2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hatalı Diyetlerin Diyetini Ödemeyin
MAKALE #2246 © Yazan Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU | Yayın Ocak 2009 | 5,093 Okuyucu
HATALI DİYETLERİN DİYETİNİ ÖDEMEYİN

Vücuttaki yağ miktarının aşırı artmasıyla beraber boya göre olması gereken ağırlığın üzerinde bir kiloya sahip olma durumu ‘şişmanlık’ olarak tanımlanır. Şişmanlığın oluşumdaki tüm etmenler nasıl bireye özgü ise tedavi şekli de bireye özgü olmalıdır. Her bireyin metabolizması farklı çalışır. Dolayısıyla diyet programı düzenlenirken yeme alışkanlıkları, besin seçimleri, sağlık sorunları, ekonomik durumları, vücut ölçümleri ve biyolojik değerleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Sağlıklı bir şekilde zayıflama için ideal kilo kaybı 0.5-1 kg arasında olmalıdır. Bu şekilde kilo kaybını sağlayacak diyet programları hiçbir zaman düşük miktarda enerji içermez ve akabinde kilo kontrolü daha kolay sağlanır. Sağlıklı kilo kaybetmekten kasıt kas kütlesini sabit tutup yağ kütlesinden kayıp sağlamaktır. Sadece yağ dokusunun kaybı için diyet enerjisi metabolizma düzeyinin altına düşmemelidir.

Kişiler günlük hayatta karşılaştığı psikolojik bunalımlar, iş değiştirme, bulunduğu yeri değiştirme gibi durumlar karşısında aşırı yemek yeme eğiliminde bulunabilirler. Uyum sağlama sürecinden sonra kişiler hızla aldığı kilolardan hızla kurtulma eğilime girerler. Şok diyetler, pek çok kişinin kazanç kapısı olan zayıflatıcı ürünler ve medyanın cazip gibi görünen sunumları kişileri etkisi altına alır ve kişiler büyük bir hayale kapılır. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadığı gibi kişiler bu cazip öneriler karşısında anlık mutluluklara kapılıp sonrasında ise hayal kırkılığına uğramaktadırlar.

Kısa sürede hızlı bir şekilde kilo verdiren diyetlerin birçok olumsuz etkileri vardır. Hızlı kilo verme girişimleri kişilerde geri dönüşü olmayan anoreksiya, bulimia gibi yeme davranış bozukluklarına yol açmaktadır. Ayrıca hızlı kilo verme metabolizma düzeyinin altında bir enerji ile sağlanacağından diyet bırakıldığı andan itibaren verilen kiloların geri alımı kaçınılmaz olacaktır. Vücut bir savunma mekanizması gibi yağ depolamaya başlayacaktır. Çok az enerji tüketerek, öğün atlayıp uzun süre açlık yaşayarak hızlı kilo verme çabaları ile kaybedilen kilolar kas kütlesinden olacak ve metabolizma düzeyi azalacaktır. Dolayısıyla kişiler tekrar zayıflama yoluna adım attıklarında kendisiyle aynı ağırlıkta olan bireylere kıyasla daha az besin alarak zayıflamak ya da kilosunu korumak durumunda kalacaktır. Ve yaptığı hatalı diyetlerin diyetini çok ağır ödemek zorunda kalacaktır.

Kilo sorununuzu çözmek istiyorsanız işe nereden başlayacağınız çok önemlidir. Eğer çok düşük kalorili diyetlerle zayıflama hayalindeyseniz, kısa sürede hızla kilo vermeye çalışırsanız, uzun süre aç kalıp öğün atlayarak zayıflamak ise amacınız, zayıflama haplarından medet umacaksanız bilin ki yanlış yoldasınız. Sağlıklı kilo vermek istediğinize karar verdikten sonra izlenilecek ilk yol bir uzmana danışmak olmalıdır. Fazla kilolarınızı kaybetmeniz için ne kadar bir süre gerektiği, yaşam şekliniz, besin seçimleriniz, sağlık sorunlarınız ve ekonomik durumlarınız göz önünde bulundurularak yaşınıza, boyunuza ve ağırlığınıza uygun bir diyet programı ancak bir uzman eşliğinde hazırlanabilir. Tabi ki bunun yanında psikolojik destek ve davranış değişikliği terapisi de çok önemlidir. Birçok araştırma zayıflama döneminde kişilerin yanında destek olacak biri olmadığında daha çok yarı yolda kaldığını göstermektedir.

Amaç kısa sürede hızla kilo vermek değil, uzun vadede sağlıklı bir şekilde zayıflamak ve sonunda ulaşılan kiloyu korumak olmalıdır. Bunu sağlamak için de diyet programı kişiye özel ve uzun vadeli olmalıdır.

Dyt. Asuman AKÇAY

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hatalı Diyetlerin Diyetini Ödemeyin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU'nun Makaleleri
► Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Hatalı Zayıflama Yöntemleri Dyt.Özge KELEBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hatalı Diyetlerin Diyetini Ödemeyin' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:28
Top