluğun miktarı oldukça önemlidir ;çok deneyimli bir diş hekimi karmaşık ve şiddetli olan maloklüzyon tedavilerinde şeffaf ortodonti plaklarını bir aşama olarak da kullanabilir.
Vaka seçimimiz de hasta hekim ilişkisi de oldukça önemlidir ,çünkü bazen bu tedaviler hizalama dediğimiz yani hastalarımızın dişlerini bir sonraki protetik aşamaya taşımak amaçlı da yapılabilir. Yani kesimsiz bir porselen lamina çalışacak isek bu porselen lamina uygulamasının öncesinde dişlerin aralarını açmak ya da dişlerin arasındaki mevcut olan aralığı simetrik hale getirmek amaçlı da şeffaf ortodonti uygulaması yapılır.
Yada çok güzel bir porselen lamine uygulamasının altında çapraşık ön dişleri görmek istemediğimiz de bu çapraşıklığı düzeltmek amaçlı da şeffaf ortodonti yapılabilir.
Bütün bunlar da hastalarımıza tedavi bitimini simülasyon ile gösterebilme şansı veren dijital ortodonti sayesinde bizi tedavi sonrası sürprizlerden korur.
Tabii ki şeffaf ortodontide vaka seçimimizde hastamızın ağız bakımını iyi bir şekilde yapacağına da ikna olmalıyız.
Bu çok önemlidir, çünkü şeffaf ortodonti de vaka seçiminde ağzına iyi bakacağına ve düzenli olarak plaklarını kullanacağına ikna olduğumuz hastalarımıza uygulama yapmalıyız.
Tüm tedaviler ekip işidir ve hastalarımızda ekibimizin en kıymetli parçalarından biridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişleri Kesmeden Estetik Uygulama Yapmak Mümkün mü?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Dişleri Beyazlatma Dt.Aykut TAŞKIN
► Süt Dişleri ve Gelişimi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Gömülü Yirmi Yaş Dişleri PDF Dt.Mehmet AĞAOĞLU
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Dişleri Temizletmek Zararlı Mıdır?? Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
► 20 Yaş Dişleri ve Sorunlarının Çözüm Yolları. ÇOK OKUNUYOR Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dişleri Kesmeden Estetik Uygulama Yapmak Mümkün mü?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top