2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #22448 © Yazan Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ | Yayın Temmuz 2021 | 1,100 Okuyucu
Facelift Ne Zaman Yapılmalı

Kadın erkek herkes için genç ve güzel görünmek arzu edilen bir durumdur. Ancak zaman ilerledikçe gençlik ve güzellik de yerini yavaş yavaş yaşlılığa bırakır. Yaşlanmanın ilk belirtilerinin yüz görünümünde ortaya çıktığını bilmeyen yoktur. Günümüzde özellikle iş hayatında genç ve dinamik yüzler tercih edilmektedir. Pek çok yetenekli insan sırf yaşlı görüntüleri nedeni ile iş hayatında arzuladıkları yere gelememe riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu ve başka nedenlerden yüz gençleştirme ameliyatları değerini artarak korumaktadır.

Yüz gençleştirmede neler yapıldı?

Yüz gençleştirme ilk olarak yüzdeki kırışıklıkların düzeltilmesi ameliyatları ile başladı. Facelift (yüz germe) olarak isimlendirilen bu ameliyatlarda mümkün olduğu kadar fark edilmeyecek bir bölgeden kesi yaparak yüz derisi olabildiğince arkaya doğru geriliyor ve fazla kısımları kesilerek deri tekrar dikiliyordu. Ayni dönemlerde yüz derisini kimyasal maddeler ile yakarak soymak (peeling) işlemleri de başladı. Bunlar her ne kadar başarılı sonuçlar ortaya çıkarsa da ciddi işlemler olmaları ve bir iyileşme süreci gerektirmeleri nedeni ile hep tereddütle karşılandı. Günümüzde insanları günlük görevlerinden ayırmadan yapılan daha kolay güzellik işlemleri ortaya çıktı. Bunlar cerrahi olmayan veya çok küçük cerrahi işlemler olarak adlandırılmakta. Yüzeyel lazer tedavileri, kimyasal dolgu ve botulinum toksini enjeksiyonları, özel hazırlanmış iplikler ile askılama, radyo frekans (RF) ve mikrodalga ışınları ile deri sıkılaştırma bunlara örnek olarak sayılabilir. Ancak bunların hiçbiri yüz germe (facelift) ameliyatları kadar etkili değildir.

Yüz germe ameliyatının gerekli olduğuna nasıl karar verilir?
Yüzdeki kırışıklıklar genellikle cerrahi olmayan veya minimal (çok küçük) cerrahi işlemler ile belli ölçüde düzeltilebilir. Botulinum toksini, dolgu enjeksiyonları ve daha iyisi kişinin kendi yağının enjeksiyonları kırışıklıkların düzeltilmesinde kullanılır. Deride sarkmalar başlamış ise iplikle asma işlemleri belirli bir süre yararlı etki yapabilir. Ancak bir süre sonra derideki ve boyundaki sarkmalar yukarıda sayılan işlemler ile düzeltilemeyecek bir düzeye ulaşabilir. Bunun hangi yaşta olacağı kişiden kişiye değişir. Yüzdeki sarkmaların artık diğer tedaviler ile düzeltilemediği durumlara yüz germe ameliyatı gereklidir. Günümüzde hala facelift ameliyatı kadar etkili sonuç veren bir başka işlem mevcut değildir.

Facelift ameliyatında neler yapılır?

Daha önce de belirtildiği gibi yüz germenin amacı fazla derileri çıkartarak yüzdeki sarkıklıkların giderilmesidir. Bunu sağlamak için yapılan başlangıç kesilerinde günümüze kadar ciddi bir değişiklik olmamıştır. Yüz bölgesinde bu izlerin en kolay gizlenebileceği yerler kulak önündeki çizgi, kulak arkasındaki çukur ve saçların içidir. Buralardan girerek yanak ve gerekiyor ise boyun derisi yapışık olduğu altındaki yapılardan kesilerek ayrılır ve serbestleştirilir. Böylece deri esner ve çekildiği zaman fazla kısımları kolayca çıkarılabilir. Ancak yalnız derinin fazlalığını almak yeterli olmayabilir. Deri altındaki yüz yapılarını saran kılıflar (fasya) da gerilerek derin dokuların da sıkılaştırılması sağlanır.

Yüz germe neden ilk tercih değildir?

Son derece etkili bir işlem olmasına karşın facelift ameliyatı ciddi bir ameliyattır. Her ne kadar hayati organlardan uzak olsa da yüz sinirleri üzerinde çalışıldığından yapılan bir dikkatsizlik yüz sinirlerine zarar verebilir. Bu sinirin zedelendiği yere bağlı olarak değişen ciddiyette yüz felçlerine yol açabilir. Deride gözlenen ameliyat kesi izi genellikle fazla farkedilmez ancak deri altında açılan tünel oldukça geniştir ve bu da iyileşme sırasında morluk şişlik gibi geçici sıkıntılar yaratabilir. Nadir de olsa karşılaşılabilecek aksiliklerden birisi de yüz derisinde değişen genişlikte gangren (nekroz) görülmesidir. Bu durum hem iyileşmeyi geciktirir hem de sonradan o bölgede hoş görünmeyen bir iz kalmasına neden olabilir. Hiçbir aksilik olmadan tamamlanan ameliyatlarda bile yüzdeki şişliğin inmesi haftalar alır. Ortalama olarak yüz germe ameliyatının sonucunun görünmesi 3 ay alır. Yüzde morluklar oluşmuş ise bunların kaybolması yaşa ve kişiye bağlı olarak 10-30 gün alabilir. Gene nadir olarak kesi yapılan ve dikilen bölgelerde dikkati çekecek izler kalabilir. Bahsedilmesi gereken bir başka nokta ise facelift ameliyatı yüzde yaşlanma ile ortaya çıkan yumuşak doku eksilmesini yani hacim kaybını düzeltemez. Eksilmiş yumuşak dokuların yerine konulması için mutlaka yüz germe öncesi yüze kişinin kendi yağ dokusu ile dolgu yapılması ve hacim kaybının giderilmesi gereklidir.

Cerrahınızı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Ciddi bir hayati tehlikesi olmamasına karşın yüz germe (facelift) önemli bir ameliyattır. Mutlaka bir “Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi” uzmanı tarafından yapılmalıdır. Günümüzde “estetik cerrahi” kelimesi kanunlardaki boşluklardan yararlanılarak pek çok hekim tarafından usulsüz olarak kullanılmaktadır. Hatta “estetik uzmanı” adını kullanarak cerrah olmayan hekimler daha da ilerisi hekim olmayanlar bile kendilerinin estetik ameliyatlar yapabilecekleri izlenimi vermeye çalışmaktadırlar. Sosyal medya yararlarının yanında yanıltıcı haberler ve reklamlar ile zaman zaman çok tehlikeli olabilmektedir. Toplumun büyük çoğunluğu sosyal medya üzerinde ciddi bir yasal denetimin olmadığının farkında değildir. Bu nedenle üzülerek söylemek gerekir ki etkileyici ancak doğru olmayan haber, program ve reklamlar pervasızca yapılabilmekte insanların kararlarında etkili olmaktadır. Bütün ameliyatlarda olduğu gibi estetik ameliyatlarda da hastanın kendisini güvende tutması için yapması gereken ilk şey başvurduğu hekimin “T.C. Sağlık Bakanlığı” tarafından verilmiş bir uzmanlık belgesi olup olmadığını kontrol etmektir. Yurt dışından alınmış sertifika, kurs diplomaları, çalışma belgeleri vs yeterli ve geçerli değildir. Eğer bir devlet hastanesi veya üniversite hastanesinin “Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi” servisine başvurdu iseniz burada çalışan tüm hekimlerin diplamasının olduğundan emin olabilirsiniz. Ama ayni şey bazı özel hastaneler, özel klinikler ve muayenehaneler için geçerli değildir. Görsel olarak etkileyici bir mekanda bulunmanız doğru yerde olduğunuz anlamına gelmez. Mutlaka hekiminizin “Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği” üyesi olduğunu kontrol ediniz. Bunun için http://www.plastikcerrahi.org.tr/ sayfasına girerek isim araması yapmanız yeterlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ege ÖZGENTAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın Yazıları
► Dudak Estetiğinde Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Burun Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Akciğer Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kol Germe Ameliyatı PDF Ocak 2022
◊ Meme Dikleştirme Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:30
Top