2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Aylarinda Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz
MAKALE #22427 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Temmuz 2021 | 1,977 Okuyucu
💙YAZ AYLARİNDA SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ

🔻Ne yazık ki sıcak havalar geldi çattı ve özellikle gündüz saatleri hepimiz için yeterince çekilmez, bunaltıcı bir hal almaya başladı. Biz bu sıcaklardan bunalırken sokak hayvanların ne halde olduklarını düşünemiyorum inanın. Peki bu sıcak havalarda sokaktaki dostlarımız için yapabileceniz bazı kolay pratik olayın olduğunu biliyor musunuz ?

💙HAYVANLARDA SUSUZLUK

🔸Haziran ayından sonra sıcakların çok daha artacağını ve ne yazık ki bu sıcaklarda sokak hayvanlarının bazısının açlık susuzluktan öleceğini şimdiden söyleyebilirim. Bizler türlü imkanlara sahip olmamıza rağmen sıcak havalara zor katlanıyoruz. Bir de sokaklarda yaşayan dostlarımızı düşünelim…

🔸Kedi veya köpeğin içmesi gereken su miktarını tüketmediğinde susuzluk yani dehidrasyon başlar. kedi ve köpeklerde oluşacak çeşitli belirtiler vücudunun susuz kaldığını size haber verebilir. Peki, kedilerde ve köpeklerde dehidrasyon nasıl anlaşılır?

🔹Ağız kuruluğu,
🔹Halsizlik,
🔹Sürekli uyuma isteği,
🔹İştah kaybı,
🔹Hızlı nefes alma,
🔹Yüksek kalp atışı,
🔹Kas zayıflığı,
🔹Letarji,
🔹Depresyon,
🔹Cilt elastikliğinde azalma

🔸Delici ve yakıcı güneş ışınlarından kaçacak yer arıyorlar. Git gide kuraklaşan şehirlerimizde onların sığınabilecekleri serin bir ağaç gölgesi bulmak oldukça zor. Haydi şans eseri bir ağaç gölgesi buldular diyelim… Yiyecek biraz mama, daha da önemlisi birkaç yudum temiz su bulmaları çok daha da zor.

🔸Sokak hayvanları bu sıcaklarda eğer ki şu icmezlerde ne yazık ki ne yazık ki dehidrasyon ve bunu sonucunda ölümler görülecektir.


💙SOKAK HAYVANLARI İÇİN BİR KAP SU

🔸Bunaltıcı yaz sıcakları sokak hayvanları için su ve barınma sıkıntısı çekme dönemi olduğundan bu sebep ile sokaklara, bahçelere, kapı önlerine koyduğumuz bir kap su, hayati önem taşıyor. Bu suları günlük olarak değiştirmemiz de önemlidir.

🔸Sokak hayvanların susuzluğa olan dayanıklılıkları ise hava sıcaklığı, çevre şartları gibi pek çok faktöre bağlıdır. Sokak hayvanlarını susuz bırakmayalım.

🔸Sokak hayvanları susuzluğa dayanıklılıklarının en fazla 1 hafta olabileceği tahmin edilmektedir. (Bu zaman zarfında organlarına zarar gelir)

🔸Tüm bu bilgilerden sonra sokak hayvanlarımızın önünde sürekli taze su bulundurmamız gerektiğini, yiyecek ihtiyaçlarıının ise günde en az 1 öğün olacak şekilde ayarlamamız gerektiğini unutmamayı önemle hatırlatırım.


💙SOKAK HAYVANLARI İÇİN MAMA KABI

🔸Sıcak havalarda hayvanların bulmakta zorlandıkları tek şey su değil. Yiyecek bulmakta da çok zorlanıyorlar. Bu sebeple onlar için koyduğumuz temiz su kaplarının yanına bir de mama kabı iliştirebilirsek, kim bilir kaç sokak canının hayatını kurtarmış oluruz…

💙KUŞLARI DA UNUTMAYALIM

🔸Sıcak havalarda kuşlar da su sıkıntısı çekiyor. Kedi ve köpekler için koyduğumuz su kapları, kuşlara uygun olmayacaktır. Onlar için çok daha sığ ve minik kaplar tercih etmeliyiz. Üstelik bunları kedi ve köpeklerin ulaşamayacakları yerlere yerleştirmeliyiz. Pencelerimizin önleri, balkonlar, bu iş için biçilmiş kaftan. Hatta biraz büyük kaplarda da su koyabilirsek rahatlıkla banyo yapıp serinleyebilirler. Bulgur taneleri, ekmek kırıntıları da onlar için ideal mamalar sayılacaktır.

💙GÖLGE BARINAKLARI

🔸Şehirlerimizde parklar, bahçeler git gide azaldığından, bulabildiğimiz her kuytuya gölgelikli bir barınak yaparsak kediler ve köpekler için harika yuvalar yaratmış oluruz. Çok sıcakladıklarında sere serpe uyuyup dinlenebilirler böylelikle.

🔸İşte bu kadar! Yaz aylarında sokaklardaki dostlarımızı kurtarmak işte bu kadar kolay…

🔸Sokakta hayvanları için bıraktığımız bir kap suyun yanına bir kap mamada bırakırsak vallah yemede yanında yat olur 🙏🥰
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Aylarinda Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Sokak Hayvanlarını Sevmek! Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Sokak Köpekleriyle İlgili Bilgiler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Sokak Hayvanlarının Yaşama Hakkı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaz Aylarinda Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:19
Top